Türkiye’nin En Popüler Tarihi Yerleri
Tarihi yerler, Türkiye turizmi açısından çok kıymetli bölgelerdir. Bu yerler, gerek bölge tarihi gerekse eski uygarlıklar hakkında önemli bilgiler sunarlar. Anadolu, çoğu medeniyetin beşiği haline gelmiş ve bu hususta adını dünyaya duyuran çok sayıda uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle ülkenin hemen her karışında tarihi bir dokuya rastlamanız mümkündür. Tarihi yerler aynı zamanda turistik yerler olarak da karşımıza çıkar. Türkiye tarihi yerler açısında son derece şanslı bir coğrafyadır. Türkiye’deki tarihi mekanlar ve şehirleri aşağıda detaylı olarak verilmiştir.
Türkiye’de Görülmesi Gereken 10 Müzeyi sizler için yazdık…
İçindekiler
- 1 Türkiye’nin Tarihi Yerleri
- 1.1 1. Efes Antik Kenti, İzmir
- 1.2 2. Xanthos ve Letoon Antik Kentleri, Antalya
- 1.3 3. Aspendos Antik Kenti, Antalya
- 1.4 4. Myra Antik Kenti, Antalya
- 1.5 5. Kızkalesi, Mersin
- 1.6 6. Zeugma Antik Kenti, Gaziantep
- 1.7 7. İshak Paşa Sarayı, Ağrı
- 1.8 8. Sümela Manastırı, Trabzon
- 1.9 9. Ayasofya, İstanbul
- 1.10 10. Kapadokya, Nevşehir
- 1.11 11. Sultanahmet Camii, İstanbul
- 1.12 12. Ani Harabeleri, Kars
- 1.13 13. Alacahöyük, Çorum
- 1.14 14. Nemrut Dağı, Adıyaman
- 2 Tarihi Yerler Nelerdir?
- 3 Ülkemizde Bulunan Tarihi Yerler Nelerdir?
- 4 Samsun’da Tarihi Yerler Nelerdir?
- 5 Sonuç
Türkiye’nin Tarihi Yerleri
Tarihi yerler aynı zamanda Türkiye’nin tarihi eserleri olarak kabul edilirler. Bu yapılar gerek Türkiye tarihi gerekse Dünya tarihi açısından büyük bir ehemmiyete sahiptirler. Tarihi mekanlar olarak karşımıza çıkan bu özel yerler, gerçekten görülmesi ve incelenmesi gereken adreslerdir. İşte tarihi yerler ve isimleri şu şekildedir:
1. Efes Antik Kenti, İzmir
Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Efes Antik Kenti, dünyanın en önemli turistik yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Antik tiyatro alanı olarak kullanılmış olan bu yer günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor. Türkiye’deki turistik yerler arasında adından fazlaca söz ettiren bu kent, döneminin en önemli geçim kaynakları arasında yer almıştır.
Efes Antik Kentinin içerisinde ziyaret edebileceğiniz yerler; Meryem Ana Evi dışında Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Ashab-ı Keyf Mağarası, Çukuriçi Höyük, Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Camii ve Hamamı mevcuttur.
Efes Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?
Efes Antik Kentine giriş ücreti 200 TL’dir. Eğer yanınızda müze kart var ise yılda iki kez olmak üzere ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.
2. Xanthos ve Letoon Antik Kentleri, Antalya
Xanthos ve Letoon antik kentleri, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yerini almıştır. Eğer Akdeniz bölgesine bir gezi yapmayı düşünüyorsanız bu turistik yerler mutlaka uğrak noktalarınız olmalıdır. Bu kentlerin Likya’ya başkentlik yaptıkları bilinmektedir. Ayrıca o dönemlerde çok önemli idari merkezlerden biri olarak kabul edilmişlerdir.
Ksanthos ve Letoon antik kentleri nerede?
Muğla’nın Fethiye ilçesine 46 km uzaklıkta bulunan Kınık Köyü çevresinde yer almaktadır.
3. Aspendos Antik Kenti, Antalya
Aspendos Antik Kenti, MÖ. 10. Yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş bir kenttir. Antik devirdeki en zengin kentlerden biri olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle Romalıların da ilgisini çeken bir yer olmuştur. Turistik yerler arasında bulunan Aspendos Antalya ilinde yer alır.
Aspendos Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?
Aspendos Antik Kenti giriş ücreti sivillere 100 TL, öğrenciye 30 TL, 18 yaş altı kişilere ve öğretmenlere ücretsizdir.
Aspendos Antik Kenti müze kart geçerli mi?
Aspendos Antik Kentinde müze kartı geçerlidir.
4. Myra Antik Kenti, Antalya
Myra Antik Kenti, Roma ve Likya dönemlerine ait antik kent listesinde yer almaktadır. Alüvyon tortular altında kalan harabeler oldukça fazla dikkat çekmektedir. Myra Antik Kenti içerisinde Noel Baba Kilisesi, Roma Dönemi tiyatrosu ve kaya mezarları bulunmaktadır.
Myra Antik Kenti hangi uygarlığa aittir?
Myra Antik Kenti, Likya uygarlığına aittir.
Myra Antik Kentinde neler var?
Myra Antik Kenti içerisinde kayaların içlerine oyulmuş mezarlar, Roma Dönemine Tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür.
Aziz Nikola’nın mezarı nerede?
Aziz Nikola’nın mezarı, Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kentinde yer almaktadır.
5. Kızkalesi, Mersin
Bir kralın kızını korumak için bu kaleyi özel olarak yaptırdığı hikayesi anlatılır. Anlatılan hikayeye göre kral kızını yılandan korumak ister. Bu nedenden dolayı da suyun ortasında kızkalesini inşa ettirir. Fakat buna rağmen yılan kızı sokmanın bir yolunu bulur. Kız kalesi, hem yapısıyla hem de hikayesiyle dikkat çeken turistik yerler arasındadır.
Mersin Kızkalesi giriş ücreti ne kadar?
Mersin’de bulunan Kızkalesi’ne müze kart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Kızkalesi hikayesi nedir? Neden yapılmıştır?
Kız kalesinin hikayesi ve yapılış öyküsü, Kral kendi kızı için yaptırmıştır. Bir falcıya danışan kral kızının geleceğini merak etmiş ve falcı bunun üzerine bir yılan tarafından sokularak öleceğinden bahsetmiş ve kızını korumak için Kızkalesi’ni yaptırmıştır.
Kızkalesi içinde ne var?
Kızkalesi’nin içerisinde kaleler, kiliseler, sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, lahitler, taş döşemeli yollar vardır.
Kızkalesi’ne yüzülür mü?
Kızkalesi’nin kıyıya uzaklığı yaklaşık olarak 600 m’dir. Yüzerek Kızkalesi’ne gidebilirsiniz.
Kızkalesi plajı ücretli mi?
Kızkalesi plajına ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.
6. Zeugma Antik Kenti, Gaziantep
Türkiye’deki turistik yerler arasında olan bir diğer mekan ise Zeugma Antik Kenti‘dir. Gaziantep Nizip ilçesine bağlı olan Belkıs köyündedir. Asur Ticaret Kolonileri Çağından bu yana varlığını sürdüren bir yerdir. Ayrıca sadece kervanlar tarafından değil aynı zamanda ordular tarafından da kullanılmıştır. Gaziantep için çok değerli olan bir yerdir.
7. İshak Paşa Sarayı, Ağrı
Turistik yerler denildiği zaman İshak Paşa Sarayı’ndan bahsetmemek olmaz. Sarayın yapımına 1685’te başlanmıştır. Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından inşa edilmeye başlanan bu saray, yine bu soydan olan Küçük İshak Paşa döneminde tamamlanmıştır. Sarayın tamamlanması 1784 yılını bulmuştur. Ağrı’nın en önemli yapıları arasında yer alan İshak Paşa Sarayı, bölgedeki en ihtişamlı eserlerdendir.
8. Sümela Manastırı, Trabzon
Bölgedeki en önemli manastırlardan biri olarak kabul edilen Sümela Manastırı, kurulduğu dönemden beri keşiş yetiştirir. Bir nevi okul vazifesi gören bu manastır Trabzon’da yer alır. Bu yeri önemli kılan en önemli neden ise mucize gerçekleştirdiği sanılmasıdır. Karadenizli Rumlar tarafından anlatılan bir efsane, bu manastırın daha da gizemli bir yapı olmasına neden olmuştur.
9. Ayasofya, İstanbul
Hem turistik hem de tarihi yerlerden bahsederken Ayasofya’ya değinmemek olmaz. Yüzyıllardan beri ayakta olan bu yapı, başta İstanbul daha sonra da tüm dünya için kıymetlidir. Ayasofya, İstanbul’a ve Türkiye’ye kalan en önemli mirastır. Bir zaman müze olarak kullanılan bu yapı günümüzde hem müze hem de cami görevindedir. Dünyada bulunan en eski katedral olma özelliğine sahiptir. Yapıldığı yıldan beri neredeyse bin yıl boyunca bu işlevde bulunmuştur. Çok hızlı bir şekilde inşa edilmesinden dolayı gizemli bir yapı olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 15 yıl kadar ibadet yeri göreviyle kullanılmıştır.
10. Kapadokya, Nevşehir
Turizmin önemli cennetlerinden biri olan Kapadokya, Nevşehir’i ünlü hale getiren yerlerdendir. Göreme ilçesinde yer alan Kapadokya, Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illerini kapsar. Fakat genel olarak Nevşehir ile bütünleşen bir yerdir. Bundan dolayı Kapadokya denildiği zaman akla ilk olarak Nevşehir gelir.
11. Sultanahmet Camii, İstanbul
İstanbul’daki en önemli camilerden biridir. 1609-1617 yıllarında yapılmıştır. I. Ahmet’in emriyle Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Sultanahmet Cami’sini özel kılan neden ise mimarisidir. Hem Osmanlı hem de Bizans mimarisinden esinlenerek yapılan bu yapı, Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemlidir. Bugün İstanbul’u simgeleyen en önemli camilerden biri haline gelmiştir. Toplamda 6 minaresi vardır. Mavi Cami olarak da adlandırılır. İznik çinileriyle bezenmiştir. Ağırlık olarak mavi kalem kullanılmıştır. Bu nedenle turistlerin yoğun ilgisini toplamıştır.
12. Ani Harabeleri, Kars
961 ile 1045 yılları arasında başkentlik yapmış olan Ani Harabeleri, tarihin hemen her döneminde önemli bir bölge olabilmeyi başarmıştır. Farklı medeniyetlerden ve kültürlerden izler taşıyan Ani Harabeleri, Kars’ın en önemli turistik yerlerindendir. Anadolu’ya geçiş kapısı olarak kabul edilen bu yer, eski dönemlerde Anadolu bölgesinin en büyük ve en zengin kenti olarak ilan edilmiştir.
13. Alacahöyük, Çorum
Özellikle de Hitit kültürü ile ön plana çıkan Alacahöyük, Eski Tunç Çağı’nın en önemli yerlerindendir. Buraya geldiğiniz zaman 4 farklı kültüre ait yerleşim izleri bulabilirsiniz. 310 metrelik bir genişliğe sahip olan Alacahöyük, 20 metre yüksekliğe sahiptir.
14. Nemrut Dağı, Adıyaman
Adıyaman sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndedir. 1987 yılında bu listeye giren Nemrut Dağı, çok özel eserlere ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 10 metrelik yüksekliklere sahip birçok heykel bu bölgede yer alıyor. Ayrıca metrelerce kitabelerle karşılaşmak da mümkündür.
Tarihi Yerler Nelerdir?
Tarihi yerler, bir şehrin tarihî yerleridir. Kültürel miras değerlerine sahip olan bu yerler sosyal, kültürel veya askeri tarihin parçalarını taşırlar.
Ülkemizde Bulunan Tarihi Yerler Nelerdir?
Pamukkale, İstanbul Tarihi Yarımada, Efes Antik Kenti, Kapadokya, Sümela Manastırı, Safranbolu, Nemrut Dağı gibi yerler ülkemizde bulunan tarihi yerlerden sadece birkaçıdır.
Samsun’da Tarihi Yerler Nelerdir?
Asarkale Kaya Mezarları, Bafra Müzesi, Gazi Müzesi, Çetinkaya Köprüsü, Batık Minare, Çarşamba Tarihi Köprü, Havza Atatürk Evi Müzesi ve Merzifon Saat Kulesi Samsun’daki tarihi yerlerden bazılarıdır.
Sonuç
Türkiye, tarihi yer ve eser konusunda birçok ülkeye oranla çok şanslı bir yerdir. Çünkü gerek coğrafi konumu gerekse üzerinde yaşamış olan büyük uygarlıklar sayesinde tarihini kurabilmeyi başarmıştır. Bugün Türkiye topraklarının her bir karışında tarihin farklı dönemlere ait bir iz bulabilmek mümkündür.
Çanakkale’den Iğdır’a kadar 81 ilin tamamında tarihi bir yer görebilmek mümkündür. Özellikle İstanbul gibi tarihe damga vuran bir şehrin bu ülkede yer alıyor olması, tarih turizmine ayrı bir değer kazandırıyor.