Nerede - Nasıl Gidilir

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti? Nerede? Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayı İstanbul fethedildikten sonra Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yaptırılmıştır. Sarayın yapımına 1460 yılında başlanmış ve 1478 yılında tamamlanmıştır. İstanbul’un en güzel konumları arasında bulunan, Zeytinlik olarak isimlendirilen Sarayburnu’nda kendine münhasır alanda yer alır.

Fatih Sultan Mehmet’den sonraki padişahların saraya bir takım eklemeler yatırması ile bugün ki halini almıştır. Sarayburnu’nda saray bahçeleri ve köşklerle başlayan yapıt, Sur-ı Sultani adı ile isimlendirilen surlara kadar uzanır. Saray uzun yıllar Saray’ı Cedid-i Amire ismi ile anılmıştır. Sonraları saray dahilinde yer alan Topkapı köşkünden dolayı, Topkapı Sarayı olarak anılmaya başlanılmıştır.

Topkapı Sarayı yapım tarihinden 1840 yılına kadar padişahların yaşam alanı ve aynı zamanda da yönetim merkezi olarak görev üstlenmiştir. Daha sonra oluşturulan Dolma Bahçe Sarayı’nın tamamlanması ile Padişahlar ve hanedanları bu saraya taşınmışlar ve devlet idaresini buradan yürütmüşlerdir.

İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Haliç arasında kalan Topkapı Sarayı, 700.000 metrekare alan üzerinde oluşturulmuş, nadide mimari eserler arasında yer alır. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid zamanında, devlet idari bölümlerinin ve hanedan halkının Dolma Bahçe Sarayı’na taşınmasına rağmen, eski ihtişamını korumaya devam ederek bugünlere kadar ulaşabilmiştir.

1924 yılında Topkapı Sarayı’nın müze olmasına karar verilmiş olup, 6 Eylül 2019 tarihinde alınan kararla Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın idaresine bağlanmıştır.

Tatil Bavulu Hazırlama Rehberi için tıklayınız…

Topkapı Sarayı Tarihi ve Mimarisi

topkapi-sarayi

1978 tarihinde yapımı tamamlanan Topkapı Sarayı 19. Yüzyıla kadar önemli devlet kararlarının alındığı, aynı zamanda Padişah ve hanedanın yaşadığı, aynı zamanda eğitim merkezi olarak hizmet vermiştir. Saray 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye çevrilmiştir.

Topkapı sarayı harem bölümünde Klasik Osmanlı mimarisi, batı mimari tarzı arasında yer alan barok ve rokoka tarzı sentezlerle oluşturulmuştur. Topkapı Sarayı’nın mimarisinde farklı dönemlere ait birçok mimari üslubun yer aldığı görülür. Saray İç Saray, Dış Saray, Harem olmak üzere 3 ana yapıdan oluşur. Yapının bazı bölümleri Edirne Sarayı’ndan esinlenerek oluşturulmuştur.

Topkapı Sarayı’nın Önemi

Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğunun önemli kararları Topkapı Sarayı’nda alınmıştır. 1924 yılından sonra Müze olarak hizmet vermeye devam eden saray, her yıl yerli yabancı binlerce binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilir. Dünyanın en görkemli yapıları arasına yer alan saray, 300.000’den fazla koleksiyona sahiptir. Kutsal Emanetler, Çin ve Japon porselenleri türünden binlerce esere müzede yer verilmektedir.

Sarayın inşasında Mimar Sinan ve birçok ünlü mimar göre almıştır. Bu durum yapının mimari özelliklerine yansımıştır. Saray birçok kompleks yapıdan oluşmakta olup, bazı duvar bölümleri altın varak işlemelerine yer verilmiştir. Sarayda hat yazı sanatının en güzide eserlerini görmek mümkün.

Topkapı Sarayı’nın en önemli özelliği, Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını tüm dünyaya göstermiş olmasıdır.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Topkapı Sarayı’nı 4 avlu ve 1 harem olmak üzere iki ana grupta incelemek gerekir. Topkapı sarayı bölümleri ayrıca hizmet arasında, iç örgütlenme yapılarını kapsayan Enderun ve hizmet bölümünü oluşturan Birun bölümleri bulunur. Alay Meydanı olarak isimlendirilen avlu, döneminde padişahların geçiş törenlerine hizmet ederdi.

Osmanlı ve Batı mimarisinin sentezinden oluşan törensel giriş yapısı Babüsselam olarak isimlendirilir. Sarayın bu bölümünde bulunan bir diğer kapı da Bab-ı Hükayun kapısıdır. Burası ziyaretçilere açık tek avludur. Divanı Meydan devlet yönetimin merkezine açılır. Devletin temsil edildiği törenler bu bölümde gerçekleştirilirdi.

Enderun Avlusu padişahın selamlık bölümünü oluşturur. Saraya ait koğuşlar ve okullar bu bölümde yer alır. Sarayın bir diğer avlusu da, Köşkler Bahçesi’dir. Padişahlara ait köşkler, asma bahçeleri buradadır. Ayrıca Sofa-i Hümayun adlı bir adet teras bulunmaktadır. Sarayın Haliç tarafına bakan kısmında yer alır.

Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Topkapı Sarayı’nı Salı günleri haricinde her gün ziyaret etme olanağı bulunur. Saray 2 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasında 09.00 ile 16.45 saatleri arasında ziyaretlere açıktır. Bu tarihler arasında müzeye saat:16.00’dan sonra ziyaretçi kabul edilmez.

1 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında Topkapı Sarayı Müzesi’ni ziyaret edecek ziyaretçiler, 18.00 ile 18.45 saatleri arasında ziyaretlerini gerçekleştirebilirler. Bu tarihler arasında saat:18.00’da sonra ziyaretçi kabul edilmez.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2023 Yılı

Topkapı Sarayı giriş ücreti, ziyaret edecekler kişilerin yerli ve yabancı oluşuna göre farklı fiyat uygulanır. Topkapı sarayı giriş ücreti gezilecek bölümlere göre farklılık gösterir.

Topkapı Sarayı ve Aya İrini bölümünü gezmek isteyen yerli ziyaretçiler 100 TL, yabancı ziyaretçiler 320 TL, indirimli bilet avantajından faydalanan ziyaretçiler 30 TL ödeyerek kombine bilet almalıdır.

Saray, Aya İrini ve Harem bölümlerini ziyaret edecek yerli ziyaretçiler 130 TL, yabancı ziyaretçiler 420 TL, indirimli bilet alabilecek olanlar 40 TL ödeyerek kombine II bileti almaları gerekir.

Sarayın sadece Harem bölümünü gezecek yerli ziyaretçiler 50 TL, yabancı ziyaretçiler, 150 TL, indirimli bilet alabilen ziyaretçiler 15 TL ödeyerek ziyaretlerini gerçekleştirirler.

Müze dahilinde bulunan Aya İrini’yi gezmek isteyen yerli ziyaretçiler 40 TL, yabancı ziyaretçiler 120 TL, indirimli bilet alacaklar 15 TL ödeyerek bu arzularını yerine getirirler.

Topkapı Sarayı Müzesi’ne Girişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Topkapı Sarayı’nı gezecek ziyaretçiler, müzenin hangi bölümlerini gezmek istediklerini belirtmeli ve buna göre biletlerini almalıdırlar. Zira bazı biletler her bölümde geçmeyecektir. Ziyaretçilere açık tüm bölümlerin gezilmesi isteniyorsa, mutlaka buna uygun kombine biletlerden temin edilmesi gerekir.

Sarayın ziyaretçilere açık bölümlerinin gezilebilmesi için, ortalama iki saat zamana ihtiyaç duyulur. Bu nedenle ziyaretçiler buna göre giriş sağlamalıdırlar.

Saraya Müze Kart ile giriş mümkünken, bazı bölümlerde Müze Kart geçmez. Bu nedenle giriş sağlayan ziyaretçiler, girişte yer verilen uyarılara dikkat etmelidir. Saray ziyaretleri için alınan kombine biletler 1 gün süre ile kullanılabilir.

Topkapı Sarayı Nerede?

Topkapı Sarayı, İstanbul, Türkiye’de yer almaktadır. Saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’da, Sultanahmet bölgesinde, Haliç kıyısında yer almaktadır. Saray, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlüdür ve İstanbul’un en popüler turistik yerlerinden biridir.

Topkapı Sarayı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayı’na, İstanbul merkezinde olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır.

  • Otobüsle: Saray, Eminönü, Sirkeci veya Beyazıt gibi merkezi noktalara yakın olduğu için otobüsle ulaşmak mümkündür.
  • Trenle: Sirkeci tren istasyonu sarayın yakınında yer almaktadır.
  • Feribotla: Saray, Haliç’ten feribotla da ulaşılabilir.
  • Yürüyerek: Sultanahmet Camii, Ayasofya, Kapalıçarşı gibi önemli yerlerle birlikte yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Emin olmak için, lütfen İstanbul’da bulunan ulaşım araçlarının güncel saatlerini ve rotalarını kontrol edin.

Tramvay hattını kullanacak ziyaretçiler Topkapı sarayı nerede? Sorusuna cevap bulmak için, Bağcılar-Kabataş tramvay hattını hattını kullanarak, Sultanahmet durağına erişim sağlayabilirler. Aya Sofya Müzesi ve Hürrem Sultan Hamamı önünden geçerek Topkapı Sarayı’na ulaşırlar.

Atatürk Havalimanı istikametinden gelecek ziyaretçiler Yenikapı metro hattı ile Aksaray’a kadar gelmeleri ve Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ile saraya ulaşım sağlamaları gerekir. Anadolu yakasından gelecek ziyaretçiler Kadıköy’den Kabataş istikametine hareket eden deniz taşıtlarını kullanarak erişim sağlayabilirler.

Sık Sorulan Sorular

Topkapı Sarayı Müzesi hakkında sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına yer veriyoruz.

Topkapı Sarayı Giriş Kimlere Ücretsizdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 18 yaş altı olanlar
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 65 yaş üstü olanlar
  • Gaziler ve ona refakat eden ailesine ücretsizdir
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engellilere ve yanlarında ki refakatçısına
  • TSK’da görevli er ve erbaşlar
  • Kokartlı tur rehberleri ve seyahat acentesi sahipleri.

Topkapı Sarayı neyi ile ünlü?

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi olma özelliğini taşıyan Topkapı Sarayı, mimari yapıları, 300.000’den fazla arşiv belgeleri ve yüzlerce koleksiyonu ile ün yapmıştır. Sarayın en görkemli yeri Harem bölümüdür.

Dünyanın en güzel Sarayı nerede?

İngiltere’de düzenlenen en güzel saray yarışmasında, altın oranları ile kusursuz özelliklere sahip olan Topkapı Sarayı dünyanın en güzel sarayı seçilmiştir.

Sonuç

Osmanlı İmparatorluğunun gücünü, kuvvetini ve tüm ihtişamını gözler önüne seren Topkapı Sarayı, Türkiye’nin en büyük sarayı olup, aynı zamanda da dünya da eşi ve benzeri bulunmayan bir baş yapıttır.

Sarayla bütünlük oluşturan köşkler eşsiz güzelliktedir. Her yıl milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan saray, birçok bölümü ziyaretçilere kapalı olmasına rağmen insanları büyüler. Sarayda taş işçiliğinin, ahşap sanatının ve hat yazılarının en güzel örneklerini görmek mümkün.

Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulan Topkapı Sarayı Sanal Tur uygulamasına katılarak da, sarayın birçok bölümünü dijital ortamda gezme olanağı bulunur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu