Nerede - Nasıl Gidilir

Simena Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Tarihi 2000 yıl öncesine dayanan ve stratejik konumu nedeniyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Simena Antik Kenti, halen Kaleköy adıyla anılan küçük bir sahil kasabasıdır. Türkiye’de sadece deniz yoluyla ulaşılabilen birkaç yerleşim bölgesinden biridir. Simena eşsiz manzarası ve tarihi ile ziyaretçilerini büyülemektedir.

Yaz tatili için ideal ve bütçe dostu olan Antalya’ya geldiğinizde mutlaka bu tarihi güzelliği görmelisiniz. Şehir merkezine biraz uzak olsa da gittiğiniz için asla pişman olmayacağınız bir yer.

Sizler için Simena Antik Kenti (Kaleköy) nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ve çok daha fazlasını derledik. İçeriğimizi okuduktan sonra valizinizi hazırlamak için can atacaksınız. 😊

Antalya’nın Tarihi ve Turistik Yerlerini inceleyebilirsiniz.

Simena Antik Kenti (Kaleköy) Nerede?

simena-antik-kenti-nerede
Simena Antik Kenti

Antalya’nın Demre ve Kaş ilçeleri arasında yer alan Simena Antik Kenti, ülkemizin turizm cennetlerinden biri olarak biliniyor ve ihtişamıyla bizleri büyülüyor. İdari olarak Demre ilçesine bağlıdır. Simena antik kentine ulaşımın araba ile mümkün olmadığını hatırlatmakta fayda var (araba ile ulaşılabilecek en yakın yer Üçağız köyü civarında gemi ve yatların yapıldığı tersanedir).

Kaleköy’ün diğer merkezi yerlere olan uzaklığını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Kaleköy-Antalya Havaalanı 208 km
Kaleköy-Antalya (Merkez) 194 km
Kaleköy-Demre 23 km
Kaleköy-Kaş 36 km
Kaleköy-Üçağız 2,6 km

Simena Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Simena Antik Kenti yani Kaleköy’e gitmek isteyenler için iki ulaşım şekli vardır. Bunlar: Kara yolu ile ulaşım, deniz yolu ile ulaşım.

  • Karayolu ile Ulaşım

Simena’ya karayolu ile ulaşmanın tek yolu, araçla belli bir noktaya vardıktan sonra yaya olarak devam etmektir. Üçağız köyünü geçerek Simena Kalesi’ne bakan tepeleri aşarak tekne ve yatların yapıldığı tersanelere ulaşabilirsiniz. Ardından doğayla iç içe Simena’ya yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş rotanıza başladığınızda ilk olarak kaya mezarlarını ve ona eşlik eden eşsiz manzarayı görebilirsiniz. Yolu takip ettikten ve bir süre sonra Simena Antik Kenti’ne ulaşacaksınız.

  • Denizyolu ile Ulaşım

Kara yolu ile ulaşım size uygun değilse, deniz taşımacılığı daha fazla ilginizi çekebilir. Simena’ya deniz yoluyla ulaşmak istiyorsanız birden fazla seçeneğe bakabilirsiniz. Bu seçeneklerden ilki, Simena’da yaklaşık 1 saat konaklamalı, Kaş veya Demre/Çayağzı çıkışlı günübirlik tekne turu. İkinci bir seçenek ise Üçağız veya Kaş’tan tekne kiralamak. Bu seçeneğe dahil olan taksi teknesini de seçebilirsiniz. Yoğun turizm sezonunda faaliyet göstermekte olup, Kaş-Kaleköy arası da sefer yapmaktadır.

Simena Antik Kenti’nde Ne Yapılır?

simena-antik-kenti-giris-ucreti
Simena Antik Kenti

Simena Antik Kenti, 60-70 civarında çok nazik insanlardan oluşan küçük bir köye sahip olup, kara ulaşımı tek yön, diğer ulaşım ise deniz yolu ile sağlanmaktadır.

Bu küçük köye yaz geldiğinde ve turistlerle dolup taşmaktadır. Simena’ya seyahat etmek, bu küçük köyün sakinlerine ait birçok yere ve Simena’nın ev sahipliği yaptığı birçok eşsiz güzelliğe erişmenizi sağlar.

Sahilde irili ufaklı balık lokantaları, doğal ve taze meyvelerden yapılan keçi sütlü dondurmalar, el yapımı ihtiyaçlar için hediyelik eşya dükkanları köyü bir panayır haline getiriyor. Bunun dışında çeşitli turizm amacıyla köye gelen turistler de köye ayrı bir renk ve hava katmaktadır.

Bölgenin çeşitli tarihi ve doğal güzelliklerini gezebilir, keşfedebilirsiniz. Ayrıca yerel halk ile eğlenceli vakit geçirebilir ve kendinize güzel anılar oluşturabilirsiniz. Şimdi Simena Antik Kenti’nde yapabileceğiniz aktivitelere daha yakından bakalım.

  • Tekne turları ile çevredeki güzellikleri keşfedin!

Simena Antik Kenti’ni tekne turuyla ziyaret etmeye karar verirseniz, çok ünlü Kekova Adası’nı doğal güzellikleri arasında görebileceksiniz. Bu doğal güzellikler adada doğal olarak bulunabileceği için en keyifli ve kolay seyahat sürecini tekne ile yaşayabilirsiniz. Tekne turları, Kaş, Demre veya Üçağız’dan kalkan günübirlik turlarla sağlanmaktadır. Tur seçerken menü, kişi sayısı, müzik olup olmaması gibi özellikleri göz önünde bulundurmak mantıklıdır.

  • Likya Yolu’nda yürüyüş yapın!

Simena Kalesi’ne doğru giderken karşınıza çıkan caddelerden biri olan Likya Yolu’nda yürüyüş yapın. Likya Yolu, ülkemizin en popüler yürüyüş rotalarından biri ve dünyanın en güzel 10 yürüyüş rotasından biridir. Elbette bu unvanı gerçekten hak eden bir yürüyüş patikasıdır. Likya Yolu’nu takip ederek, Simena Kalesi’nin yanı sıra Kaleköy antik kentinin belirli bölgelerini ziyaret edebilirsiniz.

  • Begonvilli sokakları keşfedin!

İnsan aklının karşılaştığı en güzel şeylerden biri de şüphesiz doğa ve tarihin eşsiz uyumudur. Simena’da görülebilen birçok sokakta bu ahenk yaygındır. Antik taşların kaldığı dar sokaklarda yürümek ve köylülerle etkileşim kurmak unutulmaz bir anı olacak. Özellikle köylülerin evlerinin önünde yapılan el sanatları, kekik ve adaçayı çayları eşsiz aroması ve görüntüsü ile sizleri karşılıyor. Dar bir sokak merdiveni, sahilin, kaya mezarlarının ve Kekova Adası’nın unutulmaz manzaraları için Simena Tepesi’ne çıkar. Bu merdivenden çıkmayı unutmayın.

  • Keçi sütlü doğal dondurmayı deneyin!

Keçi sütlü dondurma, Simena’da mutlaka yapılması gereken aktivitelerden biridir. Simena’da dondurmacılar birkaç aileyle sınırlıyken zamanla çoğaldı. Simena’ya giderseniz çok fazla dondurmacı görebilirsiniz. “Dondurma istemez misin?” Elbette bir soruya hayır demek çok fazla irade gerektirir. Dondurmanın hangisinin daha iyi olduğu tartışılır. Bunun cevabını deneyerek kendin öğrenmelisin.

  • Kanoya Binin!

Simena’ya geldiğinizde mutlaka yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise kano sporudur. Simena Plajı’nda indiğinizde çok sayıda kanonun sıralandığı bir plaj göreceksiniz. Üçağız veya Kaleköy’den kano kiralayabilir, kano ile eşsiz suların keyfini çıkarabilirsiniz.

Simena Antik Kenti (Kaleköy) Tarihi

Simena (Kaleköy) antik bir Likya kentidir. Antik Likya mezarları ve Simena Antik Kenti’nin tarihi hakkında en doğru bilgiyi MS 1. yüzyılda Romalı komutan Pilinius (filozof) vermiştir.

Ancak Simena’nın kuruluş tarihi Aperlai’de bulunan gümüş sikkeler ve yörede yapılan arkeolojik kazılar ve bilimsel çalışmalarda bulunan Likya yazıtlarından yola çıkarak MS 4. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir.

Küçük Antik Likya bölgesinde yer alan kale tüm şehri çevreler. Şehir, Apollonia ve İsinda da dahil olmak üzere Başkan Aperlai yönetimindeki İngiliz Milletler Topluluğu’nun bir üyesi olarak eski kayıtlarda kayıtlıdır.

260 km’lik bir alanı kaplayan ve Kekova antik kentini içinde barındıran Simena Antik Kenti, birinci sınıf arkeolojik sit alanı olarak kabul ediliyor. 2002 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla başlatılan ve halen sürdürülen bilimsel araştırmalara ek olarak, günümüze ulaşan arkeolojik buluntular ve matematiksel veriler, Kekova antik kentinin gemi enkazına yol açmış olabileceğini gösteriyor.

Simena Antik Kenti’nde Bulunan Tarihi Eserler

Yıllar sonra hala ilk günkü gibi ziyaretçilerini büyüleyen Simena Antik Kenti, ziyaretçilerine birden fazla eser sunarak onları tarihin tozlu sayfalarına gönderiyor. Bu yolculuk sırasında birçok ölümsüz hatıranın oluşmasında da kilit rol oynamaktadır. Hazırsanız, Simena Antik Kenti’nde bulunan tarihi eserleri inceleyelim.

  • Simena Kalesi

Simena antik kentinin günümüze ulaşan ilk tarihi kalıntısı, ona ilham veren kaledir. Kaleköy tarafından korunan bu kale, bölgenin en güçlü yapılarından biridir ve oldukça stratejik bir bölgede yer alması nedeniyle uzun yıllar medeniyetlerin merkezi olmuştur.

  • Kral Mezarları

Kral mezarları tamamen Simena ile özdeşleştirilmiştir ve sonunda Simena tarafından sembolize edildi. Simena’nın etrafını saran bu antik mezarlar, ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor. Kralların değerli eşyalarıyla birlikte gömüldükleri kral mezarları, özellikle çok güzel manzaralı bir tepenin üzerine yerleştirilmiştir. Kral mezarlarının yakınında oturarak, Kraliyet Mezarlarının tarihi benzersizliğini yaşarken gün doğumlarını ve gün batımlarını ölümsüzleştirebilirsiniz.

  • Eski Taş Merdivenler ve Ev Kalıntıları

Simena Kalesi’nin yanında bize sunduğu küçük antikalar, eski bir ev, taş basamaklar ve iskele kalıntılarıdır. Ek olarak, elbette Simena’da büyük bir antik kalıntıyı barındıran, neredeyse tamamen sular altında kalmış (bir deprem ve küçük bir tsunami nedeniyle) büyük bir antik kent görebilirsiniz.

  • Kilise

Simena’nın en etkileyici yapılarından biri hiç şüphesiz ki kilisesidir. Devasa bir kilise kapısı gemiyle gelenleri karşılıyor. Kapının üzerindeki haç kabartması, bir kiliseye ait olduğunu göstermektedir. Tabii bu kilise deprem ve deprem sonucu oluşan tsunami nedeniyle büyük bir kısmı sular altında kalmış durumda.

  • Su Sarnıçları

Antik çağlardan yok olana kadar bölgeyi yöneten Likyalılar rezervuarları kullanmışlardır. Bu, topladıkları suyu tekrar içilebilecek şekilde depolamak için çok akıllıca bir yoldur. Simena gezileri sırasında bu tanklara sık sık rastlanır.

Simena Antik Kenti (Kaleköy) Giriş Ücreti

Müze Kart ile ücretsiz girebilirsiniz. Normal giriş ücreti ise 17,5 TL’dir.

Kapanış

Simena Antik Kenti olarak da bilinen Kaleköy, görebileceğiniz gibi birçok tarihi kalıntıya, doğal güzelliğe ve insan güzelliğine sahiptir. Bu nedenle bir veya daha fazla günlük tatiller için değerlendirilebilecek en iyi seçeneklerden biridir.

Simena’yı ziyaret ederken çeşitli şarkılara, şiirlere ve tablolara konu olmuş, ülkemizin sayılı güzel tatil beldelerinden biri olan Kaş’ı da ziyaret edebilirsiniz 😊

Eğer daha önce bu tarihi öneme sahip ve doğal güzelliklerle donatılmış bölgeye geldiyseniz deneyimlerinizi bizimle paylaşmak için aşağıda bulunan yorum kısmını kullanabilirsiniz. Böylelikle sizin düşünceleriniz de ilk defa gidecek olacak okurlarımız için rehber olacaktır. Doğayla, sevgiyle ve gezmelerle kalın 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu