Sakız Adası Nerede? Sakız Adasına Nasıl Gidilir?
Sakız Adası denilince tatlı Yunan ezgileri kulaklarınızı doldurur. Yunan adaları denilince ülkemize en yakın ada Sakız adası akıllara gelir. Homeros ve Hipokrat’ın burada doğduğuna inanılıyor. Sakin köyleri, inci gibi Ege kumları, masmavi suları, Yunan ezgileri ve leziz mutfağı bu adayı ideal tatil rotalarından biri yapıyor.
Adada 66 köy var. Köyün en önemli özelliği korsan saldırılarından korunmak için kale şeklinde yapılmış olması. Dar sokaklara sahiptir. Aynı zamanda Pirgi köyündeki evler de dış dekorasyonlarıyla dikkat çekiyor. Tırmalama adı verilen bir yöntemle yapılan bu süslemeler gerçekten göz alıcı. Ve tüm köyler Orta Çağ’dan beri bozulmadan kalmıştır.
Bali Seyahat ve Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
Sakız Adası Gezi Rehberi
Ege Denizi’nin Karaburun Yarımadası’na bakan kuzey ucunda yer almaktadır. Sakız Adası’nın bir diğer adı da Hora’dır. Adanın en büyük yerleşim yeri olan Sakız Adası, adını sık kauçuk ağaçlarından almıştır. Sakız Adası toplam 904 km2 alana sahiptir ve Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alan İzmir’e çok yakındır.
Sakız Adası, Helenistik ve Bizans dönemleri de dahil olmak üzere birçok döneme ait kalıntılarla 1912’de Yunanistan tarafından ilhak edildi. Sakız Adası, Türkiye kıyılarının sadece 6 km açığındadır ve İzmir’in Çeşme ilçesinden tekneyle 45 dakikada ulaşılabilir.
Yunan adalarına günübirlik turlar kapsamında birçok nedenden dolayı önemli bir tatil ve doğal güzellik merkezi olan ve Türkiye’ye oldukça yakın olan Sakız Adası’na günübirlik tur düzenlenmektedir.
Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen adalarından biri olan Sakız adasında ulaşım oldukça kolaydır. Taksiler, otobüsler ve kiralık arabalar şehirde en yaygın ulaşım araçları olsa da taksiler adadaki en ucuz ve en kolay ulaşım şeklidir.
Sakız Adası’nda Yeme ve İçme
Sakız ağaçlarından damlayan sakızıyla tanınan Sakız Adası’nda elbette sakız ve sakız içerikli yiyecekler yaygın olarak tüketiliyor. Hemen hemen her öğünde karşımıza çıkan sakızın yanı sıra deniz ürünleri de hemen hemen her adımda karşımıza çıkan bir diğer ürün.
Ayrıca kalamar dışında tüketilen deniz ürünleri arasında lak, sardalya, kalamar, paparina, midye, atherina balığı ve mezgit balığı yer alır. Adanın yemek kültürüyle ilgili bazı detaylar var. Dondurma, yemek sonrası en çok tüketilen tatlıdır.
Peynir tüketimi oldukça fazladır ve tüketilen peynirler arasında Feta ve Mastello bulunmaktadır. Feta özellikle birçok yemekte tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Patlıcan, peynir gibi aşırı yenir. Patlıcan, restoran menülerinde o kadar sık yer alır ki, kızartılmış, haşlanmış ve salatalarda en az bir kez tadabilirsiniz. Reçel kültürü de oldukça gelişmiş olup, tatlı ve lokanta atıştırmalığı olarak kullanılmaktadır.
Sakız Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Eşsiz sakızıyla tanınan Sakız Adası, hemen hemen her dönemden el sanatları için çok popüler bir tatil ve gezi yeridir. Sakız adasına gidilecek en iyi zamanı bilmek için Sakız adasının iklim şartlarını bilmeniz gerekir.
Sakız Adası’nda hüküm süren Akdeniz iklimi nedeniyle Sakız Adası hemen hemen her mevsim güneşlidir. Sakız Adası’nda yazlar sıcak ve çok kurak geçer, ancak batıdan esen ılık rüzgarlar gün boyunca ara sıra serin hava dalgaları oluşturur. Sakız adasında ortalama yaz sıcaklığı 20 ile 25 santigrat derecedir.
Kış aylarında ılıman bir iklime sahip olan Sakız Adası, genellikle çok soğuk olmaz ve tatilci olmasalar bile turistleri ağırlar. Sakız Adası’nın kış iklimi genel olarak ılımandır ancak denizi kış aylarında tatilcileri memnun edecek kadar sıcak değildir.
Yaz mevsiminin yaşandığı haziran, temmuz ve ağustos ayları deniz verimliliği açısından oldukça uygun aylardır ancak adada hüküm süren sıcak ve kuraklık nedeniyle bu avantaj kaybedilmektedir.
Sakız Adası Gece Hayatı
Ünlü dar sokaklar, Cenevizliler tarafından korunan, duvarlar ve benzersiz duvar süslemeleriyle çevrili tarihi ve orta çağ köyleri, volkanik patlamaların yarattığı simsiyah çakıl taşlı plajlar, berrak deniz ve sadece büyüyen kauçuk…
Sakız Adası, kendine özgü yöresel tatları ve içecekleri, eğlenceleri, meyhaneleri ve gece hayatı ile dikkat çekmektedir. Sakız Adası sakinleri, Sakız Adası’nı ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken gece hayatı eğlencelerine de akın etmektedir.
Sakız Adası gece hayatının bel kemiğini Sakız sahillerinde sıralanan mekanlar oluşturur. Adanın kıyılarında insanların oldukça aktif vakit geçirdikleri birçok club ve bar bulunmaktadır.
Bu işletmeler gündüzleri kafe, geceleri ise bar işlevi görmektedir. Özellikle sahil boyunca uzanan kulüpler genellikle yaz aylarında açıktır ancak sürekli hizmet veren epeyce bar vardır ve geceleri Sakız Adası’na bu barlar hakimdir.
Gece hayatına gelince, barlar ve kulüpler genellikle adalılar ve adanın misafiri olan turistler tarafından tercih ediliyor ama Sakız Adası’nda genel bir gece hayatı anlayışı içki içmek olduğu için ada gezinti yolunda oturup bir şeyler içebilirsiniz.
Sakız Adası’nda Ne Yapılır?
- Ada turun yapın.
- Orta Çağ’dan kalma köylerini gezin.
- Yunan geleneklerine özgü doğal ürünler satın alın.
- Sakız Adası balını yiyin.
- Deniz kenarında gün batımını izlerken şarap için.
- Asparaguslu makarnayı deneyimleyin.
Sakız Adası Nerede?
Sakız Adası, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde bir ada olarak bilinir. Her yıl milyonlarca insanın bu adayı ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Adanın etkileyici yapılara sahip olması ve çok çeşitli aktiviteler sunması insanların ilgisini çekiyor.
Sakız kasabası, Ege Denizi’nde Çeşme’nin karşısında yer almaktadır. Çeşmeye gidenler bu adayı mutlaka görmeli. Sakız Adası, Ege Denizi’ne bakar ve Karaburun Yarımadası’na çok yakındır.
Sakız Adası, Türkiye kıyılarının sadece 8 km açığında yer almaktadır. Ada doğuda İzmir, kuzeyde Midilli ve güneyde Ege Denizi ile sınırlanmıştır. Adanın eşsiz konumu nedeniyle dikkatleri üzerine çektiği söylenebilir.
Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Sakız Adası’na hava veya deniz yoluyla ulaşılabilir. Türkiye’den Sakız Adası’na gitmek isteyenler için en kolay yol Çeşme’dir. Çeşmeye ulaşanlar için Sakız Adası’na ulaşım çok kolay. Adaya feribot seferleri var. Bu feribot seferlerinden birine katılmak sizi Sakız Adası’na kısa sürede ulaştıracaktır.
Sakız Adası’na ulaşmanın bir başka yolu da Yunan tarafındandır. Atina’dan adaya düzenli uçuşlar var. Rodos, Limnos ve Sisam gibi Yunan adalarından da uçuşlar var. Bu uçuşlar Sakız Adası’na ulaşım sağlamaktadır. Çoğu insan her yıl Sakız Adası’nı ziyaret eder. Çünkü adanın oldukça huzurlu ve rahat bir ortamı var.
Sakız Adası’na Pasaport ve Vizesiz Gidilir Mi?
Yunanistan Avrupa Birliği üyesidir, bu nedenle yeşil pasaportunuz yoksa Sakız Adası da dahil olmak üzere Yunan adalarına girmek için Schengen vizesine ihtiyacınız vardır. Ne yazık ki vapur seferleri bu kuralı değiştirmiyor. Yani Sakız Adası’na pasaportsuz ve vizesiz seyahat günübirlik bile mümkün değildir.
Ancak Yunan adalarına feribotla yapılan kısa süreli turistik geziler için giriş kolaylaştırılmış ve geçici vize (kapı vizesi) başvuruları başlamıştır. Verilen vize, Sakız Adası ve diğer Yunan adalarına seyahat için geçerli olan (maksimum 15 gün geçerli) tek girişli bir Schengen vizesidir.
Sakız Adası Feribot Ücreti
Sakız Adası’na Eşme semtinden Ertürk, Turyol ve Sunrise vapurları ile 25-45 dakikada ulaşılabilir. Feribot biletleri kişi başı tek yön 20 Euro, gidiş-dönüş 25 Euro’dur ve bunun 2 Euro’su giriş ücretidir.
Dönüş biletleri de aynı fiyata açık olarak satın alınabilir. Bu, biletinizin ödemesini yaptıktan sonra Sakız Adası’na ne zaman döneceğinize karar verebileceğiniz anlamına gelir. 4 ile 12 yaş arası yolcular tek yön 10 Euro, gidiş-dönüş 15 Euro, 0 ile 4 yaş arası transferler için 3 Euro öderler.
Kapanış
Ege’nin incisi muhteşem Sakız Adası, özellikle Türkiye’de yaşayanların gitmesi gereken bir yer. Yurtdışı seyahati sayılacak bu yer, henüz yurt dışına çıkmamış okurlarımız için gezi rotalarında ilk sırada yer almalı!
Eğer siz daha önce bu güzelim yere gittiyseniz deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmak için aşağıda yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Bu sayede ilk kez gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz. Keyifli tatiller dileriz. 😊