Rhodiapolis Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti
Rhodiapolis Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesinin kuzeyindeki Sarıcasu semtinde bulunuyor. 300 metre yükseklikteki bir tepenin çevresine kurulmuş, doğu ve güney yamaçları antik yapılarla süslü antik kent. Rhodiapolis’i diğer Likya kentlerinden ayıran en önemli özelliği kent sistemidir.
Oldukça dar ve zorlu bir ülkede başarılı bir kentleşme örneği olan şehirlerde yollar ve sokaklar dışında boşluk yoktur. Yamaçtaki binaların neredeyse tamamı birbiriyle organik olarak ilişkili inşa edilmiştir. Şehrin doğusunda, köyün eteğinde bulunan kaplıca kasabasından yükselen ana cadde, köyü tanımak için mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Müze Kart Nasıl Alınır? Müze Kart Rehberi…
İçindekiler
Rhodiapolis Hakkında Bilgi
Rhodiapolis Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan kentin en az bilinen tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Kumluca ilçe merkezinin 5 km batısında, Sarıcasu bölgesinin sırtlarında bulunan belde, adını Rodos adasından almıştır. Rodezya’nın Akdeniz’deki kolonyal kentlerinden biri olan antik kentin tepesinden Kumluca’nın seraları ve çevredeki ovalar ilginç bir manzara sunuyor.
-
Dünyanın İlk Hastane Komleksi!
Gagai, Phaselis, Korydalla ve Olympos gibi bir Rodos kolonisi olan şehir, diğerleri gibi Likya Birliği’nin bir parçasıydı. Rhodiapolis antik kentini dönemin diğer kentlerinden ayıran en önemli özelliği, dünyanın ilk hastane kompleksinin burada yapılmış olmasıdır. MÖ 575’te ölen Efesli Herakleitos tarafından kurulan genel hastanedir. Tıp ve felsefe gibi alanlardaki önemli araştırmaları nedeniyle pek çok insan şifa aramak için şehri ziyaret etme imkânı bulmuş.
-
Likya’nın Dünyaca Tanınan Opramoas’ının Mozolesi
Antik çağda Rhodiapolis adının dünyanın birçok yerinde duyulmasının bir diğer nedeni de tüm Likya kentleri için yaptığı hayır işleriyle tanınan Opramoas’tan kaynaklanmaktadır. Likya Birliği tarafından birçok kez ödüllendirilen Opramoas, MÖ 141 depreminden sonra birçok şehrin yıkılmasına yardımcı olmuştur.
Bu hayırsever kimliği, tüm Likya kentlerinin vatandaşı olmasını sağlamıştır. Dünyanın Likya Birliği’ndeki herhangi bir şehrin tek vatandaşı olan Opramoas’ın mozolesi, Rhodiapolis Tiyatrosu’nun perde arkasında yer almaktadır. Şehir, Opramoas döneminde (MS 2. yüzyıl), imparatorun baş rahibi ve Konfederasyon subayı gibi önemli görevlere sahip olduğu sırada zenginleşti ve düzenli bir şehir görünümü kazandı. Kentte Roma ve Bizans mimarisini bir arada görmek mümkündür.
-
Günümüze Ulaşan Eşsiz Yapılar
Yunanlılar tarafından planlanan 1.500 kişilik antik tiyatroya sahip bir şehirde günümüze ulaşan yapılar tiyatro, hamam, agora/mağaza, Sebastian, tapınaklar, kiliseler, çok sayıda sarnıç, kenotaph, nekropoldür. Konumu nedeniyle su kaynaklarından uzak bir şehrin su sorunu baraj gölü yapılarak çözülmeye çalışılmıştır. Uzun yıllar şehrin su temini, şehrin kuzeybatısındaki bir su kemeriyle sağlanıyordu ancak günümüzde bundan eser yok.
Likya coğrafyasının en ilginç mezarlarına (nekropollerine) sahip olan kent, kentin doğusunda, güneydoğusunda ve kuzeyinde çeşitli mezarlara sahiptir. Mezarların en ilginç kalıntıları, çoğu Roma lahitleri ve Likya yazıtları olan kaya mezarlarıdır.
-
Rhodiapolis Restorasyon Çalışmaları
Antik kentte 2006 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları ile Kumluca Belediyesi tarafından, 2009 yılından itibaren ise Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülmektedir. Kazı çalışmaları yeni başladı ancak kısa sürede kentte gün yüzüne çıkarılan yapılar görülmeye değer.
Kazılarda ortaya çıkarılan tiyatro, hamam, agora, mağaza ve ana caddenin yanı sıra bir sağlık kompleksi olan Asklepion da ortaya çıkarılmıştır. Asklepion kompleksi içinde bir tapınak ve kütüphane de keşfedilmiştir. Restore edilen antik kentin 1500 kişilik Helenistik Tiyatrosu, bin yılı aşkın aradan sonra ilk kez 22 Haziran 2011’de müzikle buluştu.
Rhodiapolis Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi (1 Nisan-1Ekim) tarihleri arasında çalışma saatleri;
Açılış: 08:00
Kapanış: 19:00
Kış Dönemi (1 Ekim-1 Nisan) tarihleri arasında çalışma saatleri;
Açılış: 08:00
Kapanış: 17:30
*Rhodiapolis haftanın 7 günü ziyarete açıktır.
Rhodiapolis Giriş Ücreti
Rhodiapolis Antik Kenti için giriş ücreti bulunmamaktadır. Ücretsiz olarak haftanın 7 günü yararlanabileceğiniz bu antik kente özellikle Antalyalılar hafta sonlarını değerlendirmek için mutlaka gitmeli.
Rhodiapolis Antik Kenti Nerede?
Rhodiapolis Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesine 5 km uzaklıktaki Sarıcasu semtinde yer almaktadır. Kumluca; Antalya’nın batısında, Antalya-Fethiye karayolu üzerinde yer almaktadır.
Rhodiapolis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Antalya şehir merkezinden Kumluca’ya ulaşmak için D400 karayolunu kullanmanız gerekiyor. Bu karayolu, Antalya-Kemer-Kumluca-Finike-Demre-Keş güzergahını içermektedir.
Kumluca merkeze ulaştıktan sonra 5 km’lik Sarıcasu Caddesi’ni takip ederek antik kente ulaşabilirsiniz.
Rhodiapolis Antik Kenti’nin bazı merkezi şehirlere olan uzaklığını aşağıda bulunan tablodan öğrenebilirsiniz.
Antalya-Rhodiapolis | 100 km |
İzmir-Rhodiapolis | 499 km |
İstanbul-Rhodiapolis | 784 km |
Ankara-Rhodiapolis | 626 km |
Rhodiapolis antik kentine en yakın havaalanı Antalya’dadır. Antalya Havalimanı antik kente ve şehir merkezine 114 km uzaklıktadır. Antalya Havalimanı’ndan Antalya Otogarı’na tramvay, HAVAŞ servisi veya belediye otobüsü ile ulaşabilir, ardından otogardan her 30 dakikada bir hareket eden Batı Akdeniz’den Kumluca’ya otobüsle gidebilirsiniz.
Antalya-Kumluca otobüs bileti 20 TL’dir. Kumluca merkezden Sarıcasu’ya düzenli minibüs seferleri vardır.
Rhodiapolis Antik Kenti Rehber Yorumu
Gitmeye görmeye değer bir antik kent çok büyük bir antik kentidir. Ancak olması gereken yerde değil çok bakımsız ve ilgisiz büyük bir tarih yatmaktadır bira önce restore edilip turizme kazandırılmalı yolu çok kotu ama her şeye rağmen çok güzel bir antik kenttir biz gittiğimizde giriş müze kartsız ücretsizdi ama bizde müze kartımız vardı. Gitmenizi öneririm
Kapanış
Rhodiapolis Antik Kenti, Antalya ve Akdeniz bölgesinin en bilinmeyen antik kentlerinden biridir. Dünyanın ilk hastane kompleksine ev sahipliği yapan şehir, muhteşem manzarası, Roma ve Bizans dönemine ait mimari yapıları ve Likya kültürünün simgesi olan şehir planlamasıyla görülmeye değer.
Eğer siz daha önce bu nadide antik kente geldiyseniz düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşmak için aşağıda yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Böylelikle, ilk kez gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz. İyi gezmeler dileriz. 😊