Nerede - Nasıl Gidilir

Phaselis Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti

Antik kentin kalbindeki limandan denize girmek nasıl bir duygu… Phaselis Antik Kenti bu deneyimi mümkün kılan yer. Fenike dilinde “Tanrı tarafından korunan” anlamına gelen Phaselis Antik Kenti, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova ilçesi sınırları içinde, çam ağaçlarıyla kaplı ve binlerce yıllık tarihe dokunuyor. Burası Büyük İskender’i altın tacıyla karşıladığında bile verdiği duyguyu neden sizlere vermesin?

Yalıkavak Halk Plajı Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…

Phaselis Antik Kenti Tarihi

Phaselis MÖ 690’da doğdu. Bölgede ticareti geliştirmek için Rodoslu yerleşimciler tarafından kurulmuştur. Bir kuruluş efsanesine göre Phaselis’e gelen yerleşimciler, çobanlara oraya yerleşmek isterlerse ödül olarak arpa ekmeği mi yoksa kurutulmuş balık mı istediklerini sorarlar. Çobanlar kurutulmuş balığı tercih etti ve yerleşimciler buraya yerleşti.

Phaselis, Roma İmparatorluğu boyunca önemli bir liman olarak kaldı. Şehrin Büyük İskender’i büyülediği ve hatta bir yılını burada geçirdiği söyleniyor.

Phaselis Antik Kenti Nerede?

Phaselis Antik Kenti, ülkemizin Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı Tekirova ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Phaselis antik kentinin kuzeyinde Gökdere Vadisi, güneyinde iç ada yer alır. Batıda Çandır Vadisi bulunmaktadır.

Phaselis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Phaselis Antik Kenti, Kemer ilçesine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Antalya’ya yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Çamyuva ve Tekirova tatil beldeleri arasındaki alandır.

Bu antik kente Antalya ve Kemer’den Tekirova’ya dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Phaselis kavşağında inip limandan 1 km yürümeniz gerekiyor. Ancak dilerseniz kendi aracınızla da gelebilir veya araç kiralayabilirsiniz.

Phaselis Antik Kenti Gezilecek Yerler

Phaselis antik kentinin en önemli özelliği, kentin üç farklı limanının olmasıdır. Koyda muhteşem deniz güzelliğinin de tadını çıkarabilirsiniz. Antik kentte gezip görülecek birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Orta ve güney limanlarını birbirine bağlayan Liman Caddesi mutlaka görülmesi gereken bir yer. Yolun denize bakan tarafında bir tiyatro var. Bunun dışında Roma Hamamları, Akropol, Su Kemeri, Agora ve Hadrian gezilecek yerlerden bazılarıdır.

Phaselis Antik Kenti Giriş Ücreti

phaselis-antik-kenti
Phaselis Antik Kenti

Antik kente girmek için yetişkin başı 90 TL ödemeniz gerekiyor. Ancak bunun yerine bir müze kart satın almak mantıklı. Bu, tüm yıl boyunca tüm müzelere ücretsiz giriş anlamına gelir.

Phaselis Antik Kenti Ziyaret Saatleri

phaselis-antik-kenti
Phaselis Antik Kenti

Nisan-Ekim ayları arasında ziyaret saatleri:

Açılış: 08:30

Kapanış: 19:30

Kasım-Mart ayları arasında ziyaret saatleri:

Açılış: 08:30

Kapanış: 17:30

Phaselis Koyu & Plajı

Phaselis antik kenti birbirinden güzel koylara ve plajlara sahiptir. Tekirova’nın Kemer yakınlarındaki en güzel plajlarından biri burada yer almaktadır.

Sahil çevresinde piknik yapabilirsiniz. Şehir koyunda dalga yok ama bölge sakinleri her gün belli bir süre burada kalıyor. Sadece çocuklarıyla vakit geçirmekten değil, aynı zamanda doğadan ve sükunetten de keyif alıyor.

Phaselis antik kentinin üç farklı plajı vardır. Bunlardan biri de giriş plajı. Burası antik kentin Büyük Liman adını verdiği koy. Kuzey Limanı’nın güney burnunun diğer tarafında Orta Limanı adı verilen küçük bir koy vardır. Burası küçük ve bu alan kayalık bir tabana sahip.

Phaselis Antik Kenti’ndeki bir diğer plaj ise Antik Kent’teki anıtların arasından ulaşılan ve Güney Limanı olarak adlandırılan koy.

Phaselis bir tekne turu destinasyonudur, bu nedenle tekneler güney limanına yanaşır ve konuklar yüzme molası verebilir. Duşlar ve tuvaletler bu plaja çok yakındır. Deniz kumdur.

Denizden çıktığınızda büyük çam ağaçlarının gölgesini şemsiye gibi kullanıyorsunuz. Bu ağaçlar 40 derecenin üzerindeyken bile bizi serin tutmaya yetiyor. Ancak Phaselis’te çadırlı konaklama veya kamp hizmeti sunulmamaktadır.

Phaselis Antik Kenti Rehber Yorumu

phaselis-antik-kenti
Phaselis Antik Kenti

Ören yeri kısmından giriş yaptık, bu nedenle Müze kartınızı önden temin ederseniz daha iyi olur. Ya da kapıda kimliklerini vererek giriş yapıyorsunuz görevliler sizin için geri dönüşe dek çıkartıyorlar. Normalde giriş kişi başı 90 TL , Müze kart 60 tl, öğrenci 40 tl. Araba girişi çok yoğun olduğundan epeyce sıra oluyor.

Tarih, orman ve deniz bir arada, çok güzel bir yer. Tercihe göre birkaç bölümden denize girebiliyorsunuz. Kalıntılar denizin içine doğru devam ediyor, yüzerken görebiliyorsunuz. Sahil taşlık olduğundan deniz ayakkabısı öneririm, ama kısa mesafede derinleşiyor. Biz çok beğendik ve 2 gün üst üste gittik.

Müze kart olduğu için 2. gidişimizde ücret ödemedik. 🙂 Antalya tarafına yolunuz düşerse mutlaka görülmeye değer. Ne yazık ki çok fazla fotoğraf çekmeye zaman ayırmadım.

Kapanış

Phaselis Antik Kenti ve koyları Antalya’nın cennet köşelerinden biridir. Eğer yolunuz Antalya’ya düşerse bu muhteşem yeri mutlaka gezin ve koylarında yüzün. Şimdiden musmutlu tatiller dileriz. 😊

Eğer daha önce buraya geldiyseniz deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için aşağıda yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Bu sayede, ilk kez gidecek olan okurlarımıza rehberlik edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu