Gezi Rehberi

Olympos Antik Kenti Nerede? Olympos Tarihi

Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Olympos, Türkiye’nin en güzel en doğal tatil beldelerinden biridir. Olympos Antalya arası yaklaşık 85 km’dir. Kemer yolundan Kaş istikametine ilerlerken ortalama 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Olympos Kavşağı’na ulaştıktan sonra Olympos minibüslerine binmeniz yeterlidir ortalama 14 km daha devam ettikten sonra Olympos’a varacaksınız.

Olympos Antik Kenti Tarihi Hakkında Bilgi

Olympos Antik Kent

Olympos antik kenti tarihi hakkında bilgi vermek gerekirse, bulunduğu bölgede ikinci büyük liman kentidir. Beydağları-Olympos Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla beraber Likya Birliğinde yer almakta ve üç oy hakkına sahip 6 şehirden biri olan antik kenttir. Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar bulunan ve bir çok eseri içerisinde barından ormanlık alanların bulunduğu antik kenttir.

Olympos antik kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunmaktadır.

Olympos antik kentine giriş yaptıktan 100 metre sonra ileride dere yatağını göreceksiniz bu dere yatağı Olympos’u 2’ye ayırıyor. Sağda ve solda bulunan yerleri gezebilirsiniz.

Antik Yunancada “büyük dağ” anlamına gelen Olympos, içinden geçen nehir ile diğer liman şehirlerinden ayrılarak gemilerin şehre girmesine izin vermiş. Olympos antik kentinin tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte antik tarihçi Strabon’a göre Olympos antik kenti Likya bölgesindeki en büyük yerleşim alanlarından biriydi.

Ayrıca MÖ 168-167 Likya Konfederasyonu’na ait sikkelerde Olympos antik kentinin adının geçtiği bilgisi bulunmaktadır. M.Ö. Kentin temellerinin Helenistik dönemde MÖ 300 civarında atıldığı biliniyor. “Olympos” adı MÖ 78’de keşfedildi.

Olimpos Dağı Nerede?

Olimpos Dağı, Türkiye’nin batısında yer almaktadır. Antalya ilinin kuzeydoğusunda, Tekirova ilçesinin yaklaşık 30 km kuzeyinde yer alır. Olimpos Dağı, Taurus Dağları’nın bir parçasıdır ve yüksekliği 2.376 metre’dir. Dağın üzerinde yer alan Olimpos Antik kenti, turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

olympos-antik-kentinden-bir-kare
Olimpos Antik Kenti

Olympos Antik Kentinde Gezilecek Yerler

olympos-sahili
Olympos Sahili

Kuzey Nekropol ve Güney Nekropol olarak ikiye ayrılıyor.

Güney Nekropol’de;

  • Alkeltis Lahdi
  • Surlar
  • Tiyatro
  • Hamam

Kuzey Nekropol’de;

  • Roma Tapınağı
  • Anıtsal Mezar
  • Mozaikli Yapı
  • Liman Anıt Mezarları
  • Kaptan Eudemos Lahdi
  • Ceneviz Kalesi bulunmaktadır.

Olympos’un bulunduğu nehrin güneyinde kayaya oyulmuş bir oda mezar ayrıca sahile yakın iki iyi korunmuş mezar bulunmaktadır.

Yakınlarda Bizans döneminden kalma kalıntılar da vardır. Eski Kent’e kuzey girişinden girdiğinizde, caddenin sağ tarafında restore edilmiş bir Roma-Bizans yapısının kalıntılarını göreceksiniz. Nehrin diğer yakası Roma Hamamı’na çıkıyor.

Kekova’da Gezilecek Yerler yazımızı okuyabilirsiniz…

Olympos Antik Kentin Hikayesi

olympos-antik-kenti-tarihi
Olympos Antik Kenti – Tarihi Yerler

Tarihi kaynaklara göre Sicilya valisi Servilius Vatia, dönemin en büyük korsanı Zenikete’ye karşı bir deniz savaşına katılmış ve onu yenmiştir. Bu sırada Zeniketes gemilerini Olympos limanına saklar ve burayı kale olarak kullanır. Roma daha sonra siteyi devraldı ve bölgenin ‘ager publicus’, ‘Satılık/kiralık Roma mülkleri’ olarak reklamını yaptı.

Şehir korsanları tarafından sık sık saldırıya uğrayan Olympos, şehri terk etmeye başlar. 11. ve 12. yüzyıllarda Cenevizliler, Venedikliler ve Rodos Şövalyeleri Olympos Dağı’nı yeniden inşa ettiler. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Doğu Akdeniz’in kontrolünü ele geçirdi ve şehir boşaltıldı.

Olympos Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır?

antalya-olympos-antik-kenti

Antik kentte yüzyıllar önce kimlerin yaşadığını ve sokaklarında kimlerin dolaştığını öğrenmek isterseniz, kentin “Olympos’un korsan şehri” olarak da bilindiği söyleniyor.

Zamanında gemilerini buraya saklayan güçlü bir korsan olan Zeniketes ile birlikte şehirde Pers tanrısı Mithras’a (saf ruh ve ışık tanrısı) yemin ettiği ve ayinler yaptığı söylenir. Olympos’tan. MS 3. yüzyılda artan korsan saldırıları kentin önemini azalttı. Korsanlar burada MÖ 67’ye kadar hüküm sürdüler.

Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

olympos-antik-kenti

Olympos antik kentine giriş ücreti 70 TL’dir girişte Müze Kartınızı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Öğretmenlere giriş ücretsizdir. Dilerseniz gişelerde müze kartınızı çıkartabilirsiniz bu sayede 1 yıl boyunca müzelere giriş yapabilirsiniz.

Olympos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Olympos antik kentine ulaşmak için önce Antalya’dan Olympos kavşağına giden arabalara binmeniz yeterlidir. Sonrasında Olympos kavşağından Olympos’a giden minibüsleri kullanarak aşağıya inebilirsiniz.

Olympos Antik Kenti konumu için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu