Kız Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti
Kız Kulesi şüphesiz İstanbul’un en güzel ve çekici yerlerinden biridir. Leandros olarak da bilinen Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın girişinde yer alan Üsküdar Salacak’a 150-200 metre mesafede bir kayanın üzerinde yer alır ve İstanbul’un en önemli ve popüler anıt ve simgelerinden biridir.
Kayıtlı tarihten bu yana çeşitli efsanelerle aktarılan Kız Kulesi’nin tarihi 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Antik Yunan’dan Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan tarihi dönemler boyunca günümüze kadar gelmiştir.
Bir zamanlar savunma ve gözetleme kulesi, gümrük binası ve deniz feneri olarak kullanılan Kız Kulesi, günümüzde müze, gündüzleri kafe ve restoran, geceleri ise özel restoran olarak işlev görüyor. Kule alanı ayrıca düğünlere, akşam yemeklerine ve daha fazlasına ev sahipliği yapar. Gün batımında Kız Kulesi’nde akşam yemeği, İstanbul’da yapılacak en güzel şeylerden biridir.
Efes Antik Kenti Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
Kız Kulesi’nin Tarihi
- Tarihçilere göre, Asya kıyılarından bir kara parçası bölgeden ayrılarak burada ve milattan önce bir ada oluşturmuştur. MÖ 340, o zamanki Atinalı General Alkibiades’in emriyle. Boğaz’ın girişine gemileri kontrol etmek ve vergi toplamak için bir kule inşa edildi.
- Ö. 341 yılında Yunan komutan Chares, karısı için mermer bir sütun üzerine anıtsal bir mezar yaptırmıştır.
- İlk büyük ve göze çarpan kule, Roma döneminde 1110’larda İmparator Manuel Comnenos tarafından burada inşa edilmiştir.
- 1143 ve 1178’de İmparator Manuel, şehri korumak için iki kule inşa etti. Biri bu adada, diğeri ise Topkapı Sarayı’nın sahil bölgesindedir. Düşman gemilerinin Boğaz’a girmesini ve ticaret gemilerinin vergi ödemeden geçişini engellemek için bu iki kule arasına zincir konulmuştur.
- Bizans döneminde, adanın kuleleri bazen yıkılmış ve restore edilmiş, Venedik’in İstanbul’u fethi sırasında şehrin savunmasının kalesi olarak hizmet vermiştir.
- Fatih Sultan Mehmed, 1453’te İstanbul’u fethettikten sonra buradaki küçük bir kuleyi yıktırdı ve yerine toplarla birlikte küçük bir taş kule dikti.
- Bugünkü Kız Kulesi’nin temeli Fatih Sultan Mehmed zamanından kalma bu kuledir. Ayrıca kulenin Osmanlı döneminde zaman zaman onarıldığı ya da yeniden yapıldığı rivayet edilmektedir.
- 1719 yılında bir fenerin yakılması sonucu yıkılan Kız Kulesi, şehrin mimarbaşısı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından restore edilmiştir. Bu onarımda, üzerine camlı bir köşk bulunan kurşun çatılı bir kubbe yerleştirildi ve kule büyük ölçüde yeniden inşa edildi.
- yüzyılda suyun derinliğinin sığ olması nedeniyle kulesiyle birlikte adaya bir deniz feneri yapılmış ve o zamandan beri deniz feneri olarak hizmet vermektedir.
- 1830’dan 1831’e kadar kule, şehirde vebanın yayılmasını önlemek için karantina hastanesine dönüştürüldü. 1836-1837’de yaklaşık 30.000 kişi vebadan öldüğünde, bazı hastalar adada inşa edilen küçük bir hastanede izole edildi.
- 1833 yılında kapsamlı bir restorasyondan sonra Kız Kulesi, Osmanlı Barok üslubundaki bugünkü şeklini almıştır.
- 1857’de bir Fransız şirketi tarafından buraya yeni bir deniz feneri inşa edildi.
- Kız Kulesi, günümüzde gündüzleri müze, kafe ve restoran, geceleri ise özel restoran olarak işlev görmektedir.
- Kız Kulesi’nin ayrıca antik Yunan, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma üç efsanesi vardır.
Kız Kulesi Efsaneleri
Herkes tarafından bilinen Kız Kulesi hakkında kulaktan kulağa yayılan efsanelere yer veriyoruz.
-
Leandros Efsanesi
Leandros adında bir genç, Afrodit’e sadık olan rahibe Hero’ya âşık olur. Ama bir rahibe olarak birine âşık olmak tabuydu. Rahibe bir kulede yaşar ve Leandros’un kuleye yüzerek yolunu bulabilmesi için her gece ateş yakardı.
Her gece böyle buluşurlardı ama o ateş fırtınalı bir gecede söndü ve Leandros kaybolarak öldü. Rahibe Hero bu haberden sonra intihar eder.
-
Prenses Efsanesi
Bir büyücü, o zamanki krala kızının bir yılan ısırığından öleceğini kehanet etti. Bunu duyan kral, kızını yılanlardan korumak için denizin üzerine bir kule yaptırır.
Yıllar geçer ve prenses kulede yaşamaya ve büyümeye devam eder. Ancak kehanetler her zaman gerçekleşecektir. Kuleye taşınan bir meyve sepeti yılanı onu ısırır ve öldürür.
-
Battalgazi Efsanesi
Battalgazi adında bir adam, Hristiyan hükümdar Tekfur’un kızına âşık olur. Tekfur, kızının Battalgazi’nin yanında olmasını istemez ve kızını korumak için onu kuleye götürür.
Battalgazi daha sonra kuleye saldırır, kızı alır ve hızla at sırtında oradan ayrılır. Ünlü “Atı alan Üsküdar’ı geçti.” sözü bu efsaneden türemiştir.
Kız Kulesi’nde Neler Yapılır?
Kız Kulesi sadece müze olarak değil aynı zamanda kafe ve restoran olarak da hizmet veriyor. Kız Kulesi’nde gün içerisinde kahvaltı servisi yapılmakta olup, kafe ve restoranlar da rezervasyonsuz olarak hizmet vermektedir.
Kız Kulesi’nin zemin katında restoran ve kafeterya hizmetleri, üst katında ise Boğaz manzaralı Kuledebar Cafe’ yiyecek ve içecek servisi yapılıyor. Akşam yemeği için rezervasyon gereklidir.
Kız Kulesi Giriş Ücreti
Kız Kulesi ve müze bölüme giriş ücreti aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Yetişkin kişi başı ücret: | 30 TL |
Öğrenci kişi başı ücret: | 15 TL |
Kız Kulesi Ziyaret Saatleri
Kız Kulesi, müze ve restoran olarak her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bu süre zarfında akşam yemeği dahil değildir.
Kız Kulesi Nerede?
Kız Kulesi İstanbul Boğazı’nda yer almaktadır. Daha detaylı olarak Üsküdar Salacak’a ait tarihi bir yapı olduğu söylenebilir. Üsküdar bölgesinde Bizans dönemine ait tek eser olduğunu da eklemek gerekir. Aynı zamanda İstanbul’un farklı yerlerinden Kız Kulesi’ni de görebilirsiniz. Tabii en yakın ve ulaşımı en kolay Üsküdar Salacak’tır.
Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
Kız Kulesi’ne ulaşmak için İstanbul’un farklı noktalarından Üsküdar’a ulaşmak yeterlidir. Özellikle İstanbul’a gelen ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.
Görkemli İstanbul Boğazı’nın havadar sahilinde yapacağınız bir yürüyüş sizi bölgenin en yakın noktasına götürür. Elbette rotalar İstanbul’un farklı semtlerinden farklılık gösteriyor.
Kız Kulesi’ni görmek için Üsküdar’a araba veya deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Böylece Kız Kulesi’ni farklı açılardan görebilirsiniz.
Kız Kulesi Rehber Yorumu
İstanbul’un sembolleri arasında yer alan Kız kulesi İki kıtanın buluştuğu noktasında Topkapı Sarayına selam dururken İstanbul Boğazı’nın ortasında tüm yolculara el sallar.
Kız Kulesi, 2500 yıllık tarihiyle Antik Çağ’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar tüm cağlarda efsanesini korumuştur.
İçerisinde yeme içme yerleri mevcuttur. Para hizmet kalitesi bakımından düşük kalite…. Haftanın her günü ziyaretçi kabul etmektedir.
Kapanış
İstanbul’da olup da bu kuleyi ziyaret edip bu havayı solumamak gerçekten kayıp.
İstanbul’un simgelerinden biri olan Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın cezbedici fotoğraflarında her zaman yerini almıştır. Damalis ve Leandros gibi isimlerle anılan kule, İstanbul’un aşkını ve zarafetini simgeliyor. Şehirde romantizm yaşamak isteyenlere ilham veriyor.
Gündüzleri özel bir aktivite için sevdiklerinizle burayı ziyaret edebilir ya da eski günleri hissetmek için Kız Kulesi’ne bir gezi planlayabilirsiniz.
Kız Kulesi’ne gittiğinizde yaşadığınız deneyimleri, düşüncelerinizi ve anılarınızı aşağıda yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz. Böylece, ilk defa gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz. Keyifli seyahatler dileriz 😊