Kapadokya’da Gezilecek Yerler, Kapadokya Bölgesi
Kapadokya’da gezilecek yerleri ve yapılacak aktiviteleri sizler için detaylı bir şekilde yazıyoruz. Kapadokya tarihi güzellikleri ile ün salmış bölgelerimizden bir tanesi olan Kapadokya Bölgesi her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Yerli ya da yabancı turistlerin Kapadokya’yı tercih etmelerinin nedenleri de doğal yapısı ile bizlere eşsiz manzara sunmasıdır. Turistlerin burayı tercih etmesinin nedenleri:
- 4 mevsim tercih edilebilir olması
- Balon turları ile eşsiz manzaralara eşlik etmesi
- Gezilecek pek çok alana sahip olması
İç Anadolu bölgesinde turizm açısından en gelişmiş şehirlerden birisi haline gelen Kapadokya, her sene milyonlarca insana kapılarını açar.
Fethiye’de Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
Kapadokya Nasıl Bir Yer?
Kapadokya nasıl bir yer diye soracak olursanız, çok özel ve değerli bir bölgedir, 1985 yılında UNESCO ”Dünya Kültür Miraslar Listesinde” yer almaktadır. Times gazetesi tarafından hazırlanan ”Dünyanın Yeni 25 Harikası” içerisinde 5. sırada yer alan Kapadokya, 60 milyon senedir yumuşak tabakanın yağmur ya da rüzgar tarafından aşınmasıyla, eşine ve benzerine az rastlanan bir güzellik olarak ortaya çıkmıştır. Bu bölge günümüzde Kapadokya şeklinde adlandırılıyor. Yeraltı şehirleri, kaya otelleri, ilginç peri bacaları, büyüleyici vadileri ve birbirinden güzel aktiviteleri ile ülkemizin en özel yerlerinden bir tanesidir.
Bir zamanlar Kapadokya topraklarında yaşayan Hititliler, Hristiyanlığında hızla yayılması ile yer altına kurulan şehirlerde ibadetlerini gerçekleştiriyorlardı. Kapadokya bölgesinde bu nedenle yeraltına kurulmuş bir çok kilise bulunmaktadır.
İçinde yaşadığımız bu güzel ülke, dünyada eşi benzeri olmayan eşsiz coğrafi güzelliklere sahiptir. İnsanlar bu bölgede zamanın nasıl geçtiğini unutarak keyifli vakit geçirebilirler.
Niğde, Aksaray, Kırşehir ve Kayseri illerine kadar uzayan Kapadokya coğrafyasının büyük bir kısmı Nevşehir’in sınırları içerisinde yer alıyor.
Kapadokya’nın Tarihi
Kapadokya bölgesinin tarihinden kısaca bahsetmek gerekirse, İpek yolu üzerinde bulunan Kapadokya bir ticaret şehri olarak geçiyor. Hititlerin döneminin kapanması ile Perslerin dönemi başlıyor ve şuan ki ismi olan Kapadokya’yı alıyor anlamı ise ”Güzel Atlar Ülkesi” olarak geçiyor. Sonrasında ise Büyük İskender tarafından yenilgiye uğratılan Pers İmparatorluğu’nun dönemi kapanıp ardından Kapadokya Krallığı kuruluyor ve Roma İmparatorluğuna bağlanıyor.
Kapadokya’yı Gezmek için Kaç Gün Yeterli?
Kapladığı geniş alanıyla pek çok sayıda gezilip görülmesi gereken noktası bulunan Kapadokya bölgesi tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin hepsini içinde barındıran bir biçilmiş kaftandır. Eğer imkanınız varsa bu bölgeyi gezebilmek için en az 4-5 gününüzü buraya ayırmanız önerilir.
Bunun nedeni ise gezilecek yerler Ürgüp, Avanos ve Göreme gibi yörelerin belli başlı ilçeleri, El Nazar Kilisesi, Uçhisar, Aynalı Kilise ve Ortahisar Kaleleri gibi tarihi alanları, Güvercinlik Vadisi, Çavuşin Kilisesi, Selime Köyü, Ihlara Vadisi, Güllüdere Vadisi ve Zelve vadisi gibi fotoğraflık bölgeleri, şaşırtıcı özellikler barındıran Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak Yeraltı Şehirleri gibi birbirlerinden önemli bu bölgeleri gezmeden Kapadokya’yı gördüm demek kabul edilemez bir söylemdir.
Birkaç gün içinde bu bölgelerin hepsini doya doya gezmek imkansızdır. Bu yüzden hızlı hızlı gezmeyin ve her gelişinizde farklı bir alanda kalın. Kapadokya bölgesine ayırdığınız vakit boyunca Kapadokya bölgesi eşsiz manzarasını gözler önüne serer.
Kapadokya’da Gezilecek Yerler Listesi
- Devrent Vadisi
- Saç Müzesi
- Zelve Açık Hava Müzesi
- Güray Müze
- Çavuşin Eski Cami
- Paşabağı
- Güllüdere Vadisi
- Kızılçukur Vadisi
- Çavuşin Kilisesi
- Vaftizci Yahya Kilisesi
- Aşk Vadisi
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Uçhisar Kalesi
- Güvercinlik Vadisi
- Temenni Tepesi
- Asmalı Konak
- Gomeda Vadisi
- Üç Güzeller
- Ortahisar Kalesi
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Özkonak Yeraltı Şehri
- Mazı Yeraltı Şehri
- Kaymaklı Yeraltı Şehri
- Tatlarin Yeraltı Şehri
Kapadokya bölgesi adeta Anadolu’nun ortasında farklı bir gezegen gibi bulunuyor. Kanyonlarını, vadilerini dolaşırken bir hayal ülkesinde dolaşır gibi yaşadığınız bütün dertlerinizi unutturur. Kapadokya bölgesi geniş alana yayılmış coğrafyanın adıdır.
Ürgüp, Göreme, Avanos ve Uçhisar bölgeleri mutlaka gezilip görülmesi gereken alanlardandır. Fakat Kapadokya bölgesini klasik Ürgüp-Göreme ve Avanos üçgenine sıkıştırarak bölgeyi yoksullaştırmak ona büyük haksızlık yapmak ile eşdeğerdir.
Kapadokya’da Gece Ne Yapılır?
Kapadokya bölgesi, gece hayatı denilince akıllara ilk gelen en meşhur gece eğlencesi olarak da bilinen Türk Geceleri isimli aktivitelerdir. Türk Gecesi olarak bilinen aktivitede; Kafkas dansı, Oryantal, Folklorik gösteriler ve misafirler ile etkileşimli danslara yer verilir. Böylece Kapadokya’da akşamüzeri de kaliteli vakit geçirebilirsiniz.
Kapadokya Balon Turu Fiyatları
Kapadokya balon turu, Kapadokya bölgesine gelenlerin gitmeden önce mutlaka yapmaları gereken popüler aktivitelerden bir tanesi de balon turudur. Yükseklik korkusu ya da kronik rahatsızlığı olmayan için oldukça zevklidir.
Balon turu fiyatları seçilen balon turu hizmetine göre değişiklik gösterir. Klasik balon turu isteyenler 200-250 € arasında ücret öderken videolu balon turu isteyen kişiler daha fazla ücret öderler.
Peri Bacaları Kapadokya’da mı?
Peri bacaları ülkemizin Nevşehir ilinin Ürgüp ilçe sınırları içinde bulunuyor. Peri bacalarının olması Kapadokya bölgesini özel kılıyor.
Kapadokya’da Yapılacak Aktiviteler
- Yeraltı Şehirlerini Gezebilirsiniz
- Moonlight Cappadocia (Güllüdere Vadisi Dolunay Yürüyüşü)
- Chez Galip Çömlek Atölyesini Gezebilirsiniz
- Galerie İkman’da Gezebilir ve Fotoğraf Çekebilirsiniz
- Güvercinlik Vadisi Doğa Yürüyüşü
- Gondol Turuna Katılabilirsiniz
- Zelve Vadisinde Mapping İzleyebilirsiniz (Zelve Mapping)
- ATV Safari Turu
- Atlı Safari
- Balon Turuna Katılabilirsiniz
- Cappadox Festivali’ne Katılabilirsiniz
- Saç Müzesini Gezebilirsiniz
Kapadokya’da Bulunan Yeraltı Şehirleri
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Kaymaklı Yeraltı Şehri
- Özkonak Yeraltı Şehri
- Mazı Yeraltı Şehri
- Özlüce Yeraltı Şehri
- Tatlarin Yeraltı Şehri
- Ağırnas Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu yeraltı şehri Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır, Nevşehir’e uzaklığı ise yaklaşık 30 km’dir. Adından da anlaşılacağı üzere Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır. Kayalara oyulmuş bir yeraltı şehridir. İçerisinde tüneller, haberleşme delikleri, koridorlar, odalar ve hava bacaları bulunmaktadır. İçeride bulunan kırmızı okları takip ederek aşağıya doğru iniyorsunuz, mavi okları takip ederek yukarıya doğru çıkıyorsunuz. Yerin 85 metre altında yer alıyor ve ortalama 20000 kişilik bir yeraltı şehridir.
Derinkuyu Yeraltı Şehri konumu için tıklayınız…
Derinkuyu yeraltı şehrine giriş ücreti 100 TL, yanınızda müze kartınızı bulundurmanızı tavsiye ederiz, bu sayede hem sıra beklemez ayrıca giriş ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.
Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır. Giriş ve çıkış yolları oklarla belirli olan yeraltı şehrinin bütün katları açılmamıştır. Savaşlardan dolayı insanlar kendilerine yeraltı şehirleri inşa etmiş ve burada kendilerini güvende hissetmişlerdir. Kaymaklı yeraltı şehrine rehberler eşliğinde, Güney Turu düzenlenmekte olup eğer dilerseniz turlara katılabilirsiniz.
Kaymaklı Yeraltı Şehri konumu için tıklayınız…