Nerede - Nasıl Gidilir

Hamamönü Nerede? Nasıl Gidilir?

Güne leziz bir kahvaltıyla başlamak, bir kahvehanede Osmanlı şerbeti tatmak ya da sokaklarda salça ve mısır tezgahlarına rastlamak isterseniz, Hamamönü Ankara’nın tarihini öğrenmek isteyenler için sayısız seçenek sunduğumuz bir içerik oluşturduk.

Son araştırmalar, ziyaretçilerine derin bir tarih ve çeşitli sanatsal ve kültürel etkinlikler sunan mahallelerde, 19. yüzyılda şehre hâkim olan mimari anlayışın tüm detaylarını keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.

Anıtkabir Rehberini inceleyebilirsiniz.

Hamamönü Hakkında Bilgi

Tarihi merkezin Ankara’ya dönüşü, 2006 yılında Altındağ Belediyesi’nin bölgede bir yol restorasyonu projesi başlatmasının bir sonucu olarak gerçekleşti.

Çalışma, çoğu 19. yüzyılda inşa edilmiş, ancak bazı durumlarda aydınlatma ve çevre düzenleme setleriyle sınırlı kalmış 250 binanın bulunduğu mahallelerdeki Dutlu, İnci, Fırın, Hamamönü, Sarıkadın, İnanlı ve Mehmet Akif Ersoy adlı sokakları kapsamaktadır.

Sarıkadın Caddesi gibi bölgelerde terkedilen ve yıkılan binaların çoğu aslına uygun olarak yeniden inşa edildi.

Yerleşim bölgesinin otantik atmosferi, ramazan ayı boyunca gerçekleştirdiği etkinliklerle burayı şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline getirdi. Bu dönemde Hamamönü’nü ziyaret ederseniz, Osmanlı dönemi eğlencelerini, çeşitli temalı konuşmaları ve tesis içi etkinlikleri görebilirsiniz.

Hamamönü turunun ardından kale bölgesine gidebilir, at pazarı çevresindeki müzeleri gezebilirsiniz. Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesten tarafından işletilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden biridir ve Osmanlı döneminde Ankara’nın ticari hayatının merkezi olmuştur.

Ankara Kalesi’nin ana kapısının hemen karşısındaki Çengelhan ve Safranhan’daki Rahmi M. Koç Müzesi, kentin sanayi odaklı ilk ve tek kültür kurumlarıdır.

Hamamönü Tarihi

hamamonu-ankara
Hamamönü

Tarih, eğlence ve sanatın buluştuğu Hamamönü semtinin temeli külliyeyi inşa ettiren Oğuz ve Sultan II. Oğuz beylerinden Bayındır Boyu, Murad’ın kadı erlerinden Celalettin Karacabey’dir.

Caminin yanı sıra özellikle hamamları, ahırları ve saman depolarıyla külliye, uzun süre yoksullar için bir sığınak görevi görmüştür.

19. yüzyılda nüfusun arttığı yerleşim yerlerinde dönemin mimari tarzına uygun yapılar inşa edilmiştir. Bu bölgenin gelişimi Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar devam etmiştir.

Şehir zamanla başka alanlara doğru geliştikçe, burada yaşayan insanların çoğu yeniden yerleştirildi. Bu durum nedeniyle kentin ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu sanılan Hamamönü zayıf ve denetimsizdi.

Şehir merkezinde geçici olarak terk edilen bu tarihi yerleşim alanı, 2000’li yılların başında Mehmet Akif Ersoy Parkı’nın yapılmasıyla eski görkemine ve prestijine kavuşturuldu.

Hamamönü Çevresinde Gezilecek Yerler

Ankara’nın en eski semtlerinden biri olan Hamamönü birçok gezi seçeneği sunuyor. Bu seçeneklerden biri de bölgeye bugünkü adını veren Karacabey Hamamı’dır.

1440 yılında yapımı 13 yıl süren çifte hamamın mermer döşemeleri Elâzığ, Sivrihisar ve Afyon’dan getirilmiştir. Ankara’nın halen faaliyette olan iki tarihi hamamından biri olan 94 kişilik yapının inşaatının ardından, külliyenin en önemli bölümü olarak kabul edilen adını taşıyan camide inşaata başlandı.

Yaz aylarında bölgeye gelirseniz Belediye Kültür Sanat Evi adıyla ziyarete açık olan Kabakçı Konağı’nın yazlık sinema bölümünde düzenlenen akşam gösterimlerini ziyaret edebilirsiniz. 2010 yılından bu yana eski Türk filmleri nostaljik bir ortamda izleyenleri büyülemektedir. Dilerseniz gün içinde çayınızı yudumlayabilir, hafta sonları canlı müzik etkinliklerinin düzenlendiği mekânın bahçesinde dinlenebilirsiniz.

Kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığı mekânın bitişiğinde, Osmanlı tahtındaki kudretli Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Tacettin Camii ve Dergâhı bulunmaktadır.

Adını Taceddin Sultan’dan aldığı söylenen cami, 1826’da restore edilmiştir. Bu dönemde Sultan Abdülmecit’in emriyle çevresine türbe, manastır evi ve mezarlık yaptırılarak külliye haline getirilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy’un Millî Mücadele’de Ankara’ya milletvekili olarak geldiği sırada kaldığı tekke, şimdilerde ünlü şairin adını taşıyan bir müze olarak hizmet veriyor.

İstiklal marşının yazıldığı evde çeşitli fotoğraflar ve günlük ihtiyaçlar sergileniyor. Külliyenin arazisinde ayrıca bir helikopter kazasında hayatını kaybeden eski BBP lideri Muhsin Yazıcı’nın mezarı da bulunuyor.

Hamamönü Nerede, Nasıl Gidilir?

Kültürel-sanatsal faaliyetleri ve tarihi ile dikkat çeken Hamamönü, Ankara’nın metropol bölgelerinden Altındağ sınırları içerisinde yer alıyor.

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye yerleşkesinin hemen arkasından özel aracınızla gitmek isterseniz İstanbul Yolu-Hipodrom Caddesi güzergahını takip etmeniz gerekiyor. Aynı yolu Eskişehir-Konya yolu üzerinden geçerek de tarihi yerleşime kolayca ulaşabilirsiniz.

Ankaray, Hamamönü’ne toplu taşıma ile gitmek için önerilen yoldur. Bu yönü seçerseniz, önce Cebeci istikametinden hafif raylı sisteme binerek Kurtuluş istasyonuna gelin ve oradan 5 dakika yürüyün.

Kapanış

Ankara’nın koşuşturmacasından sıkıldıysanız çok uzağa gitmenize gerek yok. Tarihi, kültürü, sanatı, huzuru ve çeşitliliği ile tanınan bir yer yani Hamamönü. Pek çok farklı lokasyonda, kahvaltı yapmak ve sonra dolaşmak en iyisidir. Saat kulesi ve nostalji ile fotoğraf çektirmeyi unutmayın!

Eğer daha önce Hamamönü’ne gittiyseniz aşağıda bulunan yorum bölümünden deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Böylece, ilk defa gidecek olan okurlarımız için rehberlik edebiliriz. Bu tarihi bölgede keyifli gezmeler dileriz 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu