Halikarnas Mozolesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti
Bodrum için önemli bir yer olan Halikarnas Mozolesi, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilir. Döneminin en önemli ve görkemli mimari eserlerinden biri olan Mozole, Bodrum merkezde Turgutreis Caddesi üzerinde bir açık hava müzesi olarak görülebilir.
Eski ihtişamını yitirmiş olsa da turistlerin ilgisini çeken bu tarihi yapı, şehre ruhunu vermeye devam ediyor. Bodrum’a gelen çoğu turist bu önemli eseri kaçırsa da her yıl ortalama 20.000 ziyaretçi almaktadır.
Her yıl bir milyondan fazla turist ağırlayan Bodrum’da bu sayı daha da fazla olabilir. Halikarnas Mozolesi’nin tarihine bakmadan önce Kral Mausolos’un kim olduğunu bilmeliyiz. Çünkü Mozole Kral Mausolos için yapılmıştır.
Otağtepe Fatih Korusu Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
Mausolos Kimdir?
Mausolos çoğu belgede kral olarak anılsa da aslında Pers egemenliğinde Karia’nın satrapıydı ve hiçbir zaman fiilen kral olmadı. Pers İmparatorluğu Anadolu’yu ele geçirdikten sonra bölgeyi birkaç eyalete böldü. “Satrap” kelimesinin bugünkü anlamı hükümdardır.
Bu satraplar, Pers kralı tarafından atanan merkezi hükümet yetkilileriydi. Ancak sadece bir satrap bu kurala uymadı: Karya satraplığı. Babası Hekatomnos M.Ö. 377’deki ölümünden sonra yerine geçen Mausolos, MÖ 377 ile 353 yılları arasındaydı. Karya Valisi adı saygıyla anılan Mausolos, acımasız ve zeki bir liderdi.
Babası Hekatomnos’un ölümü üzerine tahta çıkan Mausolos, Akdeniz ticaret yolu üzerinde olması ve şehir savunmasına elverişli olması nedeniyle başkentini Halikarnassos’a (Bodrum) taşımıştır.
Mausolos, büyük mimari projeler başlatmış, Karia bölgesinde yeni şehirler kurmuş, anıtlar dikmiş ve bölgeye tarih boyunca ulaştığı en yüksek kültürel ve maddi gücü kazandırmıştır. İyi siyaset sayesinde, Pers krallığı ile her zaman iyi ilişkiler sürdürdü ve Karya’yı bir “kral” gibi yönetti.
MÖ 353’te ölünce kız kardeşi yani eşi Artemisia eyaleti yönetmeye başladı. O günlerde aile evlilikleri gelenekseldi. Artemisia ataları gibi kurnaz ve kavgacıdır ve ülkeyi sadece iki yıl yönetmiştir. Öldüğünde eşinin yanındaki türbeye gömülür.
Halikarnas Mozolesi Tarihi
Çoğu kaynak Halikarnas Mozolesi’nin yapımına Mausolos’un ölümünden sonra eşi Artemisia döneminde başlandığını söylese de MÖ 355’te başladığı biliniyor. Kral Mausolos hayattayken başladı.
Mozolenin adı Kral Mausolos’un adından gelmektedir. Bu isim Türkiye’de türbe olarak kullanılmaktadır. Kral Mausolos için yaptırılan mozoleden sonra yapılan tüm anıtlara da mausoleion denir.
Kral Mausolus ölünce eşi Artemisia, onun ölümünden sonra kardeşlerinin devam ettirdiği anıtın yapımına devam etti. İnşasının M.Ö. 340 yıllarına kadar dayandığına inanılsa da o dönemde bu türbeyi yapan en ünlü mimar ve heykeltıraşların kendi görkemlerine ve sanatlarına saygılarından dolayı yaptırdıklarına inanılıyor.
Mozole en son M.S. 12. yüzyılda yaşamış olan Piskopos Eustathios tarafından ayakta görülmüştür. Bu da anıtın 1500 yıl hayatta kaldığını gösteriyor. 14 Türbenin 19. yüzyıldaki Büyük Anadolu Depremi sırasında bir dizi depremle yıkıldığına inanılıyor.
Bu deprem Mozole’nin ilk büyük yıkımına neden olacak!
1402 St. Jean Şövalyeleri Bodrum’a yerleştiklerinde kendilerini Osmanlı tehdidinden korumak için Bodrum Kalesi’ni inşa ettiler.
1480’de Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, Jean Şövalyelerinin Doğu Akdeniz’deki ticaret yollarında korsanlık yapmasından endişe duymaya başladı. Mesih Paşa komutasında bir donanmayı Rodos’a gönderir. Kurtarıcı Paşa, Rodos’u zorlar ama onu yok edemez. Bodrum Kalesi’ni de bombalayan donanma, kaleye ağır hasar verdi. St. Jean Şövalyeleri pes etmez ve Halikarnas Mozolesi’nden daha önce geldikleri 160.000 moloz taşı kullanarak kaleyi yeniden inşa ederler.
Mozole’ye verilen ikinci büyük hasar, Saint Jean’in şövalyelere yaptığı eziyetti.
Kalenin tahkimatında görev alan şövalyelerden biri olan La Touré, günlüğünde mezar anıtı Oniki Basamak’ın yıkımını nasıl keşfettiğini anlatır. Mezar odasına giden koridorun iki yanında bulunan heykel ve kabartmalara önce hayran kalmış, sonra onları yıkmış.
Tam mezar odasına girmek üzereyken yanlışlıkla iptali bozar. Ana cenazeye girmeden kaleye dönüyorsunuz. Ertesi gün geri döndüklerinde, mezar odasının açıldığını ve her yerde pahalı kumaşlar ve yırtık pırtık altın takılar gördüğünü yazdı.
Halikarnas Mozolesi’nin çoğu, Mozole’yi kaplayan toprak ve bitki örtüsüyle birlikte yok edildi.
Halikarnas Mozolesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Halikarnas Mozolesi, birçok önemli turistik mekâna ev sahipliği yapan Bodrum’un Muğla ilçe merkezinde yer almaktadır ve Türkiye’nin tarihi açıdan en zengin yerlerinden biridir. Bodrum Otogarı’nın arka kapısından çıktıktan sonra trafik ışıklarını geçin ve sağa doğru 5-10 metre yürüyün.
Denizden daha keyifli bir yürüyüş yapmak isterseniz bu sefer otogarın ana girişinden çıkıp Belediye Meydanı’nda inip sağa dönün, Tepecik Camii’nin karşısındaki Hamam Sokağı’na gidin ve sonunda sola dönün. Caddeden çıkın ve mozoleye 15-20 metre yürüyün. Bodrum’un diğer bölgelerinden gelmek isterseniz şehir içinde minibüslere de binebilirsiniz.
Halikarnas Mozolesi Giriş Ücreti
Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi, tarihi görkemiyle övünmese de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Günümüzde bir açık hava müzesi olan mozolenin yükseldiği yer çukur olarak kabul edilir.
Halikarnas Mozolesi giriş ücreti 25 TL’dir. Müze kart burada geçerlidir ve müze kart ile yılda iki kez müzeye ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Halikarnas Mozolesi Ziyaret Saatleri
Yaz mevsimi çalışma saatleri;
Açılış: 08:30
Kapanış: 18:30
Kış mevsimi çalışma saatleri;
Açılış: 08:30
Kapanış: 17:30
Halikarnas Mozolesi Rehber Yorumu
Antik dünyanın yedi harikasından birinden geriye kalanlar. Mezar odası hala şekli olarak görülebiliyor. Ayrıca mini bir sergi alanı ve videolu bir tanıtım alanı da mevcut. Müze kartla giriş yapilabiliyor. Görmeseniz bir şey kaybetmezsiniz fakat yine de görmenizi tavsiye ederim. Bodrum merkeze yürüme mesafesinde. Hatta ara sokakları keşfetmenize de olanak sağlıyor.
Kapanış
Halikarnas Mozolesi ne yazık ki aldığı darbelerden dolayı ayakta kalamadı. Şu an için yeniden inşası söz konusu. Bu projenin en hızlı şekilde hayata geçirilmesini ümit ediyoruz. Hem turizm hem tarihi açıdan çok büyük öneme sahip olan bu proje yarınlarımıza tarihin ışık tutabilmesi için gereklidir.
Eğer siz daha önce bu bölgeye geldiyseniz deneyimlerinizi, düşüncelerinizi ve anılarınızı bizimle paylaşmak için aşağıda yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Sevgiyle kalın, keyifli gezmeler dileriz! 😊