Galata Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Nedir?
İstanbullular için Galata Kulesi gökteki kutup yıldızı benzer biçimde bir şey: Her vapura bindiğimizde gözlerimizin aradığı, Tünel ve Karaköy taraflarındayken pusula rolü gören, İstanbul’un çöplüğe dönen silüetinde yüzyıllardır kendini ezdirmeden var olmasını, kişisel yaşam mücadelemize benzettiğimiz İstanbul’un daim bekçisidir Galata Kulesi.
Gölgesinde nice kere okul kırılmış, bira içilmiştir fakat itiraf etmeliyiz ki; Galata Kulesi’ne çıkmış İstanbulludan oldukça gezgin vardır. Anka kuşu benzer biçimde yanıp, yıkılıp yine dirilmesi, ile alakalı efsaneler, deli icat eden Hezarfen Ahmet Çelebi’nin İstanbul üstünde uçması… Birçok tarihi olaya konu olmuştur. Gelin, birlikte ilk olarak tarihini inceleyelim.
Dolmabahçe Sarayı Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
Galata Kulesinin Giriş Ücreti Ne Kadar?
Galata Kulesinin giriş ücreti 175 TL olup 18 yaş altı bireylerin yanlarında büyükleri olmadan giriş yapması yasaktır. Müze kartınızı kullanarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Galata Kulesi’nin Tarihi
Galata kulesinin kısacık tarihinden bahsetmek gerekirse size bunları detaylı bir şekilde aşağıda anlattık.
Dünyanın İlk Kulelerinden Biridir
Dünyanın ilk kulelerinden biri olduğu rivayet edilen Galata Kulesi, MS 528 yılında Bizans imparatoru Anastasius tarafından bölgenin en yüksek ahşap yapısı olarak yaptırılmıştır. Tabii o zamanlar görünüşü çok farklıydı.
Kule iki nedenle Galata’nın en yüksek noktasına yapılmıştır. Deniz feneri ve gözetleme kulesi olarak kullanılmak üzere yapılmıştır. İkinci sebep, günümüzün şehir planlamacıları ve geliştiricileri için bir ders niteliğindedir. Bir binanın başka bir binanın okyanus manzarasını engellememesi kuralı vardır.
1204 yılında, yüzyıllarca İstanbul’un hamisi ve Boğaziçi’ne hâkim olduktan sonra Haçlı Seferleri sırasında ağır hasar gördü. Kule daha sonra 1348 yılında İstanbul’da çıkan büyük yangına dayanamayarak Cenevizliler tarafından yeniden yapılmıştır. Ancak bu sefer ahşap bir pagoda yerine, bugün göründüğüne benzer, tamamen farklı bir taş pagoda inşa edildi.
Uzun taşları alta yatay olarak dizme ve üstten taşları kademeli olarak küçültme yöntemiydi. Kulenin altındaki taş 3,5 metreden uzun, tepesindeki taş ise 20 cm uzunluğunda. Kuleyi Cenevizliler yeniden inşa ettirmişler ve Bizans İmparatorluğu “Büyük Kule” olarak adlandırılan kulenin adını “İsa Kulesi” olarak değiştirmiştir. O sırada kulenin tepesinde bir haç olduğu rivayet edilir.
Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’ne Uçuşu
1632 yılında Galata Kulesi başka bir tarihi döneme tanıklık eder. Hezarfen lakaplı Ahmet Çelebi, Galata Kulesi’nden kendi tasarladığı kanatla çıkıyor, İstanbul Boğazı’nı geçiyor ve 3 bin 358 metrelik uçuşunu Üsküdar Doğancılar Meydanı’nda bitiriyor. Ancak, “Bu adam nefret edilecek (korkacak) bir adam. Her istediğini yapabilir. Böyle insanların hayatta kalmasına izin verilmez.” Hezarfen Ahmet Çelebi, Murat tarafından Cezayir’e sürülmesine rağmen bu doğal başarısıyla değil, adını dünya tarihine altın harflerle yazmayı başardı.
Galata Kulesi Efsaneleri
İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan Galata Kulesi hakkında kulaktan kulağa duyulan efsanelerinden bahsettik.
Kalbi Olmayan Kadın Cesetleri
Galata Kulesi çevresinde ilginç olaylar, rasathane olarak kullanıldığı Murat döneminde başladı. Neredeyse her gece, kalbi yerinden çıkarılmış bir kadının cesedi kulenin yanına atılıyor. Gözlemevi, bölge sakinleri arasında huzursuzluğa neden olan bu olaylardan sonra kapatıldı. Ama hepsi bu değil.
Olay yıllarca devam ederken, bölgede yaşayanlar başka semtlere göç ediyor ve bırakın orada yaşamayı, Galata’ya bile gitmiyorlar. Cinayet ve cinayetin ardındaki sır perdesi, Abdülhamit’in kurduğu bir dedektiflik bürosu olayı çözene kadar devam eder. Cinayeti örgütün faaliyetleri sonucunda gizli bir tarikatın işlediğine inanılıyor.
Devlerin Aşkı
Kız Kulesi bu gence ilk görüşte âşık olmuştur. Peki, bu kadar güzel bir figüre nasıl kayıtsız kalabilirsiniz? Galata Kulesi’nin kalbi hemen Kız Kulesi’ne düşer. Zaman geçtikçe aşkları ikilinin kalbine sığmamıştır. Ancak bir türlü iletişimlerini sürdürüp aşklarını itiraf etmeleri mümkün değildir.
Bir gün Galata Kulesi’ne bir adam geldi. Bu sırada Galata Kulesi bu adamı aşk mektubunu Kız Kulesi’ne götürmesi için ikna eder. Hezarfen Ahmet Çelebi adındaki bu adam, bütün bu harfleri gömleğinin içine doldurmuş, kanatlarını takmış ve bu sevda için Galata Kulesi’nden kendini boşluğa bırakmıştır.
Bu aşk, kısmen o gün esen rüzgârın, kısmen de Hezarfen’in rüyasının yardımıyla havada süzülmeye başladı. Ancak Hezarfen’deki Kız Kulesi’ne varmak üzereyken gömleğinin yakasından mektuplar denize döküldü. Bu sefer olmadı, bu yüzden Galata endişeyle ayağa fırladı. Ama Deniz böyle bir aşka kayıtsız kalamazdı.
Dalga tüm mektupları birer birer Kız Kulesi’ne taşıdı. Aşkına karşılık veren kız kulesi mutlulukla parladı. Ve tabii ki bu haliyle görülen Galata Kulesi. Bu aşk sayesinde ikili gün geçtikçe daha da güzelleşmiştir. 15 yüzyıldan fazla bir süredir insanları büyülediler.
Bu aşk hikayesinin ardından gelen rivayetler, sevgilisiyle Galata Kulesi’ne ilk kez giden kişinin onunla evleneceğini söyler. İkisinden birinin tek başına da olsa kuleye çıkması olayı bozuyor ama baştan uyarayım 🙂
Galata Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Galata Kulesi, İstanbul’un Beyoğlu semtinde, İstiklal Caddesi’nin bittiği Tünel Meydanı’na iki dakika uzaklıkta yer almaktadır. Buraya ulaşmanın birçok yolu var:
- Şişhane metro istasyonunda inip İstiklal Caddesi çıkışına girin. Buradan Yüksek Kaldırma Sokak’tan 1-2 dakika yürüyerek kuleye ulaşabilirsiniz. Metrodan indiğinizde size kime soracağınızı söyleyecektir.
- İstanbul dışından geliyorsanız tarihi Beyoğlu Tramvayına binmenizi tavsiye ederiz. Bunu yapmak için metroyla Taksim’e gidin, İstiklal Caddesi’nden aşağı inin ve tramvayla Tünel’e gelin. Oradan kuleye ulaşmak için 1-2 dakika yürüyün.
- Sahilden veya Anadolu yakasından geliyorsanız önce Karaköy’e varacaksınız. Karşı yakadan gelenler vapuru, Avrupa yakasından gelenler ise sahil boyunca uzanan Kabataş-Zeytinburnu tramvay hattını tercih edebilir. Karaköy’de karaya çıktıktan sonra kuleye Yüksek Kaldırım Sokak’tan yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Kapanış
Sevgilinizle veya eşinizle aşkınızı ölümsüzleştirmek isterseniz Galata Kulesi gezisi tam size göre. Buraya geldiğinizde önünde bulunan fırınlarda kahvaltı da yapabilirsiniz.
Eğer daha önce bu güzelim yere geldiyseniz deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Bu sayede ilk defa gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz. Musmutlu gezmeler dileriz. 😊