Erzurum’da Gezilecek Görülecek Yerler
Sizler için Erzurum’da yapılacak listesi oluşturduk. İçerisinde Erzurum’da ne yenir? Kayak sezonu ne zaman başlıyor? gibi bir çok sorulara cevap vereceğiz. Muhteşem doğası sayesinde kış turizmine ev sahipliği yapan Erzurum, aynı zamanda kültürel ve tarihi zenginliklerle dolu bir şehir. Palandöken’in eteklerinde kurulu olan Erzurum bir çok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Kış turizmine sahip olan Erzurum’da aynı zamanda tarım ve hayvancılık ile de uğraşılmaktadır.
Erzurum’da yaklaşık olarak 2 ay boyunca kar yağmaktadır. Soğuk bir iklime sahip olan Erzurum’u ilkbahar aylarında da ziyaret edebilirsiniz. Sadece kayak için değil aynı zamanda yemek, kültürel etkinlikler, muhteşem doğasının bize sunduğu güzellikleri görmek ve tarihi-kültürel mirasını gezmek için de ziyaret edebilirsiniz.
İçindekiler
Erzurum’un Tarihi
Erzurum çok eski bir tarihe sahiptir. Dünden bugüne kadar Erzurum’da yaşamış ve izlerini bırakmış bir çok uygarlık bulunmaktadır. Erzurum’un ilk ismi Roma İmparatorluğu zamanında Theodosiopolis’ti. (Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Parftlar, Persler, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, İlhanlılar, Safeviler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti)
1517 yılında Osmanlı’ya bağlanan Erzurum, İran ve Rusya tarafından işgal edilmiş 12 Mart 1918 işgalden kurtarılmıştır. 23 Temmuz 1919’da Mustafa Kemal heyetinin toplanması ve Milli Mücadele kararının alınması Erzurum Kongresinde gerçekleşmiştir.
Erzurum Nerededir?
Erzurum, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir ve doğal güzellikler açısından zengindir.
Dilerseniz Adilcevaz’da gezilecek yerler yazımızı okuyabilirsiniz…
Erzurum’daki Kayak Merkezleri
Erzurum’da ki kayak merkezleri Palandöken kayak merkezi, Konaklı kayak merkezi ve Kandilli kayak merkezidir. Araların da en bilineni Palandökendir. Kış turizmi genelde Ekim-Kasım ayı gibi başlar Nisan ayına kadar devam eder.
1. Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken kayak merkezi 70km uzunluğunda 25km genişliğe sahiptir. İçerisinde iki adet Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescilli slalom bulunmaktadır. Dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum merkeze ortalama 10 dk’lık bir mesafede bulunmaktadır bu sayede bir çok bütçeye uygun konaklama seçeneğine sahiptir. Farklı zorluk derecesine sahip pistleri, zirveye yükselen telesiyej, ücretsiz otoparkı ve kar kalitesi olarak bir çok cazibesi mevcut. New York Times tarafından kayak yapılacak yerler arasında 18. sırada gösterilmiştir. Ortalama 12 bin kişilik bir kapasiteye sahiptir. Teleferik ile Ejder3200 tepesine çıkmayı unutmayın.
2. Konaklı Kayak Merkezi
Konaklı kayak merkezi, Erzurum merkeze 17 km uzaklıkta yer almaktadır. Bir çok düzeyde kayakçıya ev sahipliği yapan Konaklı kayak merkezinde 16 pist mevcuttur. Büyük bir araziye sahip olan bu yer 14 bin kişiyi ağırlayabilmektedir. Kayak kiralama, yemek ve dinlenme tesisi bulunan Konaklı kayak merkezi aynı zamanda gezip görebileceğiniz sevdiklerinizle zaman geçirebileceğiniz güzel bir yer. Palandöken kayak merkezine alternatif bir tesis olarak da değerlendirebilirsiniz.
3. Kandilli Kayak Merkezi
Kandilli kayak merkezi, Erzurum merkeze yaklaşık olarak 36 km uzaklıkta yer almaktadır. Aşkale ilçesinde yer alan Kandilli kayak merkezi kış turizminin yaşandığı Erzurum’da, önemli kayak merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Yıl boyunca hizmet veren Kandilli kayak merkezi 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarına ev sahipliği yapmıştır.
Erzurum’un Tarihi ve Turistik Yerleri
Erzurum’un tarihi ve turistik yerlerini sizler için sıralayıp yazıyoruz. Erzurum’da kış turizminin yanı sıra bir çok turistik ve tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır.
1. Erzurum Kalesi
Erzurum kalesinin tarihi 2500 yıl öncesine kadar yani Urartulara kadar dayanır. Bizanslıların şehrin güvenliğini sağlamak amacıyla inşa ettikleri Erzurum Kalesi mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken tarihi bir yerdir. Girişte müze kartının var ise kullanabilirsiniz yoksa 15 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Erzurum kalesini ortalama 1 saat içerisinde gezebilirsiniz ayrıca içeride tuvalet ve mescit alanı bulunmaktadır. Ayrıca saat kulesini ziyaret etmeyi unutmayın.
2. Üç Kümbetler
Üç kümbetler, Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunmaktadır. Kesin bir bilgiye sahip olmamakla beraber Kümbetlerin yapım tarihi 12. veya 14. yüzyılda yapıldıkları sanılmaktadır. Kümbetin yapım amacı ise müslümanların ölülerini gömdükleri yerin ismidir, anıt mezar olarak da geçmektedir. Üzerinde yer alan sekiz köşe cennetin sekiz kapısını, açık olan pencereler yaşamı kapalı olanlar ise ölümü simgelemektedir.
3. Erzurum Çifte Minareli Medrese
Erzurum çifte minareli medrese, Erzurum’un Yakutiye ilçesinde yer almaktadır. Selçuklular dönemine ait bu tarihi eser Erzurum’un simgelerinden birisidir. 1253 yılında yapımına başlanmış 1291 yılında bitmiş olan Çifte minareli medrese Anadolu’nun belirli sanat eserleri arasında yer almaktadır. Söylentilere göre zamanın Selçuklu Sultanı olan medreseyi kızı için yaptırmaya başlamış bu sırada çıkan savaşta hayatını kaybetmiş ve inşaat yarım kalmıştır. Günümüzde ise sergi salonu ve müze olarak misafirlerini ağırlamaktadır.
4. Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi
Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi, Erzurum’un Palandöken dağının uçlarında bulunmaktadır. Erzurum valisi tarafından 1976 senesinde yaptırılmış ve yanında bir cami ve bir mesire alanı vardır. Türbenin giriş kısmında Hattat Salim tarafından yazılmış olan bir kitabe bulunmaktadır. Caminin üst kısmında yer alan orman arazisinde yürüyüş parkuru da bulunmaktadır. 1329 senesinde Abdurrahman Gazi hayatını kaybetmiştir.
5. Erzurum Rüstem Paşa Kervansarayı – Taşhan
Erzurum’da bulunan Rüstem Paşa Kervansarayı genelde Taşhan ismiyle bilinmektedir. 1561 senesinde dönemin padişahının sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Taşhan çarşısı içerisinde bir çok dükkan bulunmaktadır ve mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.
6. Çoban Dede Köprüsü
İlhanlılar tarafından yaptırılan Çoban Dede Köprüsü, Erzurum’un köprüköy ilçesinde Aras Nehri üzerinde yer almaktadır. Dilerseniz burada balık tutabilirsiniz. Çoban Dede Köprüsü üzerinde normalde 7 kemer gözü bulunmaktadır zamana yenik düşen köprüde şuan 6 kemer gözü kalmıştır.
7. Öşvank Kilisesi
Öşvank Kilisesi ya da Öşvank Manastırı, Erzurum’un Uzundere ilçesinin Çamlıyamaç köyünde bulunmaktadır. 963 ve 973 seneleri arasında dönemin Kral’ının oğulları tarafından yaptırılmıştır.
Erzurum’da Bulunan Mesire, Piknik Yerleri
Erzurum’da bulunan mesire ve piknik yerlerini sizler için listeledik dilerseniz Erzurum ziyaretinde sevdiklerinizle beraber buralarda zaman geçirebilirsiniz.
- Erzurum Palandöken Kent Ormanı Piknik Alanı
- Dumlu Piknik Alanı
- Abdurrahman Gazi Piknik Alanı
- 15 Temmuz Milli İrade Piknik Alanı
- Tekederesi (Gölet) Piknik Alanı
- Ak Özdemir Piknik Alanı
- Özdemir Dinlenme Tesisleri ve Piknik Alanı
- Erzurum Büyükşehir Belediyesi Olimpiyat Parkı Sosyal Tesisleri
- Erzurum Büyükşehir Belediyesi Boğaz Mevkii Mesire ve Piknik Alanı
- Atatürk Üniversitesi Mesire ve Piknik Alanı
Erzurum’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?
Erzurum’a gittiğinizde neler yiyebilirsiniz, Erzurum’a özgü yemekler hangileridir? sizlere lezzetli yemekleri listeledik.
- Erzurum Cağ Kebabı
- Şalgam Dolması
- Kadayıf Dolması
- Lor Dolması
- Erzurum Pastası
- Aşotu Çorbası
- Lalanga
- Su Böreği
- Erzurum Ketesi
- Dut Çullaması
- Çiriş Yemeği
- Erzurum Peyniri
- Çaşır
- Hasuta
Erzurum’da Görülmesi Gereken Doğal Güzellikler
Erzurum’da görmeniz, gezmeniz gereken doğan güzellikleri sıraladık dilerseniz Erzurum’u ziyaret ettiğinizde bu yerleri ziyaret edebilirsiniz.
1. Narman Peribacaları
Narman peribacaları, isminden de anlaşılacağı üzere Erzurum’un Narman ilçesinde yer almaktadır. UNESCO Dünya Geçici Miras listesinde bulunan Narman peribacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak adından bahsedilmektedir. Kırmızı rengi ile dikkat çekmekte olan Narman peribacalarına giriş ücreti bulunmamaktadır. Bölge içerisinde sosyal tesis bulunmaktadır.
2. Narman Beş Göller
Narman beş göller, Erzurum’un Narman ilçesinde bulunmaktadır. Bir birinden farklı genişlikte 5 gölden oluşan Narman beş göllerde dilerseniz yürüyüş yapabilirsiniz. Genelde yaz aylarında burada kamp yapabilirsiniz.