Efes Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti
Efes Antik Kenti hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. M.Ö. 8600 yılında kurulan Efes, basit bir yerleşim yeri olarak başlamış ve yıllar içinde antik çağın en önemli başkentlerinden biri olmuştur. Efes Antik Kenti İzmir ilinde yer almaktadır.
İzmir’in UNESCO listesindeki Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmeden önce not defterinize bu yazıdan notlar alın.
Efes Antik Kentinin tarihi ve içindeki görülmeye değer yerlerden başlayalım. Şimdi ziyaretiniz öncesi ve sonrası ihtiyacınız olan hap bilgilerine geçelim…
İçindekiler
Efes Antik Kenti’nin Tarihi
İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’nin tarihi MÖ 6000 idi. Helenistik ve Osmanlı dönemlerinde aktif bir yerleşim yerinde kurulmuştur. Son yıllarda yapılan yüzey araştırmaları ve kazılar, Efes çevresinde tepe yerleşimlerinin yanı sıra kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nde Tunç Çağı ve Hitit yerleşimlerini ortaya çıkarmıştır.
Kentin Hititler dönemindeki adı Apasas’tır. V. Efes liman kenti MÖ 1050’de gelişmiştir. Yunanistan’dan gelen göçmenler M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşınmıştır. Bugün ziyaret ettiğimiz Efes, M.Ö. Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından 300 yıl önce kurulmuştur.
Doğu ile Batı arasında önemli bir geçit olan Efes, önemli bir liman kentiydi. Efes’in bu bölgesi, sadece zamanının en önemli siyasi ve ticari merkezi haline gelmesine katkıda bulunmadı, aynı zamanda Roma döneminde Asya kıtasının başkenti oldu. Yaklaşık 200.000 nüfusuyla o zamanlar en kalabalık metropoldü. Ancak, rekor nüfus artışı, şehri ulaşım ve ticaretten aciz bıraktı.
Efes Antik Kenti Özellikleri
- Hristiyanlığın bir hac merkezi olarak kabul edilmesi ve yüzyıllardır dinin merkezi olması.
- Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın inşası.
- Yüzyılın sonunda yaklaşık 250.000 nüfusuyla Roma İmparatorluğu’nun ikinci başkenti ve bir ara Asya kıtasının başkentiydi.
- Tüm bulvar ve caddeleri birbirine dik olacak şekilde inşa ederek mimaride fark yaratması.
Efes Antik Kenti Gezi Turu
Oldukça geniş bir alana sahip olan Efes Antik Kenti’nin tüm noktaları elbette çok önemli ancak bazı alanlar öne çıkıyor. Efes’e seyahat etmeden önce bu yerler hakkında biraz bilgi sahibi olmak, yolculuğunuzu daha ilginç hale getirmeye yardımcı olacaktır.
-
Celsus Kütüphanesi
Celsus Kütüphanesi, antik kentin en görkemli yerlerinden biridir. 106 yılında ölen Efes valisi Celsius adına oğlu tarafından yaptırılmıştır. Oldukça süslü bir cepheye sahip olan kütüphanenin dışında dört kadın figürü yer almaktadır. Sophia (ruh), Arete (erdem), Ennoia (kader) ve Episteme’nin (bilim) orijinal heykelleri şimdi Viyana Müzesi’ndedir.
Kütüphane Rivayeti: Kütüphanenin karşısında bir genelev var. Kütüphanede bu geneleve giden gizli bir geçit olduğu söyleniyor. Rivayete göre göze batmak istemeyenler bu kapıyı kullanırmış.
-
Trajan Çeşmesi
Trajan Çeşmesi, M.S. 102-114 yılları arasında Roma imparatoru Trajan ve Efesli Artemis adına yaptırılmıştır. Üç tarafı geniş bir havzayı çevreleyen Trajan Çeşmesi’nde, suyu akan büyük bir İmparator Trajan heykeli vardır. O zamanlar çeşmenin etrafında çok sayıda heykel vardı. Bugün bu heykellerin bir kısmı Efes Müzesi’nde, bir kısmı da British Museum’da görülebilmektedir.
-
Serapis Tapınağı
Celsus Kütüphanesi’nin arkasındaki Serapis Tapınağı, M.S. 138 ile 192 yılları arasında inşa edilmiş olup Mısır tanrısı Serapis’e ithaf edilmiştir. Hristiyanlık döneminde kiliseye dönüştürülen tapınağın Mısırlılar tarafından yapıldığı sanılıyor. Tapınakta Antoninler dönemine ait Barok özellikler taşıyan yapı parçaları ve mimari süslemeler görebilirsiniz.
-
Liman Caddesi
Efes antik kentinin en uzun caddesi burası! Odeon’u Eski Liman’a bağlayan caddenin iki yanında görkemli sütunlar yer alıyor. Dönemin önemli bir liman kenti olan Efes’te tüm mal ve servet bu caddeden akıyordu. Kazılar, şehre gelen kralların bu caddede karşılandığını ve bu caddede dini törenlerin yapıldığını gösteriyor.
-
Efes Antik Tiyatrosu
24.000 kişilik kapasitesiyle antik tiyatro, zamanının en büyük amfi tiyatrosuydu. Seyirci kapasitesinin yüksek olması sanatın önemini gösteriyor. Yakın zamana kadar bölgede konserler veriliyordu. Ancak, gürültü tarihi eserlere zarar verebileceği için artık konserler düzenlenmiyor. Bu alana yolunuz düşerse en üst kattaki tribünlere giderek antik tiyatroyu kuşbakışı izlemenizi öneririz!
-
Mermer Cadde
Mermer Sokak, Kütüphane Meydanı’ndan tiyatroya kadar uzanır. Taşıt yolları ve yaya caddeleri olan sokaklar baştan sona sütunlarla kaplıdır. Caddenin dibinde şehir kanalizasyonunu boşaltan bir kanalizasyon var.
-
Belediye Binası
Belediye Binası, şehrin yönetimi ile diplomatik ilişkilerin yürütüldüğü yerdir. Binanın salonları tanrı ve imparator heykelleriyle süslenmiştir. Efes Müzesi’nin en değerli parçalarından biri olan Artemis’in heykeli burada yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.
Binanın yanındaki tanrıça Hestia’nın sunağında kutsal bir ateş yanıyordu. Ateşin şehrin bağımsızlığını ve ölümsüzlüğünü temsil ettiği için yanmaya devam ettiği söyleniyor.
-
Aşk Evi
Mermer Sokak’taki en eski aşk evi genelevlerinden biri. MS 1. yüzyılda İmparator Trajan tarafından yaptırılan Aşk Evi, arkasında Skolastika hamamları ve umumi tuvaletlerin bulunduğu üç bölümden oluşuyor. Daha çok ticaret için limana gelen erkekler tarafından kullanıldığı sanılmakla birlikte o dönemde yerleşik insanların da uğrak yeri olduğu bilinmektedir.
-
Domitian Tapınağı
Odeon’dan Kuretler Caddesi’nin girişine giden yol üzerinde yer alan Domitian Tapınağı, imparator Domitian için yapılmıştır. Minnettarlıkla inşa edilen bu tapınağın en büyük özelliği imparator adına yapılan ilk tapınak olmasıdır. Tapınaktaki kült imgeler, Hıristiyanlığın kabulüyle birlikte yok olmuştur. Ne yazık ki baş ve kollardan başka bir parçası yok.
-
Yamaç Evler
Zenginler, Bülbül Dağı’nın kuzey ucundaki çok katlı eğimli evlerde yaşıyordu. Tüm evlerde hamam ve ısıtma vardır. Duvarlardaki mermerler ve zemindeki mozaikler dönemin zenginliğini yansıtıyor.
Efes Antik Kenti’ne Ne Zaman Gidilir?
Efes Antik Kenti tüm yıl boyunca ziyarete açıktır ancak sıcak yaz aylarında gitmenizi tavsiye etmiyoruz. Yaz aylarında ziyaret etmeyi planlıyorsanız sabah erken saatlerde varmalısınız. Böylece aşırı sıcağa veya kalabalığa maruz kalmazsınız. Efes’i kışın ziyaret ediyorsanız, kalın giysiler getirmeyi unutmayın. Çünkü kışın Efes genellikle şehirden biraz daha serindir.
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti
Efes Antik Kenti’ne giriş ücreti yamaç ev ücreti hariç 120 TL’dir. Yamaç Evleri’ne girmek için 45 TL ek ücret ödemeniz gerekiyor. Efes Antik Kenti müze kart geçerlidir. Bu kartla Efes’i yılda iki kez ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müze kartınız yoksa buradan satın alabilirsiniz. Fiyatı 60 TL, bilet almaktan çok daha ucuz.
Efes Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim);
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan);
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 18:00
*Her gün açık olan Efes, sadece dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı.
Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Havayolu ile geliyorsanız, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inip Kuşadası Havaş’ına binmeniz gerekecektir. Selçuk Devlet Hastanesi yanındaki Kuğulu Park’ta inip taksiye binerek en rahat ulaşımı sağlayabilirsiniz.
Özel aracıyla gidecekler için Efes Antik Kenti’nin bazı merkezi şehirlere uzaklığı aşağıda bulunan tabloda yer almaktadır.
İstanbul: | 535 km |
Ankara: | 650 km |
İzmir: | 82 km |
Efes Antik Kenti Rehber Yorumu
Tarihi bilgileri her yerde bulabilirsiniz bu sebeple ben biraz daha farklı bilgiler ile yardımcı olayım. Öncelikle gezdikçe hayran kalacağınız bir şehir, haliyle bolca turist bulunmakta ve her birinin başında özel rehber var. Anadolu çocuğu rehber tutmaz, uygun dile sahip rehberli grubu bulup kulak kabartma yöntemi ile bilgileri depolar. Farklı bir yöntem daha var.
Google Lens uygulaması ile merak ettiğiniz ya da ilginizi çeken işlemeli taşı ya da herhangi bir yapıyı aratıp özel bilgileri bulabilirsiniz. Bu orada fark ettiğim bir yöntemdi. Bunlar dışında, girişte bilet alınabiliyor ama siz önceden Müzekart uygulaması ile Müzekart+ üyeliği satın alıp bir yıllık sanal karta sahibi olarak direkt giriş yapabilirsiniz. ( Eylül 2022 de 60TL ) Müzekart ile içerideki büfede tüm ürünlerde indirim kazanıyorsunuz. (Limonata 55TL den 44TL ye, su 9TL den 4.5 TL ye düşüyor.) Teşekkürler.
Kapanış
Efes Antik Kenti kesinlikle herkesin gitmesi gereken bir yer. Tarihi bir alanın, duygusal hisler verdiği çok az yer vardır. Burası ruhen sizi büyüleyecek. Seyahat rotanıza eklemediyseniz dahi hadi geç kalmadan ekleyin. 😊
Eğer daha önce Efes Antik Kenti’ne gittiyseniz yaşadığınız deneyimleri, düşüncelerini ve siz hissettirdiklerini aşağıda yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz. Böylelikle ilk kez gidecek olan okurlarımız için siz de rehberlik etmiş olursunuz. Şimdiden keyifli tatiller dileriz! 😊