Nerede - Nasıl Gidilir

Dolmabahçe Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti

Dolmabahçe Sarayı Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde Osmanlı padişahlarının ikametgahı olarak hizmet vermiş ve günümüzde İstanbul’un en gözde cazibe merkezlerinden biridir. Aşırı ihtişamı ve zenginliğiyle ünlü saray, Osmanlı hanedanının imparatorluk ihtişamını yeniden yaratıyor.

Tarihler ve giriş ücretleri, biletler ve saatler dahil, ziyaretinizden önce bilmeniz gereken her şey için bu kılavuzu okumalısınız.

Topkapı Sarayı Gezi Rehberini inceleyebilirsiniz…

Dolmabahçe Sarayı Nerede & Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazı’nın Beşiktaş semtinde yer almaktadır ve ulaşımı kolaydır.

Taksim’den ulaşım:

Dolmabahçe Sarayı’na gitmenin en kolay yolu “Fındıklı Mimar Sinan Üniversitesi” tramvay istasyonuna yaklaşık 10 dakika yürüyerek oradan T1 tramvayına binmektir. Kabataş istasyonuna 3 istasyon sonra ulaşacaksınız. Buradan saraya gitmek sadece 4 dakika.

Sultanahmet’ten ulaşım:

T1 tramvayına binerek 7 durak ötedeki Kabataş istasyonuna gidin. Buradan saraya yürüyerek sadece 4 dakikada ulaşabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri

dolmabahce-sarayi-nerede
Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, pazartesi günü hariç haftanın 6 günü ziyaret açıktır. Ziyaret saatleri şu şekildedir:

  • Açılış: 09:00
  • Kapanış: 18:00

*Bilet gişeleri 17:00’da kapanmaktadır.

**Her bölüme sınırlı sayıda kişi alınır.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti

dolmabahce-sarayina-nasil-gidilir
Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti hakkında bilgi edinmek için aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz.

Selamlık Tam Bilet: 50 TL
Harem Tam Bilet: 40 TL
Selamlık + Harem Bilet 80 TL

 

*Müze kartı burada geçerli değildir.

Dolmabahçe Sarayı’nda Gezilecek Yerler

dolmabahce-sarayi-fotograf
Dolmabahçe Sarayı

19. yüzyılın ortalarında inşa edilen muhteşem Dolmabahçe Sarayı, yalnızca son altı Osmanlı padişahının idari merkezi değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi konutuydu.

Tarihinde birçok önemli isme ev sahipliği yapmış olan Dolmabahçe Sarayı, artık bir müze ve İstanbul’un en çok ziyaret edilen mekanlarından biri. Yüzlerce odada sergilenen 50.000’den fazla obje, Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını yansıtıyor.

Dolmabahçe Sarayı işlevsel olarak üç bölüme ayrılmıştır.

  1. Bir zamanlar hükümetin tutulduğu Selamlık semti
  2. Ek bir giriş bileti ile ziyaret edilebilen, padişah ve ailesinin eski özel mülkü Harem.
  3. Selamlık bölümünde padişahın önemli devlet törenleri için ayrılmış bir tören salonu

-Selamlık

Resmi Selamlık bölgesinin zengin bir şekilde dekore edilmiş odalarında ve koridorlarında dolaşırken, ağırlıklı olarak batı dekoruna dikkat edin.

Avrupa antikaları, görkemli mobilyalar, güzel tablolar ve el yapımı ipek halılardan oluşan geniş bir koleksiyona göz atın. Sarayın her yerinde cam ve kristal süslemeler, mermer merdivenler ve altın varak bulunabilir.

Önce Dolmabahçe Sarayı’nın ana giriş salonu olan Madalya Salonu’na girin. Hereke halısı ve Sultan Abdülmecid’in tuğrası görülmeye değerdir. Sırada değerli porselen vazolar, paha biçilmez tablolar ve Fransız tarzı mobilyalarla dekore edilmiş ipek halılar var.

Selamlık bölümünün en görkemli odalarından biri de devlet törenleri, balolar ve kutlamalar için kullanılan Tören Salonu (Muayede Salonu). Burada ünlü 4,5 tonluk kristal avizeyi görebilirsiniz. Bu avize sarayın en süslü bölümlerinden biridir ve dünyanın en büyük avizesidir.

Bir diğer dikkat çeken oda ise Elçilik Salonu olarak da bilinen Süfera Salonu’dur. Dolmabahçe Sarayı’nın en önemli protokol odalarından biri olan bu muhteşem salonda elçiler konaklamış ve ağırlanmıştır.

– Harem

Sadece Topkapı Sarayı’nda değil, Dolmabahçe Sarayı’nda da harem vardır. Harem, padişah ve kraliyet ailesinin özel konutu olduğundan Selanik bölümünden izole edilmiştir. Harlem’in dar güney kanadında başka bir girişi daha var. Dolmabahçe Sarayı’nın bu bölümünü ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin özel bilete ihtiyacı vardır.

Harem’deki kraliyet dairelerini ziyaret edin ve zamanda yolculuk yaparak Osmanlı dönemine geri dönün. İşte padişahın annesi, cariyeleri, eşleri ve padişahın en sevdiği odalar buradadır…

Harem, özellikle Türkler için sarayın en önemli odalarından birine de sahiptir: Atatürk’ün odası. Atatürk son yıllarını eski haremdeki yatak odasında geçirdi ve 10 Kasım 1938’de öldü. Saraydaki tüm saatlerin ölüm saati olan 09:05’e ayarlı olduğuna dikkat edin.

– Saat Müzesi

  1. ve 19. yüzyıllara ait 71 Osmanlı, İngiliz ve Fransız saatinden oluşan etkileyici koleksiyonu keşfedin. Saat Müzesi’nin açılışı, daha önce depoda saklanan bir koleksiyonu ortaya çıkardı.

– Dolmabahçe Saat Kulesi

1895 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat, Türkiye’nin en ünlü saat kulelerinden biri olarak kabul ediliyor. Yalnızca saat değil, aynı zamanda hava durumu da görüntülenir. Saat Kulesi günümüzde artık popüler bir fotoğraf çekme noktası.

– Saray Bahçeleri

Saray bahçeleri tüm ziyaretçiler için mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Selamlık Bahçesi (Hasbahçe), Taç Bahçesi, Kuş Bahçesi (Kuşluk) ve Harem Bahçesi olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır.

Dolmabahçe Bahçeleri, doğal güzelliğin ve huzurun gerçek bir şaheseridir. Enfes mermer havuzlar, güzel heykeller ve geometrik çitler arasında dolaşın ve Avrupa bahçe tasarımının etkisine hayran kalın.

Manolya, sedir ve çamlardan Asya ve Amerika’dan nadir bitkilere kadar çok çeşitli bitkileri keşfedin. Tavus kuşu, ördek ve daha birçok hayvanla karşılaşabilirsiniz. Bahçelerde ayrıca birkaç sera, bir resim müzesi ve bir saat müzesi var.

Ayrıca Boğaziçi’ndeki güzel konumu ile ünlü Boğaz’ın eşsiz manzarasının keyfini çıkarın.

Kapanış

Büyüleyen ihtişamıyla Dolmabahçe Sarayı herkesin mutlaka defalarca kez görmesi gereken bir yer. Padişahları ve Mustafa Kemal Atatürk’ü gören bu saray dili olsa bizlere ne hikayeler anlatırdı kim bilir? En iyisi siz burayı gezerken hayallere dalın. Keyifli gezmeler dileriz. 😊

Eğer daha önce bu rüya saraya gittiyseniz deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Bu sayede ilk kez gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu