Dilek Yarımadası Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti
Menteşe Dağları’nın Ege Denizi ile birleştiği bir yarımada üzerinde yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası’nın Güzelçamlı mahallesi ve Söke’nin Büyük-Menderes deltası olmak üzere iki farklı bölgeden ziyaret edilebilir. Adını bölgenin en yüksek noktası olan 1237 metrelik Dilek Tepesi’nden alan bu milli park, Aydın il sınırları içerisinde yer alıyor.
Kuşadası’nın Güzelçamlı mahallesinden milli parkın plaj alanına araba, minibüs ya da yürüyerek girebilirsiniz. Çam kokularıyla dolu sokaklarda yürürken, ağaçların arasından görünen mavinin güzelliğiyle büyüleneceksiniz. Mavi ve yeşilin doyumsuz buluşması, milli park içerisinde çeşitli noktalara kurulan seyir teraslarından izlenebiliyor.
Emirgan Korusu Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
Dilek Yarımadası Hakkında Bilgi
Yol boyunca Dilek Yarımadası-Büyük-Menderes Deltası Milli Parkı’nda sevimli sincapları ve tırmanan kaplumbağaları görebilirsiniz. Şanslıysanız alageyik de görebilirsiniz.
Milli parkta yaşayan hayvanlar Büyük-Menderes Deltası Bölgesi Müzesi’nde sergilenmektedir. Nesli tükenmiş Anadolu leoparı da müzede sergilenen hayvanlardan biri. Avrupa Konseyi tarafından “flora genetik rezervi” olarak kabul edilen milli park, her yıl bir milyona yakın yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlamaktadır ve eşsiz bitki çeşitliliği sayesinde iki farklı bölüme ayrılabilmektedir.
Dilek Yarımadası’nın girişi Kuşadası’nın Güzelçamlı ilçesinde, Büyük-Menderes deltasının girişi ise Söke ilçesindedir. Delta ile yarımada arasında askeri bir bölge var ve siviller sadece bu iki bölgeden girebiliyor.
Foto safari, balık tutma, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları, mağaracılık ve yüzme gibi aktivitelere uygun yapıları ile heyecan ve eğlence dolu bir milli park.
Ayrıca Yunan adası Sisam (Samos), Olukdere Vadisi, Kuşadası ve Mykale Dağı’nı (Dilek Dağı) kapsayan muhteşem doğa ve deniz manzaralı 3 seyir terası bulunmaktadır.
Dilek Yarımadası Gezilecek Yerler
-
Zeus Mağarası
Serin suda yüzmeyi seviyorsanız milli parkın Güzelçamlı girişindeki Zeus Mağarası’nı ziyaret edin. Zeus Mağarası ortalama 10 ile 15 metre derinliğindedir. Bu mağarada dağlardan gelen tatlı su denizden gelen tuzlu su ile buluşarak serin bir mağara gölü oluşturur. Yazın turist akınına uğrayan mağaranın bir köşesinde akan çamurlarla güzel bir hamam meydana geliyor.
Mağaranın kutsal olduğuna inananlar, etrafındaki çalıları dilek ağaçlarına çevirmişler. Efsaneye göre; gök tanrısı Zeus, kardeşi Poseidon’u kızdırınca, Poseidon üç dirgenle denizi sallamış, sonra Zeus kardeşinin sakinleşmesini bekleyip kendini bir mağaraya atmış. Zeus Mağarası 24 saat ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
-
Dilek Yarımadası Milli Parkı Plajları
Milli park, Kuşadası’nın en temiz ve bakir koylarına sahiptir. Milli parkın Güzelçamlı giriş kapısına yaklaşık 12 km mesafedeki yol askeri bir barikatta son buluyor. Bu zamana kadar dört farklı koy tatilcileri ağırlıyor. 1., 2., 3. ve 4. koylar yöre halkının tabiriyle sırasıyla İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu (Kalamaki) ve Karasu Koyu’dur. Yaz aylarında, tamamı pırıl pırıl sulara sahip olan koyları bulmak zordur.
-
İçmeler Koyu
İçmeler Koyu, Milli Park’ın giriş kapısının hemen içinde, ulaşım yolunun ilk virajında yer almaktadır. Giriş kapısına 1 km mesafedeki koy, Horoz Nehri’nin oluşturduğu vadinin denizle buluştuğu noktadadır. 310 metre uzunluğundaki koy, sığ suları nedeniyle çocuklu ailelerin ilk tercihi oluyor. Girişe yürüme mesafesinde olduğu için yazın en işlek koyudur.
-
Aydınlık Koyu
İçmeler Plajı’nı geçtikten sonra Güzelçamlı Milli Parkı girişine 5 km uzaklıkta yer alan Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu’ndan sonra milli parkın en uzun kumsalına sahiptir. Kızılçamların kıyıya indiği bu koyda makiler de var.
-
Kavaklıburun Koyu (Kalamaki)
Kavaklıburun Koyu (eski adıyla Kalamaki), adını koy çevresinde bulunan kavak ağaçlarından almıştır. Toplam uzunluğu 1 km olan doğal kumsalı ile milli parkın en uzun kumsalıdır. Güzelçamlı Milli Parkı giriş kapısına olan mesafe 9 km’dir.
-
Karasu Koyu
Kavaklıburun Koyu’nun batısında yer alan Karasu Koyu, 450 metrelik doğal bir kumsala sahip. Az miktarda kızılçam ve yoğun çalılık vardır. Güzelçamlı Giriş kapısına en uzak koy girişe 11 kilometredir.
Milli parkın dört koyunda da küçük çakıllı plajlar var. Plajda ücretsiz şezlong, şemsiye, duş ve kafeteryalar mevcut ancak plaj olmayan yerlerde de denize girilebiliyor. Dilerseniz tekne turuna çıkıp Dilek Yarımadası’nın muhteşem koylarında yüzebilirsiniz. Milli park içindeki deniz de kayalıktır ve su sıcaklığı ortalamanın altındadır. Rengarenk balıklar arasında yüzmek yetmiyor, şnorkel ve palet, varsa su altı kamerası getirmenizi öneririz.
-
Trekking
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın kapalı bölümünde yer alan Olukdere Vadisi, 15 kilometrelik yürüyüş parkurları sunuyor. Bu alanların ayrı giriş izinleri yoktur ve sadece resmi park rehberleri eşliğinde trekking yapılabilir. Konaklama tesisi olmayan milli parklarda kamp yapmak ve şenlik ateşi yakmak yasaktır.
Milli Park alanı kuş gözlemciliği, bisiklet (25 km’lik parkur), doğa yürüyüşleri (15 km’lik parkur), botanik yürüyüş (2 km’lik parkur) ve yamaç paraşütü sunmaktadır.
-
Eski Doğanbey Köyü
Dilek Yarımadası ile Büyük Menderes Deltası’nın kesiştiği noktada yer alan Eski Doğanbey Köyü, 1924 mübadelesiyle Türklerin yerleştiği eski bir Rum köyü. Yunan ve Türk mimarisinin güzel örneklerini görebileceğiniz eski Doğanbey köyü, günümüzün büyük şehirlerinin kaosundan kaçıp eski evlerini restore ederek bölgeye yerleşen insanlara ev sahipliği yapıyor.
Son yıllarda rotalara paket tur programına katılan köy sakinleri yerli turist akınından endişe duymaktadır. Aksi takdirde bazı ilginç köylü tepkileriyle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
-
Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi
Doğanbey Antik Köyünün girişinde yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi ve Müzesi, 1890’lı yıllarda hastane olarak inşa edilen ve Rumlar tarafından kullanılan tarihi bir binada yer almakta olup, bazılarına ilkokul yapmaktadır. Mübadele sonrası kullanılmadığı için kısa bir süre bakımsız kalan yapı, 2004 yılında alanın halk parkı ulusal üye ilan edilmesiyle müze, tanıtım merkezi ve ziyaretçi merkezine dönüştürüldü.
Binada eğitici ve kültürel sergi salonu, kütüphane, ziyaretçilerin bilgi ve ihtiyaçlarının karşılanabileceği bilgisayar odası, genç nesli eğitmek için eğitim odası, aynı zamanda seminerler ve kuş gözlemciliği organizasyonları da yapılıyor.
Ayrıca projeksiyon odası, toplantı odası, kafe, danışma odası, milli park tanıtım odası gibi hizmet birimleri ile dünya ve dünya çapındaki ziyaretçilere çeşitli konularda sunumlar yapmaktadır. Ayrıca bu binada eğitim, tanıtım, koruma, bilgilendirme ve öğretim konularında çalışan biyologlar, arkeologlar, doğa tur rehberleri ve teknik personel görev yapmaktadır.
Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım ve Müzesi ziyaret saatleri 08:00-16:30 arasındadır. Dilek Yarımadası Milli Parkı Müze ve Bilgi Merkezi haftanın 7 günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.
Dilek Yarımadası Giriş Ücreti
Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücreti aşağıda bulunan tabloda yer almaktadır.
“Dilek Yarımadasında müze kart geçerli değildir.”
Yaya: | 6 TL |
Motosiklet: | 10 TL |
Otomobil: | 18 TL |
Minibüs: | 45 TL |
Otobüs: | 120 TL |
Dilek Yarımadası Ziyaret Saatleri
Dilek Yarımadası Milli Parkı ziyaret saatleri;
- Açılış: 08:30
- Kapanış: 19:30
*Akşam 17:30’dan sonra ziyaretçi girişi kabul edilmektedir.
Dilek Yarımadası Nerede, Nasıl Gidilir?
Dilek Büyük Menderes Yarımadası Milli Parkı, Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında yer almaktadır.
İki farklı girişi olan milli parkın Dilek Yarımadası’na giriş için Kuşadası’nın Güzelçamlı ilçesi ve Doğanbeyli köyü Söke’den ovaya giriş yolu takip edilmelidir.
-
İzmir’den ulaşım
Hem havadan hem de karadan ulaşılabilen milli parka en yakın havalimanı İzmir’de bulunuyor. İzmir’den milli parka ulaşmak isteyenler, Bornova semtindeki otogardan Kuşadası istikametine giden otobüs ve minibüsleri kullanabilirler.
Kapanış
Doğası ile uluslararası kabul görmüş en değerli ve istisnai doğal alanlardan biri olan Dilek Yarımadası Milli Parkı, sadece bölgede bulunan önemli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmakta olup, Türkiye’nin cennet köşelerinden biridir.
Eğer siz daha önce bu güzelim yarımadaya gittiyseniz görüşlerinizi ve deyimlerinizi paylaşmak için aşağıda yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Böylelikle ilk kez gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz. Keyifli tatiller dileriz. 😊