Çıralı’da Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Nasıl Gidilir?
Çıralı doğası, sakinliği, doğal güzelleri ve antik kentleri ile mutlaka görülmesi gereken bir belde. Olympos’un hemen yanı başında sönmeyen ateşi görebileceğiniz, muhteşem koylarında Akdeniz’in keyfini çıkara bileceğiniz bir lokasyon. Sabahın ilk saatlerin denize açılan teknelerle turlar düzenlenen, koylarında huzuru bulacağınız bir yer. Şehirlerin ve yapılaşmanın uzağında doğa ile baş başa zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktası. Yürüyüş yollarında doğanın tadını çıkarabilir ya da Ulupınar Kanyonunda eğlencenin doruğuna ulaşabilirsiniz.
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı bulunan Çıralı, içerisinde birbirinden güzel konaklama tesisi aynı zamanda balık restoranları bulunan bir tatil beldesidir. Sessizliği ve sakinliği ile narenciye ağaçlarının her yerde boy gösterdiği Çıralı’da aynı zamanda kamp alanları da mevcuttur. Bir tarafında yemyeşil dağları barındıran diğer tarafında ise gökyüzü ve denizin kesiştiği muhteşem manzarası ile çıralı sahili sizleri karşılayacak.
Tarihi Likya yolu yürüyüş için eşsiz bir deneyim sunuyor. Çıralının hemen yanı başında havuz gibi sakin ve berrak suyu ile Phaselis Antik Kentini mutlaka ziyaret etmeli, Antik kentin içinde yer alan tarihi kalıntıları mutlaka görmelisiniz. Ayrıca yerel halkında en çok tercih ettiği antik kentte piknik yapılabiliyor. Fakat yaz aylarında erken saatlerde gitmekte fayda bulunmakta. Eğer geç saatlere kalırsanız yoğunluk sebebi ile problem yaşayabilirsiniz.
Musa Dağının Eteklerine kurulan Adrasan’ı da mutlaka görmelisiniz. Yeşil ve mavinin mükemmel uyumunu bu köyde bulabilirsiniz. Çıralı ‘ya yolu düşen herkes mutlaka Olympos Antik Kentini de ziyaret etmeli.
Adrasan’da Gezilecek Yerleri inceleyebilirsiniz.
Haftanın 7 günü giriş yapabileceğiniz Olympos Antik Kenti, yaz aylarında akşam 19.00’a kış aylarında ise akşam 17.00’a kadar ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Mutlaka görülmesi gereken yerler;
İçindekiler
Çıralı’da Gezilecek Yerler
Çıralı seyahatinizde bölgede gezip görmeniz gereken yerleri sıraladık;
- Yanartaş
- Çıralı Sahili
- Ulupınar
- Likya Yolu
- Adrasan
- Olympos
- Ceneviz koyu
- Phaselis Antik Kenti
- Sazak koyu
Çıralı muhteşem doğası ve antik kentleri ile huzuru, sakinliği seven her kesimin mutlaka görmesi gereken bir lokasyon. Portakal ağaçları, Yemyeşil doğa, masmavi deniz ve antik kalıntıları ile asla gittiğinize pişman olmayacağınız bir belde. Ayrıca Olympos ve Adrasan koylarında kamp alanları da bulunmakta. Akdeniz’in büyüsüne kendinizi kaptıracağınız ve ayrılmak istemeyeceğiniz bir güzellik.
Yanartaş
Yanartaş, Çıralı’da bulunan gezilmesi görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Yer altındaki çatlardan oluşan gaz sızıntısı sayesinde sürekli yanmaktadır ve akşam saatlerinde gidilmesi gerekmektedir. Olimpiyat meşalelerine ilham kaynağı olduğu söylenmekte olan Yanartaş yıl boyunca binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ortalama yarım saat süren bir yürüyüşün ardından Yanartaş’a ulaşılabilirsiniz. Akşam saatlerinde ziyaret etmek isterseniz yanınıza fener almayı unutmayın veya cep telefonunuzun ışığını kullanabilirsiniz.
Yanartaş’tan hangi gaz çıkıyor?
Yanartaş’tan çıkan gazın bileşimi metan %82,96, etan %14,5, azot %1,5 ve karbondioksitten %1 oluşur.
Yanartaş yağmurda söner mi?
Yanartaş’ın ateş yağmur sırasında azalır ama sönmez çünkü alt katmanda oluşan çatlaklardan çıkan gaz sürekli ateş yanmasını sağlar.
Çıralı Yanartaş’ta müze kart geçerli mi?
Çıralı Yanartaş, orman işletmesine ait olduğu için müze kart geçerli değildir.
Yanartaş ne zamandan beri yanıyor?
Yanartaş 2500 seneden beri yanmaktadır ve Yunan mitolojisinde geçmektedir.
Yanartaş kaç metredir?
Yanartaş ortalama 230 metre yükseklikte yer almaktadır.
Yanartaş girişi ücretli mi?
Yanartaş girişi ücretlidir. 2022 yılı ücreti 16 TL’dir.
Yanartaş kaç basamaktır?
Yanartaş yaklaşık 1200 basamaktan oluşur.
Ulupınar
Ulupınar’da kısa bir mola verebilir, alabalık restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. Çıralı Ulupınar arası 8-10 km olup etraftaki bölgenin içme suyunu karşılamaktadır. Alabalık restoranları bulunan Çıralı’da dilerseniz kendi balığınızı tutup pişirme imkanı veren tesisler yer almaktadır.
Ulupınar’da yemek yiyebileceğiniz restoranlar;
- Premium Park Restoran
- Şelale Restoran
- Çağlayan Restoran
- Botanik Restoran
- Tropik Restoran
Likya Yolu
Likya Yolu, Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotalarından biridir. Antalya’dan Fethiye’ye kadar uzanmakta olan Likya Yolu, ortalama 530 km’lik bir mesafeye sahiptir. 1992 yılında Kate Clow tarafından çalışmaya başlanılan yol 1999 yılında herkese açılmıştır. Dünyanın en uzun mesafeye sahip 10 yürüyüş yolundan birisidir Likya Yolu.
Çıralı
Türkiye turizminin en önemli şehirlerinin başında gelen Antalya’nın Kemer ilçesi Ulupınar mevkiinde bulunan Çıralı, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisi çeken lokasyonların başında geliyor. Beydağlarının hemen bitiminde bulunan Çıralı, Beydağları Milli Parkı sınırlarının içinde bulunuyor.
Çıralı’nın 3 kilometre sahili koruma altında bulunan Caretta Caretta’ların üreme merkezi. Sahili ince kumdan oluşmaktadır. Huzurun sakinlikle buluştuğu Çıralı, doğası ve gezilecek yerleri ile mutlaka görülmesi gereken bir kasaba. Sakinliği arayan herkesi sahilin arka tarafından gelen portakal ağaçlarının kokusuyla sarmalayacak. Küçük bungalov ve butik otelleri ile keyifli, huzurlu sakin bir belde.
Çıralı sahil girişi ücretsiz olup, Çıralı sahili Olympos sahili ile yan yana olduğu için Olympos plajına geçebilirsiniz, eğer Çıralı’dan Olympos antik kentine girmek isterseniz ücretlidir. Müze kartınız var ise onu kullanabilir veya burada ki gişelerden yeni bir tane çıkartabilirsiniz.
Çıralı’ya Ne Zaman Gidilir?
Çıralı’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız Nisan ayı sonu Haziran ortası en güzel zamanlarıdır. Sıcak ve nem benim için sorun değil diyorsanız Temmuz ve Ağustos ayını da tercih edebilirsiniz. Diğer aylar ise kalabalığın daha da azaldığı fiyatların ise daha da düştüğü aylardır. Kimse olmasın çok sakin bir ortam olsun diyorsanız Kış mevsimini tercih edebilirsiniz.
Çıralı ve Olympos Aynı Yer Mi?
Çıralı ve Olympos aynı yer değildir aynı sahili paylaşmaktadırlar aralarında 15 dk’lık yürüme mesafesi vardır. Çıralı Kemer’e bağlı, Olympos Kumluca ilçesine bağlıdır.
Çıralı Nerededir?
Çıralı Antalya merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Antalya Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mevkiinde bulunan Çıralı, Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Güneyinde Olympos bulunmaktadır. Kemer ilçe merkezine ise 39 kilometre mesafede yer almaktadır.
Çıralı’ya Nasıl Gidilir?
Antalya havalimanından HAVAŞ otobüsleri ya da tramvay ile Antalya Büyükşehir Şehirlerarası Otobüs Terminaline ulaştıktan sonra Çıralı kavşağından her yarım saatte bir kalkan Çıralı dolmuşları ile Çıralı ‘ya gidebilirsiniz. Özel araçlar gitmek isteyenler için Kemer tabelalarını takip ettikten sonra kemer ilçesinde yer alan Çıralı tabelaları ile kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.
Çıralı Denizi Nasıl?
Çıralı denizi taşlıktır. Çıralı sahili yer yer kumlu ve küçük taşlıdır.
Çıralı’da Nerede Kalınır?
Çıralı’da konaklama yapabileceğiniz, her bütçeye uygun oteller, pansiyonlar ve kamping yerleri bulunmaktadır.
Çıralı Beydağlarını Akdeniz’le buluşturan huzuru ile meşhur bir beldedir. Etrafına saran antik kentler ve doğal alanlarla mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bölgede konaklamak için birçok sevimli butik otel ve bungalovlar bulunuyor.
Her bütçeye uygun beldede herkes kesime uygun fiyatlı konaklama imkânları mevcut. Çıralı ziyaretçilerine Ağaç evlerden, konforlu otellere kadar her zevke uygun konaklama imkânı sunuyor.
Çıralı’da konaklama yapabileceğiniz bir birinden güzel yerler; Baraka House, Olympos Lodge Otel, Villa Lukka ve Lukkies Lodge Çıralı.