Çanakkale Gezilecek Yerler
Çanakkale gezilecek yerler bakımından oldukça zengin ve popüler ille arasında yer alır. Kentin tarihi ve kültürel dokusu içeresinde gezin ziyaretçiler, aynı zamanda birbirinden güzel doğal güzellikleri de yakından görme ve eşsiz güzellikte ki plajlarından faydalanma imkanı bulurlar.
Ziyaretçiler Çanakkale’ye özgü lezzetleri tatma imkanı bulup, tarihi yerleri gezebilir, arta kalan zamanlarında eşsiz deniz imkanlarından faydalanabilirler. Çanakkale’de turizmin gelişmesine katkı sağlayan birçok eğlence olanakları ve konaklama tesisleri bulunur. Ziyaretçilerin turizm noktalarından Çanakkale gezilecek yerler haritası edinmesinde fayda vardır.
Cunda Adası Gezi Rehberini inceleyebilirsiniz…
İçindekiler
- 1 Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?
- 2 Çanakkale’de Gezilecek Yerler Listesi
- 2.1 Aynalı Çarşı
- 2.2 Kordon
- 2.3 Çanakkale Deniz Müzesi
- 2.4 Truva Atı
- 2.5 Çanakkale Seramik Müzesi
- 2.6 Kilitbahir Kalesi
- 2.7 Seyit Onbaşı Anıtı
- 2.8 Çanakkale Şehitler Abidesi
- 2.9 57. Alay Şehitliği
- 2.10 Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler
- 2.11 Troya Antik Kenti
- 2.12 Troya Müzesi
- 2.13 Tevfikiye Arkeo Köy
- 2.14 Porta Caeli Bağları
- 3 Çanakkale’de Nerede Kalınır?
- 4 Çanakkale’de Ne Yiyip Ne İçmeliyiz?
- 5 Sık Sorulan Sorular
- 6 Sonuç
Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul yönünden Çanakkale’ye gidecek ziyaretçiler İstanbul Yenikapı-Bandırma iskelesini arasında çalışan hızlı feribotları kullanabilirler. İstanbul’dan, Çanakkale’ye kara yolu ulaşım sağlayacak ziyaretçiler İzmit, Bursa, Karacabey ve ardından Bandırma, Biga ve Lapseki’ye ulaşım sağlayarak, Çanakkale yön levhasını takip etmeleri gerekir.
Hava yolu ile Çanakkale’ye ulaşım sağlayacak ziyaretçiler, İstanbul ve Ankara illerinden iç hat seferleri ile Çanakkale şehir merkezine 5 km mesafede bulunan Çanakkale Havalimanına erişim sağlayabilirler.
Çanakkale’de Gezilecek Yerler Listesi
Çanakkale’yi gezecek ziyaretçiler, kentte bulunan birbirinden eşsiz güzellikleri yakından görmek için, Çanakkale gezilecek yerler listesini oluşturmasında fayda vardır. Zira Çanakkale’yi gezmek için bir gün yeterli olmayacaktır.
Aynalı Çarşı
Ziyaretçiler açısından Çanakkale merkez gezilecek yerler arasında, 1980 yılında yaptırılan Aynalı Çarşı ilk sırada yer alır. Çarşı Çanakkale şehir merkezinde yer alır. Gelibolu Savaşı sırasında düşman askerleri tarafından bombalanarak kullanılamaz hale gelen Aynalı Çarşı, 1967 yılında yeniden imar edilerek tekrar kullanıma açılmıştır.
Kordon
Şehir halkı ve ziyaretçiler Çanakkale gezilecek yerler arasında yer alan Kordon’a ilgilidir. Kordonda kendine özgü sunumları ile çay bahçesi, kafe ve restoran bulunmaktadır. Bazı işletmelerde açık büfe alkollü içecek sunumları ve canlı müzik imkanları sunulur. Ziyaretçiler eşsiz Gelibolu manzarası izleyerek, içeceklerini yudumlama imkanı bulurlar.
Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale’de merkezi konumda olan Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alır. Müze milli mücadele yıllarına ait izler taşır. Müzede tarihi öneme sahip Nusret Mayın Gemisi ve gemiye ait bir takım eşyalar sergilenmektedir.
Truva Atı
Çanakkale’nin simgesel yapıları arasında yer alan Truva Atı, Kordon’da yerini almıştır. Truva Atı, Truva halkı ile Sparta halkının savaşlarından esinlenerek yapılan tahta bir at heykeli olup, Brad Pitt’in rol aldığı Troy filmi için oluşturulmuş, filmin çekimlerinin yapıldığı Malta ve Meksika hükümetleri tarafından Çanakkale’ye hediye edilmiştir.
Çanakkale Seramik Müzesi
Çanakkale merkezinde Cevatpaşa Mahallesinde yer alan Çanakkale Seramik Müzesi, Çanakkale gezilecek yerler arasında yer alır. Müze eskiden hamam olarak kullanılan tarihi yapı içerisindedir. Ziyaretçiler seramik yapımını yerine de görebilir, kendileri seramik yapımını deneyimleyebilir ve tarihi seramik sergisini yakından görebilirler.
Kilitbahir Kalesi
İstanbul’un fethinde önemli bir yere sahip olan Kilitbahir Kalesi, 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olup, Çanakkale gezilecek yerler arasındadır. Tarihte kalenin yapımı ile Bizans ordularına yardımın önü kesilmiştir. Kültür Bakanlığı tarafından, 1980 yılında Korunması Gereken Kültür Varlıkları listesine alınmasına karar verilmiştir.
Seyit Onbaşı Anıtı
Seyit Onbaşı Anıtı Mecidiye Tabyası ile bütünlük oluşturur. Ziyaret bölgesinde Seyit Onbaşı adına yaptırılan bir adet heykel, Mecidiye Şehitliği yer almaktadır.
Rumeli Mecidiye Tarabya’sında bulunan Seyit Onbaşı Anıtı, 1915’de düşmanlara karşı koyan tüm Mehmetçikleri ve Savaş Kahramanı Seyit Onbaşı anısına oluşturulmuştur. Seyit Onbaşı’nın eski ismi ile Manastır olarak anılan, Koca Seyit Köyünde de adına yaptırılan anıtı bulunmaktadır. Seyit Onbaşı’nın mezarı da bu köy sınırları içerisinde yer alır.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Gelibolu Yarımadası Çanakkale gezilecek yerler arasında yer alır. Çanakkale Şehitler Abidesini gezmek için ziyaretçilerin bir gün ayırmaları gerekir. Ziyaretçiler bu noktada Çanakkale Savaşı esnasında şehit olan Türk askerlerinin adına ve diğer milletlerden anıtlara düzenlenen şehitliği gezme olanağı bulurlar.
Çanakkale’nin en fazla ziyaretçi çeken noktaları arasında yer alan Çanakkale Şehitlik Abidesi, eski hisarlık burnu üzerinde yer alır. 1954 yılında yapımına başlanan Şehitlik, 1960 yılında yapımı tamamlanarak ziyaretçilere açılmıştır.
57. Alay Şehitliği
Milli Mücadele sırasında ve Çanakkale Savaşı esnasında büyük yararlıklar gösteren, 57. Alay şehitleri anısına oluşturulmuş şehitliktir. Düzenlemesi tamamlanan şehitlik kapıları, 1992 yılında ziyaretçilere açılmıştır.
Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler
Çanakkale’de sınırları içerisinde yer alan Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperleri, Atatürk’ün 10 Ağustos 1915’de Büyük Taarruz emrini verdiği bölgede yer alır. Ziyaretçiler, muharebe sırası da oluşturulan siperleri ve o günlerin anısına oluşturulan Atatürk Anıt Heykelini yakından görme imkanı bulurlar.
Troya Antik Kenti
5 bin yıllık geçmişe sahip olan Troya Antik Kenti, Çanakkale gezilecek yerler arasında yer alır. 1996 yılında Milli Park statüsüne kavuşan antik kent, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Ziyaretçiler tarih öncesine ait bazı taş kalıntılarını ve şehrin tarihinde önemli rol oynayan sembolik Truva Atını yakından görebilirler.
Troya Antik Kenti Rehber Yorumu;
Truva müzesinin kapalı alanlı ve açık alanlı 2 kısmı var. Araları 750 mt kadar. Kapalı alan müze bir kaç senelik. Çok güzel dizayn edilmiş. Kronolojik hazırlanmış gezmesi ve incelemesi rahat bir müze. Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz kısım ise açık alan. İçinde gezerken kuş cıvıltılarında tarihi gözlemleyebileceğiniz, sincaplarla birlikte tarihin içinde gezinebileceğiniz bir alan. 3. Gidişim ve her defasında zevkle geziyorum
Troya Müzesi
Troya Antik Kenti, Çanakkale gezilecek yerler arasında olup, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alır. Troya Müzesi antik kendin girişinden yer alır. 2020 yılında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görülmüştür. Müze içerisinde tarihe ışık büyük boy heykeller, lahitler, yazıtlar, pişmiş çömlek parçaları, sunaklar, tarihi sikkeler, çeşitli aletler, süs eşyaları bulunur.
Troya Müzesi Rehber Yorumu;
2018 yılında açılan ülkemizin en modern ve yerinde müzelerinden oldu Troya, aynı yıl Troya Yılı da ilan edilmişti.
Yanıbaşındaki binlerce yıllık Troias tarihinin sergilendiği müze Troya Ören Yerine yürüme mesafesinde.
Giriş müzekart ile ücretsiz, otopark ve emanet dolabı gibi ücretsiz hizmetleri var, görevliler çok güleryüzlü karşılıyordu gelenleri tebrik etmek lazım..
Müzede ülkemizde bulunan 8 önemli lahitten ikisi sergilenmekte, Altıkulaç ve Polyksena. Schliemann ile Osmanlı arasında yaşanan süreci anlatan belgelerin sergilenmesi de çok ince düşünülmüş. Bugün Puşkin Müzesinde sergilenen Troya Hazineleri de geri geldi mi her şey çok daha güzel olacak ama bu haliyle de çok güzel mutlaka gidin görün ama önce Troya’yı mutlaka okuyun, araştırın.. Müze Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarından da çok güzel yayınlar ve paylaşımlar yapıyorlar tebrik ederim..
Tevfikiye Arkeo Köy
Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi katkıları ile oluşturulan Tevfikiye Arkeo Köy, Tevfikiye Köyü yerleşkesinde oluşturulmuştur. Troya döneminin izlerini yansıtılarak oluşturulan köyde, Troya tipi evler, köy meydanları, kahvehaneler, dispanserler oluşturulmuştur.
Porta Caeli Bağları
Çanakkale sınırları içerisinde yer alan Porta Caeli Bağları, şehrin en güzel noktasında yer alır. Aynı zamanda bölgede oluşturulan Hotel Porta Caeli ile konaklama imkanı da sunulan turistik mekan, geleneksel bağcılık ve şarap yapımını yakından görme, enfes şaraplardan yudumlama ve bağ bozumu etkinliklere katılma olanağı sunar.
Çanakkale’de Nerede Kalınır?
Çanakkale konaklama imkanları gelişmiş iller arasında yer alır.
Kolin Otel
600 yataklı, 5 yıldızlı Kolin Otel yılın 4 mevsimi konaklama imkanı sunar. Havuz, spa, wi-fi, oto park, bar, restoran imkanları bulunur.
Set Özer Hotel
Çanakkale merkez Kemalpaşa Mahallesin sınırları içerisinde bulunan Set Özer Hotel, Aynalı Çarşı, Yalı Hanı, Kent Müzesi, Nusrat Mayın Gemisi gibi turistik noktalara yakın konunda olup, restoran, oto park gibi imkanlara sahiptir.
Avec Hotel
Avec Hotel, Çanakkale-Bursa kara yoluna 4 km mesafede, Çanakkale merkez, Oruçreis Mahallesinde yer alır. Konaklama imkanları yanında, restoran, hamam, sauna, masaj olanaklarına da sahiptir.
Çanak Hotel
Çanakkale merkezi, Cumhuriyet Meydanı’nda konumlu bulunan Çanak Hotel, 3 yıldızlı olup, 27 konuk odası ile hizmet vermektedir.
Çanakkale’de Ne Yiyip Ne İçmeliyiz?
Çanakkale’de mutlaka yenilmesi gerek lezzetlerin başında, kendine has lezzeti ile peynir helvası gelir. Ziyaretçiler peynir helvası ile ün yapmış Kadir Yaşar Çanakkale Helvacısı, Babalık Tekin Helvacısı, Hüsmenoğlu Peynir Helvacısı gibi adresleri ziyaret edebilirler. Çanakkale ayrıca asma yaprağında sardalya ve yöresel şarabı ile ün yapmıştır.
Sık Sorulan Sorular
Çanakkale gezisinde nerelere gidilir? Çanakkale merkezinde bulunan tarihi Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz Müzesi, Kordon, Gelibolu Milli Parkı mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir.
Çanakkale’nin en güzel yeri neresi? Çanakkale’nin en güzel yeri tarihi ve doğal güzellikleri barındıran Anzak Koyu’dur.
Çanakkale Hangi Ada Güzel? Ege Denizi’nin ikinci büyük adası olan, aynı zamanda tarihi ve doğal güzellikleri ile yoğun ilgi gören Bozcaada, Çanakkale’nin en güzel adasıdır.
Sonuç
Tarihi ve doğal güzellikleriyle, Çanakkale şehitlik gezilecek yerler çanakkale gezilecek tarihi yerler bakımından oldukça zengindir. Çanakkale’nin tam anlamı ile gezilebilmesi için, ziyaretçilerin 4-5 gün ayırmaları gerekir. Tarihi ve doğal güzelliklerini yerinde gören ziyaretçiler, aynı zamanda eşsiz güzellikteki koylarından ve plajlarından faydalanma imkanı bulurlar. Birçok ilden ve Çanakkale şehir merkezinden bu amaçlı turlar düzenlenmektedir.