Nerede - Nasıl Gidilir

Büyükada Nerede? Nasıl Gidilir? Vapur Saatleri Nedir?

Eski adı Prinkopos Adası olan Büyükada, Prens Adaları’nın en büyüğü olup, doğal güzellikleri, çam ormanları, adanın dört bir yanına dağılmış çok etkileyici ve rengarenk erguvanları ve tarihi konakları ile trafikten uzak sakin şehir içi konumuyla dikkat çekiyor.

Adalar arasında yerli ve yabancı turistlerin eğlence dolu bir gün geçirmek için en çok tercih ettiği yer İstanbul. Aşağıda Büyükada gezilecek yerler, aktiviteler, popüler yerler, plajlar, plajlar, restoranlar, tarihi yerler ve ulaşım hakkında bilgiler bulacaksınız.

Çanakkale Adatepe Köyü Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…

Büyükada Hakkında Bilgi

buyukada
Büyükada

Büyükada, İstanbul’un Adalar semtinin kalbi ve aynı zamanda ülkeden en uzak nokta ve Bizans hükümdarlarının sürgün yeridir. İki manzaralı tepe, 164 metre yüksekliğindeki İsa Tepesi ve 202 metre yüksekliğindeki Yücetepe tepeleri ve aralarındaki vadiler ve plajlar göze çarpıyor.

Adanın etrafında yürüyebileceğiniz veya bisiklet sürebileceğiniz kadar geniş. Adaya gelen ziyaretçiler ünlü faytonlar ile seyahat etmeyi tercih ediyordu ancak çok kesin bir karar nedeniyle Ağustos 2020’den beri adada elektrikli arabalar çalışıyor.

Büyükada’nın Tarihi

Büyükada’nın tarihi 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bizans İmparatoru II. 565’li yıllarda Justin tarafından adaya bir manastır yaptırılmıştır. Manastır, 8. yüzyılın sonunda genişletildi.

Bundan sonra ada bir ceza kolonisi olur. Prensler ve politikacılar, taht anlaşmazlıkları ve siyasi anlaşmazlıklar gibi nedenlerle adalara sürgün edilir. Prens Adaları’nın adı da buradan gelmektedir.

Osmanlı hakimiyetinde ise sakin ve huzurlu bir yer haline gelir. Ne yazık ki 1909’da Jön Türkler tarihine kadar. Padişah II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesinden sonra saray görevlilerinin çoğu adaya sürgün edilmiştir.

1929’da ünlü Rus devrimcisi Leon Troçki, Stalin tarafından buraya sürgüne gönderildi. 1933’te buradaki evinde öldürüldü.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

buyukada-1
Büyükada

Büyükada, tarihi iskelesi, Kapalıçarşı meydanı, çay bahçeleri, kafeleri, kabuklu deniz ürünleri ve ünlü balık restoranları ile ziyaretçilerini oldukça keyifli bir atmosferde karşılamaktadır.

  • Elektrikli Araçlarla Adayı Turlayın!

Büyükada’ya geldiğinizde en çok tavsiye edilen aktivitelerden biri elektrikli araba ile ada turudur. Bu sayede muhteşem deniz ve doğa manzarası eşliğinde Büyükada’yı baştan aşağı keşfedebilirsiniz.

Bildiğimiz gibi yüzlerce atın ölümüne neden olan bir hastalık sonrasında adada fayton yasaklandı ve ada turları artık Ağustos 2020’den bu yana elektrikli araçlarla yapılıyor.

Adada 40 adet 13 kişilik elektrikli araç ve 20 adet 3 kişilik elektrikli araç kullanımdadır. Bu araçlar maksimum 25 kilometre hıza ulaşabiliyor. 13 kişilik elektrikli otomobil için ise Ada kart sahipleri için fiyat 3,5 TL. İstanbul Kart ücreti ise 12 TL’dir.

  • Bisiklet ile Eşsiz Sokakları Gezin!

Kalabalıktan uzakta Büyükada’nın keyfini çıkarmanın en iyi yolu kiralık bisiklete binmektir. Adanın tüm güzel yerlerini bisikletinizle görebilir, dilediğiniz yerde mola verebilir, manzaraya hâkim güzel bir kafede içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Adaya vardığınızda iskeleden pazara doğru yürürseniz çoğu yerde bisiklet kiralamak için yerler olduğunu göreceksiniz.

  • Ayı Yorgi Kilisesi ve Manastırı

Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı, Büyükada’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Büyükada gezilecek yerler listelerinin başında gelmektedir.

1751 yılında inşa edilen bu yapı aslen küçük bir kilise olarak inşa edilmiş ancak uzun yıllar manastır olarak kullanılmış.

Adanın en yüksek noktası olan ve 202 metre ile Aya Yorgi Tepesi olarak bilinen tepe, halen kilise olarak işlev görmekte ve Ortodoks Kilisesi için büyük önem taşımaktadır.

Her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda turist ziyaret etmektedir. İnanışa göre Aya Yorgi’ye gidenler yarı hacı sayılır. Dik ve tepeye yürümek yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Kiliseye ve Aya Yorgi Tepesi’ne ulaşmak için bisiklet ya da elektrikli araba ile Luna Park adlı bir alana gelmeniz gerekiyor. Sahile yaklaşık 3 km uzaklıktadır. Aya Yorgi lunapark alanına dik bir yokuş var ve burada yürümeniz gerekiyor. Yaklaşık 20 dakika sürer.

Zirveye ulaştığınızda Aya Yorgi Kilisesi ile birlikte harika manzaralı bir kafe var. Buradan görülen gün batımı da olağanüstü.

  • Adalar Müzesi

Büyükada’nın en popüler kültür ve sanat mekanlarından biri de Adalar Müzesi’dir. İstanbul’un ilk modern kent müzesi unvanını taşıyan Adalar Müzesi, yüzlerce obje, binlerce belge ve fotoğraf, film ve sözlü transkriptten oluşan kalıcı bir koleksiyona ve sergiye sahiptir.

Büyükada’da başka bir aktivite arayanlar için ideal bir yer. Aya Nikola’da yer alan müze, her gün 09:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 10 TL (indirimli 5 TL).

  • Rum Yetimhanesi

Tarihi 1898 yılına dayanan yapı, ünlü mimar Alexandre Valory tarafından yaptırılması planlanmış ancak Sultan II. Abdülhamit’ten gerekli izinleri alamadığı için satışa çıkarılmış.

Bina daha sonra Rum cemaatinin varlıklı ailelerinden Zarifi ailesine satılmış ve 1911’den 1964’e kadar Rum yetimhanesi olarak kullanılmış. 1964’ten beri kullanılmamaktadır.

Dünyanın en büyük ahşap yapılarından biri unvanını elinde bulunduran bu yapı, Büyükada’ya geldiğinizde en az bir kez görmeniz gereken muhteşem yapılardan biridir. İsa tepesinde bulunan, harika manzaralı bir yerdir.

  • Plajına Girin

Büyükada Adası en çok plaja ve plaj seçeneğine sahip adalardan biridir. Plajları, güzel suları ve plaj tesisleri bulunan Büyükada hem yetişkinlerin hem de çocuklu ailelerin gözdesi.

Büyükada’nın en popüler plaj ve plajları arasında liderler Yörük Ali Plajı, Prenses Plajı, Naki Koyu Plajı, Kumsal Aile Plajı ve Aya Nikola Plajı’dır.

Büyükada Nerede?

Prens Adaları olarak da bilinen Büyükada Adası, İstanbul açıklarında Marmara Denizi’nde, Maltepe sahiline 2 km uzaklıkta yer almaktadır. İstanbul’un en büyük adası olan Büyükada, tarihi ve doğal güzellikleri ile göz doldurmaya devam ediyor.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Büyükada’ya şehir vapuru veya otobüs ve tekne ile ulaşılabilir. Büyükada’ya giden feribotlar Eminönü, Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı iskelelerinden kalkmaktadır.

Eminönü- Büyükada 1 saat 15 dakika, Kabataş 1 saat 30 dakika, Beşiktaş 1 saat 45 dakika, Bostancı ve Kartal yaklaşık 30 dakikadır.

Şehir vapurları dışında Mavi Marmara, Dentur Avrasya ve Prenstur tekneleri de Büyükada2ya ulaşmaktadır.

Büyükada Vapur Seferleri Saatleri

Büyükada’yı ziyaret etmek isterseniz vapur saatlerini inceleyebilirsiniz.

buyukada-2
Büyükada

Bostancı-Büyükada sefer saatleri:

00:00 02:00
04:45 07:05
09:00 11:25
14:35 15:10
18:00 20:05
21:45

 

Eminönü-Büyükada sefer saatleri:

19:05

 

Beşiktaş-Büyükada sefer saatleri:

07:45 17:10
18:20 21:00

 

Kabataş-Büyükada sefer saatleri:

06:45 08:00
09:00 10:05
11:05 12:00
14:00 15:30
16:30 17:35
18:50 19:40
22:00 23:30

 

Kadıköy-Bostancı sefer saatleri:

07:10 08:25
09:25 10:30
11:30 12:25
14:25 15:55
16:55 18:00
19:25 20:05
22:25 23:55

 

Kapanış

Bu güzelim adaya giderken yanınızda fotoğraf makinesi getirmeyi unutmayın. Büyükada güzellikleri ve tarih kokan sokakları size adeta cennetteymişsiniz hissini verecektir.

Eğer daha önce Büyükada’ya gittiyseniz deneyimlerinizi ve anılarınızı bizimle paylaşmak için aşağıda yer alan yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Böylece, ilk kez gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz. Musmutlu keyif dolu bir tatil dilerim. 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu