Bozcaada’da Gezilecek Yerler
Rum mimarisine sahip sokaklar ve evler, güneşin doğuşunu batışını izleyebileceğiniz bir birinden güzel noktalar ve muhteşem detayları ile insanın ömrüne ömür katıyor. Bozcaada‘ya gidilecek en güzel zaman ise Mayıs -Eylül ayları arasıdır. Kış mevsimi bir hayli zor geçen Bozcaada’nın bu zor şartlarını yaşayan genelde ”Adalılar” oluyor. Kış mevsiminde ulaşımın ve hava şartlarının zor olması nedeniyle bir çok işletme hizmet vermiyor. Yaz aylarından ada içerisinde dolmuş ile ulaşım mevcut ama daha rahat ve özgür hareket etmeniz için araba ile gitmenizi yahut kiralamanızı tavsiye ederiz.
İçindekiler
Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
Bozcaada’ya gitmek için, Çanakkale yolu üzerinden Geyikliye geçmeniz gerekmektedir sonrasında ise Geyikliden kalkan feribot seferlerine binip Bozcaada’ya ulaşmanız yeterlidir. Yaz aylarının yoğunluğundan dolayı feribot seferleri biletinizi Gestaş’ın mobil uygulamasını indirerek satın alabilirsiniz.
Bozcaada’ya otobüs ile gitmek isterseniz, Truva, Kamil Koç, Metro gibi firmaları tercih edebilirsiniz yazın yoğun olarak Geyikliye kadar otobüs seferleri mevcut. Geyikli iskelesinden feribot ile Bozcaada’ya gidebilirsiniz.
Bozcaada’da Kalınacak Yerler?
Sunset Houses Bozcaada – Taş Ev 2 XL
Muhteşem gün batımına sahip ”Sunset Houses Bozcaada – Taş Ev 2 XL” Airbnb üzerinden kiralayabilirsiniz. Ada kalabalığından uzak bir noktada sakin bir ortama sahip bu evde kalabilirsiniz. Bozcaada’da bir birinden farklı ve güzel kalınacak yerler mevcuttur. Bozcaada merkezde kalabilir, denize ve plaja yakın otellerde kalabilir eğer dilerseniz bağ evlerinde ada kalabalığından uzak sessizlik içerisinde konaklama gerçekleştirebilirsiniz.
Panorama Otel Bozcaada
Taş otel konseptine sahip olan Panorama Otel’de Bozcaada’nın muhteşem manzarasına hazır olun. Zengin sabah kahvaltısı sunan Panorama Otel ayrıca merkeze çok yakındır.
Bozcaada’da Gezilecek Yerler
Bozcaada’da gezilecek bir çok yer vardır. Öncelikle Bozcaada’yı gezmek için 1 gün yetmez mutlaka 4-5 gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Bozcaada’yı gezmek için en güzel mevsim yaz aylarıdır, bütün işletmeler açıktır.
1. Rum Mahallesi
Bozcaada’nın mimarisine ve tarihine ev sahipliği yapan Rum Mahalleleri sizleri başka bir tarihe götürecektir. Şunu belirtmekte fayda var en önemli mimariler ve günümüzden bugüne gelen tarihi hep Rumlar oluşturmuştur. Avusturalya ve Yunanistan’a göçen Rumlar ile Bozcaada’da bir devir kapanmıştır. Halen isimleri ve anıları sokaklarda geçmekte konuşulmaktadır.
2. Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkez Müzesi
Bozcaada’ya gittiğinizde ilk uğramanız gereken yerlerden birisi olan bu Müze size geçmiş Adalıların hayatı ve yaşamları hakkında bilgi verecektir. Müze yetkilisi siz müzeyi gezerken aynı zamanda size bolca bilgi sunuyor. Bozcaada yerel tarih araştırma merkez müzesi içerisinde geçmişe dair bir çok belge ve bilgi mevcuttur. Kısa süre içerisinde gezebileceğiniz bir müze olan Araştırma merkezi müzesi giriş ücreti yetişkin 30 TL, öğrenci 20 TL olarak ücretlendiriliyor.
3. Meryem Ana Kilisesi
Rum mahallesinin en ünlü sembolü olan Meryem Ana Kilisesinin tarihi 1800’lere kadar uzanmaktadır, Kilisenin yapılışı Venediklilere kadar uzanmaktadır. Rum nüfusunun azalmasından dolayı sadece pazar günleri çalışmakta olan Meryem Ana Kilisesinin altında yer alan Madam’ın Kahvesinde dilerseniz kahvenizi içebilirsiniz. Pazar günleri sabah 08:30 ila akşam 17:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.
4. Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesinin giriş ücreti öğrenci 5 TL, yetişkin 10 TL olarak ücretlendiriliyor. Müze kart ve öğretmen kartı geçersizdir az da olsa giriş için bir ücret ödemesi yapmanız gerekiyor. İçerisinde küçük bir kafe işletmesi bulunan Bozcaada Kalesi içerinde dilerseniz piknik yapabilirsiniz ama ateş yakmak yasak. Burada gezerken bolca fotoğraf çekmeyi unutmayın. Bozcaada’ya ulaşırken sizi ilk karşılayan Bozcaada Kalesi olacak.
5. Salhane
Bozcaada’da bulunan Salhane’de denize girebilir, akşamları ise yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Salhane, yaz aylarında ziyaretçi sayısı çok yoğun olduğu için erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederiz ki aksi takdirde yer bulmanız biraz zorlaşabilir. Salhane’nin hemen karşısında ise muhteşem heybeti ile Bozcaada Kalesi görünmektedir.
6. Polente Feneri
Polente Fenerine genellikle herkes günbatımı için uğramaktadır. Fenere vardığınızda bir çok araba ve açılmış küçük masalar ile insanları göreceksiniz. Adada ”Gün Batımı Paketi” adı altında içerisinde peynir, şarap, masa örtüsü ve sandalyeler satılmaktadır. Polente Fenerine erken gitmenizde fayda var çünkü günbatımı yaklaşırken burada araç trafiği oluşmaktadır. En geç 21:30’da Polente Fenerini terk etmeniz gerekiyor.
Dilerseniz minibüs ile Polente Fenerine gidebilirsiniz. Her akşam 19:30’da merkezden Polente Fenerine kalkan minibüslere binmeniz yeterlidir.
7. Pavli Bozcaada
Orman işletmeleri arazisi içerisinde küçük bir restoran olan Pavli Bozcaada, gün batımını izleyebileceğiniz başka güzel bir yer. Akşam üzeri hafif bir esintiye sahip olan Pavli’de dilerseniz yanınızda üstünüze giyecek kalın bir şeyler bulundurmanız gerekebilir. Dilerseniz Pavli’yi arayarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.
8. Bozcaada Yel Değirmeni
Bozcaada Yel Değirmeni size ada manzarasını en iyi gösteren yerlerden birisidir. Yel değirmenlerine ulaşmak için aracınız ile tepenin yamacına kadar gelmeniz yeterlidir sonrasında ise 10 dakikalık yürüme mesafesi ile Yel Değirmenlerine ulaşacaksınız. Buradan Bozcaada’yı ve Bozcaada Kalesini panoramik olarak göreceksiniz, bu muhteşem manzaraya hazır olun.