Avanos’ta Gezilecek Yerler | Avanos Nerededir?
Avanos’un bilinen tarihi M.Ö. 2000’li yıllara ve Hititler’e kadar uzanıyor. Araştırmalara göre Avanos, Hititler döneminde Zu-winasa ve bazı tarihçilere göre ise Nenassa olarak adlandırılıyor.
Eski Yunan ve Bizans dönemlerinde Venessa olarak isimlendirilen Avanos; tarihçisi Strabon’un Coğrafya adlı kitabında, Kapadokya Krallığı’nı Kayseri ve Kemerhisar bölgelerinden sonra üçüncü önemli merkez olarak sıralıyor, Tanrı Zeus’a bağlı olan dini ve siyasi önemine vurgu yapıyor.
Bir rivayete göre Avanos’un bugünkü adı Selçuklu ordusu komutanlarından Evranos Bey’in adından, bir başka rivayete göre ise mutfak kap kacaklarının imal edildiği “Evani” kasabasından gelmektedir. Son Osmanlı belgelerinde Avanos’tan “Enes” veya “Evenez” olarak da söz edilmektedir.
Hristiyanlara için önemli tarihi yapıların bulunduğu Avoanos’ta Müslüman dünyasından da birçok tarihi eser bulunuyor. Kültürel olarak oldukça gelişmiş olan bölge kısa sürede yüzbinlerce turist çekmiştir.
Kapadokya bölgenin en önemli yerlerinden biridir ve yaz aylarında ziyaret için tercih edilmektedir. Turistlerin ilgisini çeken antik yapılar, kültür merkezleri ve vadiler bölgeyi öne çıkarıyor. Avanos, Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak Nehri’nin kıyısında yer alan Nevşehir’in bir ilçesidir.
Nevşehir’e 18 km uzaklıkta bulunan Avanos, bölgenin sanat merkezi olarak biliniyor. Görsel manzarasının güzelliği, tarihi yapıları ve çömlek yapımı ile ilgi çeken Avanos’ta gezilecek yerler yazımızda yer alıyor.
Kaş Gezi Rehberi için tıklayınız…
İçindekiler
Avanos Nerededir? Avanos’a Nasıl Gidilir?
Avanos, Nevşehir’e bağlı bir ilçedir. Nevşehir şehir merkezinden, D300 üzerinden gidebilirsiniz ortalama uzaklığı 27 km’dir.
Avanos Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
1. Paşabağ Vadisi – Rahipler Vadisi
Sık bilinen adı ile Paşabağ az bilinen adı ile Rahipler Vadisi, dönemin Hristiyan din adamlarının inzivaya çekildikleri yer. Doğal yapısı ve mistik havası ile din adamlarının inzivaya çekilmeleri için en iyi yerlerden biri olduğunu vadiyi gezerken anlıyorsunuz.
El değmemiş doğal yapısı ve şapkalı peribacaları ile Avanos ziyaretinde kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. Kapadokya ile özdeşlemiş resimlerde gördüğünüz peribacalarının çoğu Paşabağ’da bulunan peribacalarıdır. Vadinin üst tepelerine doğru yürüdüğünüzde Rahipler Vadisi’ni net bir şekilde görerek manzarasının büyülü atmosferine kapılabilirsiniz.
Paşabağ vadisine girişte müze kartınızı kullanabilirsiniz, yoksa giriş ücreti yetişkin 60 TL, öğrenci 30 TL’dir.
2. Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri, tüf tabakasının en yoğun olduğu İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında yer almaktadır. Sıcak ve soğuktan korunmak için dönemin ilk insanları tarafından inşa edilen şehir, zaman içinde yağmacılar ve savaşlardan korunmak için kullanılmıştır.
Yeraltı şehir içinde katmanlar arası iletişimi mümkün kılan dar ve uzun çok sayıda delik bulunmaktadır. Düşman girişlerinin engellenmesi içinde tonlarca ağırlıkta tığraz adında kapılar görmek mümkündür.
Ayrıca bu kapılarda yer alan delikler, düşman askerlerinin üzerine kızgın yağ dökmek ya da mızrak gibi kesici aletlerle düşmanı geri püskürtmek için kullanılırmış.
3. Özkonak Belha Kilise Manastırı
Tarihte oldukça büyük bir öneme sahip olan Belha Manastırı, Hristiyanların temel din öğreti derslerinin verildiği yerdir. Manastır içinde bulunan 12 derecelik oda pek çok hastalığa iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Öksürük, migren, bronşit gibi hastalıklara iyi gelen oda zamanında şifa alanı olarak kullanılmaktaydı. Çağımızda ayakta durmayı başarsa da ilgisizlik ve bakımsızlık Belha Kilise Manastırı’nın hasar almasına neden olmuştur.
4. Sarıhan (Saruhan) Kervansarayı
1249 yılında İzzettin Keykuvas döneminde yaptırılan Sarıhan (Saruhan) Kervansarayı, 2000 m²’lik bir alana kurulmuştur. Yapı malzemesi olarak tüf taşlar kullanılan Saruhan Kervansarayı zaman içerisinde eski sağlamlığını yitirerek tahribatlar yaşamıştır.
1991 yılında restore edilen ve şimdilerde pek çok ziyaretçiyi ağırlayan kervansaray tarihi yapılara ilgi duyan kişilerin uğrak noktalarından biri.
5. Devrent Vadisi
Hayal vadisi olarak bilinen ve meşhur deve şeklindeki peribacalarına sahip olan Devrent Vadisi Avanos’ta gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
Vadi içinde bulunan bütün peribacaları şekillerinden dolayı oldukça fantastik bir görüntü yaratmaktadır. Hayvanlara, insanlara benzeyen bu peribacaları yüksek tepeden izlendiğinde harika bir görsel ortaya çıkarıyor.