Artvin Şavşat’ta Gezilecek Yerler
Karadeniz’in temiz havası, doğal güzellikleri yerli ve yabancı pek çok kişiyi büyülemektedir. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Artvin şehrinin Şavşat ilçesi de yemyeşil ormanları, tertemiz havaya sahip yaylaları, şırıl şırıl akan nehirleri ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri.
Birbirinden güzel el değmemiş yerlerin bulunduğu, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından dolayı zengin tarihi ile Artvin Şavşat gezilecek yerler listesi yazımızda yer alıyor.
İçindekiler
Şavşat Gezilmesi Gereken Yerler
1. Şavşat Karagöl
El değmemiş bakir yapısı, bol oksijenli temiz havası ve göz kamaştıran manzarasıyla görebileceğiniz en güzel göllerden biri olan Karagöl Artvin Şavşat’ta bulunuyor.
İçerisinde otel işletmesi bulunan Karagöl’e araba ile giriş yapabilirsiniz 21 TL giriş ücreti bulunmaktadır. Gölün etrafında yürüyüş, piknik ve dilerseniz gölde kayık ile gezintiye çıkabilirsiniz.
Durgun ve dinlendirici çarşaf gibi suyu ve enfes kesen orman manzarasıyla hayran olacağınız Karagöl’de kayıkla seyahat etme şansına da sahipsiniz. Civarında bulunan tamamen ahşaptan yapılı evlerin bulunduğu köyleri de ziyarete ederek doğal yaşama ortak olabilirsiniz.
2. Karagöl Sahara Milli Parkı
Artvin Şavşat’a gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Karagöl Sahara Milli Parkı; Karagöl ve Sahara Yaylası olarak iki bölgeden oluşuyor. Kamp imkanında bulunması parkı doğa düşkünü kişiler için vazgeçilmez kılıyor.
Göz alıcı bir manzara ve tertemiz bir hava da doyasıya bir gün geçirmek insanı; stres, sinir, kaygı ve kalabalıktan uzaklaştırıyor. Milli park içinde doğa yürüyüşü yapabilir ve herkesin hayran kalacağı fotoğraflar çekebilirsiniz.
3. Şavşat Kalesi
Doğa güzellikleri ile nefes kesen Şavşat tarihi yapıları ile de ön plana çıkmaktadır. Şavşat kalesinin bir diğer ismi de Satlel’dir. Artvin’de müze olmadığı için burada yapılan kazılarda elde edilen tarihi eserler Rize’de sergilenmektedir.
En önemli tarihi yapılardan biri olan Şavşat Kalesi, Artvin Şavşat gezilecek yerler listesinde kesinlikle yer almalıdır. 10. Yüzyılda Gürcü krallığı tarafından kullanılan kaleye ulaşım oldukça kolaydır.
4. Cehennem Deresi Kanyonu
Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan Cehennem Deresi Kanyonu, nefes kesen bir manzaraya sahip. 70m derinliğe, 500m uzunluğa ve 6m derinliğe sahip bir kanyondur.
Doğa ve macera tutkunlarının kesinlikle görmesi gereken Cehennem Deresi kanyonu dünyanın en büyük kanyonu olan Grand Canyon kadar ihtişamlıdır.
5. Arsiyan Yaylası
Kamp ve piknik için tercih edilen Arsiyan Yaylası, ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta. Özel araçlar ve otobüsler ile ulaşımın mümkün olduğu yayla, Karadeniz’in müzikli horon festivallerinin yapıldığı bir alan.
6. Köprüler Deresi
Köprüler Deresi, yemyeşil doğanın içinde akan deresiyle turistleri kendisine çekmektedir. İlçe merkezine 45 km uzaklıktaki bu alan her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Kamp, piknik gibi aktiviteler açısından uygun olan bölge Karadeniz atmosferini en iyi yaşayacağınız alanlardan biri.
7. Yukarı Koyunlu Köyü / Rutav Gölü
Artvin Şavşat ilçesinde görebileceğiniz en güzel köylerden biri olan Yukarı Koyunlu Köyü, Sahara Dağı eteklerinde yer alıyor. Uzu kavak ağaçları ve meyve ağaçlarının oluşturduğu muhteşem görüntüler yeşile ve doğaya doymanıza yardımcı olacak.
Köyü gezerken görebileceğiniz Rutav Gölü ise özellikle sakinliği ve göz kamaştıran yansımalarıyla sonbahar ve bahar aylarının göz bebeklerinden. Etrafında bulunan küçük şelaleler bile görmeye değer.
8. Papart Vadisi
Karçal Dağları’nda yer alan Papart Vadisi Şavşat ilçesinde kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri.
Bölgede bir çok kuş türü ve yabani hayvan yaşadığı için kendinizi tamamen doğaya teslim olmuş gibi hissedebilirsiniz. Yukarıdan görüntüsü nefes kesen Papart Vadisi Şavşat’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.
9. Tibeti Kilisesi
Artvin, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı kültürel ve tarihi mirası çeşitlidir. Şavşat Cevizli köyünde yer alan Tibeti Kilisesi, Hristiyanlar için oldukça önemli yapılardan biri. 11. Yüzyıldan itibaren bölgenin ibadet merkezi olan kilise, İslamiyet’le birlikte camiye dönüştürmüştür.
Yıldırım düşmesi sonucunda zarar gören kilise ibadete kapatılmıştır. Bundan dolayı hem yerli hem de yabancı kişiler tarafından ziyaret edilmektedir.