Nerede - Nasıl Gidilir

Anıtkabir Ziyaret Saatleri Nedir? Nasıl Gidilir?

Anıtkabir, ulu önder Atatürk’ün kabrinin bulunduğu çok özel bir yerdir. Her köşesinde farklı anlamlar ve yoğun duygular hissettiren detaylar gizliyor. 10 Kasım’da burayı ziyaret etmek çok anlamlı ama atalarımızı anmak için başka bir vesileyle ziyaret etmeliyiz.

Ankara Tandoğan Meydanı’na 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Anıtkabir; muhteşem parkları, bahçeleri, müzeleri ve ata mezarlarının bulunduğu yerleri görme imkânı ile Ankara’da mutlaka görülmesi gereken eşsiz bir yer.

Anıtkabir’in inşası 1944 yılında başlanmış, 1953 yılında ise yapımı tamamlanmıştır. Anıtkabir’in tasarımı Emin Onat ve Orhan Arda’ya aittir. Anıtkabir inşasında 1948 yılında 2.148.088, 1949 yılında ise 2.721.905 lira harcama yapılmıştır. İkinci kısım inşasında ise 6.370.668 lira harcama yapıldı.

Galata Kulesi Ulaşım Rehberini inceleyebilirsiniz…

Anıtkabir Gezisi

Anıtkabir’in iki farklı girişi vardır. Biri Tandoğan girişi, diğeri Anıttepe girişi. Buraya tur için gelen birçok grup ve turistin kullandığı kapı Tandoğan Kapısı olarak biliniyor bu yüzden bu girişi kullanmak mantıklıdır. Sonbaharda buraya gelirseniz ağaçların büyüleyici renklerine hayran kalacaksınız.

  • Barış Parkı

100’den fazla türden 50.000’den fazla yapraklı bitki içeren yemyeşil bir alan. Dünyanın birçok ülkesinden getirilen fidanlar sayesinde bu yeşil yolda yürüyebilir, atalarınızın mezarlarını görebilirsiniz.

Parktan yaklaşık 400-500 metre kadar yürüdükten sonra Aslanlı Yol denilen bir yere geleceksiniz. 26 basamaklı bu caddeye girmeden önce sizi İstiklal ve Hürriyet Kulesi karşılıyor.

  • İstiklal Kulesi

Ana giriş denilen 26 basamaktan hemen sağındadır. İç kabartmada bir kartal ve onun yanında kılıçlı bir genç adam yer almaktadır. Anıtkabir maketi de bu kulede yer almaktadır. İstiklal Atatürk’ün sözleri kulenin duvarlarında görülebilir.

Kulenin hemen önünde üç kadın heykeli görebilirsiniz. Milli kıyafetleri giymiş bu üç heykel, Atatürk’ün çektiği zorluklarda Türk kadınının ne kadar gururlu, azimli ve ağırbaşlı olduğunu simgeliyor. Bu heykel grubunun mimarı Hüseyin Anka Özkan’dır.

  • Hürriyet Kulesi

Hürriyet Kulesi bu girişin solundadır. Kulenin içinde bir kâğıt parçası tutan bir melek, yanında bir at tutarken tasvir edilmiştir. Dik duran at figürü özgürlüğü ve bağımsızlığı, melek figürü bağımsızlığın kutsallığını ve elindeki kâğıt Özgürlük Bildirgesi’ni temsil eder. Bunun dışında kulede yapım aşamasında olan Anıtkabir Binası’nın bir fotoğrafını görebilirsiniz. Bu kulenin duvarlarında Atatürk’ün Hürriyet ile ilgili sözleri bulunmaktadır.

  • Aslanlı Yol

anitkabir-nerede
Anıtkabir

Aslan Yolu’nu yürümeye başladığınızda, ataların varlığı için hazırlanmış bir yol olan Aslan Yolu’nun neden dendiğini anlayacaksınız. Bu caddenin sağında ve solunda 24 adet aslan heykeli bulunmaktadır.

Sokaklara döşenen taşların asimetrisi ve aralarındaki boşluklar, buraya gelen ziyaretçilerin her zaman yeri görmesini veya üzerinde yürümesini sağlıyor. Bunun en önemli nedenleri şunlardır: Ziyaretçinin başı üzerinde ileri doğru yürüyerek atalarının huzuruna saygıyla getirilme arzusu olarak bilinir.

Birkaç aslan heykelinin altında askerler nöbet tutmaktadır. Aslanlı Sokak’tan geçerken sokağa adımınızı attığınız andan itibaren görebileceğiniz muhteşem Türk bayrağını göreceksiniz. 33 metre uzunluğundaki bayrak direği, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Nazmi Cemal’in hediyesiydi.

  • Mehmetçik ve Müdafaa-i Hukuk Kalesi

Aslanlı Sokak’tan çıktığınızda sağınızda kalan kule Mehmetçik Kulesi olarak biliniyor. Kulenin duvarındaki bir kabartma, Mehmeçik’in yüzünü cepheye doğru terk ettiğini göstermektedir. Zühtü Müridoğlu’nun bu eseri burada görülmesi gereken önemli eserlerden biridir. Ayrıca kuleye girdiğinizde Anıtkabir ile ilgili 3-5 dakikalık bir kısa film izleyebilirsiniz.

Aslanlı Sokak’ın sonunda, sol tarafta, Mehmeçik Kulesi’nin tam karşısında Hukuk Kulesi yer almaktadır. Kulenin duvarlarında Kanun Müdafaası kabartma olarak tasvir edilmiştir. Bu kulede hediyelik eşya satan bir yer bulunmaktadır.

  • Tören Alanı

Tören alanına girip Barış Kulesi ile Zafer Kulesi arasında sağa dönüldüğünde Atatürk’ün silah arkadaşı ve yakın arkadaşı İsmet İnönü’nün lahitini görebilirsiniz. Bu lahit ikonik olsa da İsmet İnönü’nün mezar odası yerin altındadır.

Barış Kulesi’nin içinde Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözünün betimlendiği bir kabartma bulunmaktadır. Atatürk’ün Lincoln arabası ve ofis minibüsü de burada görülebilir.

Tören salonunun sol tarafında Başkomutan savaşını, sağ tarafında ise Sakarya Muharebesini tasvir eden bir kabartma yer almaktadır.

  • Mozole

Bu alandaki en önemli yer kuşkusuz Mozole’dir. Girişin sol tarafında Atatürk’ün Gençlere Hitabesi, sağ tarafında ise 10. Yıl Nutku yer almaktadır. Atatürk’ün mezarı, mozolenin yedi metre altındaki bir mezar odasında yer almaktadır. Bu mezar odası da ziyarete kapalıdır.

Bu türbedeki tavan ve zemin mermer işçiliği tam anlamıyla büyüleyici. Sütunlar arasındaki pencerelerden gelen ışık, içerideki atmosferi adeta değiştiriyor. Turistlerin dikkatini çeken, girişin tavanındaki halı benzeri işlemelerdir.

Anıtkabir Nerede, Nasıl Gidilir?

  • Özel araç ile ulaşım

Şehre İstanbul Caddesi, Samsun Caddesi ve Eskişehir Caddesi’nden özel araçla girilebilir. Anıtkabir, Ankara’nın Çankaya semtinde yer almaktadır. Tandoğan Meydanı kavşağına gittikten sonra Anıt Yolu’nu takip ederek mozoleye ulaşın.

  • Tren ile ulaşım

Birçok şehirden Ankara’ya tren bağlantıları vardır. Ankara istasyonunda indikten sonra 10-15 dakikada Anıtkabir’e yürüyebilirsiniz. İstasyondan çıktıktan sonra “Anadolu Meydanı” denen bir yere gitmeniz gerekiyor.

  • Şehirlerarası otobüs ile ulaşım

AŞTİ otogarından çıktıktan sonra aynı isimli metro istasyonunda inmeniz gerekiyor. Kızılay’a giden metroya binin ve yüzeye çıkmak için Anadolu (Tandoğan) istasyonunda inin. Buradan Anıtkabir’e 5 dakikalık yürüme ile ulaşabilirsiniz.

  • Uçak ile ulaşım

Ankara’ya uçakla gelirseniz Anıtkabir’e gitmenin üç yolu var: HAVAŞ veya belediye otobüsü, taksi veya kiralık araç. HAVAŞ otobüsüne binerseniz Hipodrom durağında inip mozoleye gidebilirsiniz.

Anıtkabir Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

anitkabir-nasil-gidilir
Anıtkabir

Anıtkabir’e giriş ücretsizdir.

01 Şubat-14 Mayıs tarihleri arasında;

  • Açılış: 09:00
  • Kapanış: 16:30

15 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında;

  • Açılış: 09:00
  • Kapanış: 17:00

01 Kasım-31 Ocak tarihleri arasında;

  • Açılış: 09:00
  • Kapanış: 16:00

Kapanış

Manevi duyguların yoğun hissedildiği yerlerden biri de Anıtkabir. Ankara seyahatiniz boyunca en az 2 saatinizi bu eşsiz yeri ziyaret etmek için ayırın, anı yaşayın, tarihi hissedin, Ata’nıza saygı gösterin ve burayı anmak için bir şeyler almayı unutmayın.

Daha önce buraya gelmiş olan okurlarımız deneyimlerini, anılarını, düşüncelerini bizimle paylaşmak için aşağıda bulunan yorum kısmını kullanabilir. Böylelikle ilk defa gidecek olan okurlarımıza siz de rehberlik edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu